Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Μάχες για τα στρέμματα

σκίτσο Πάνου Μαραγκού από το Έθνος
του Κώστα Ιορδανίδη
από την Καθημερινή
 
Η κ. Τίνα Μπιρμπίλη είναι ενδεχομένως ακτιβίστρια. Δεν είναι, ασφαλώς, δημιούργημα του υπάρχοντος πολιτικού κατεστημένου. Δεν έχει αντίληψη του πολιτικού κόστους. Εχει εν μέρει τη συμπάθειά μας, αλλά όχι των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ή των άλλων κομμάτων.

Ορθώς η υπουργός Περιβάλλοντος εισηγήθηκε ότι στις περιοχές Natura μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς δόμηση μόνον οικόπεδα με έκταση άνω των δέκα στρεμμάτων· κακώς υποχώρησε υπό την πίεση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων.

Κάποιοι από τους βουλευτές έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι η «οικολαγνεία» της κ. Μπιρμπίλη τορπιλίζει την «ανάπτυξη», ωσάν ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μόνον ως συνέπεια περιβαλλοντικού βιασμού.

Παράλληλα, η απληροφόρητη ελληνική Δεξιά πιστεύει ότι η οικολογία εντάσσεται κυρίως στα ενδιαφέροντα της Αριστεράς, παρά το γεγονός ότι το θέμα αναδείχθηκε και υποστηρίχθηκε αρχικώς από Ευρωπαίους συντηρητικούς πολιτικούς.

Το πρόβλημα με την κ. Μπιρμπίλη δεν έγκειται αποκλειστικά στον «ερασιτεχνισμό» με τον οποίο κατηγορείται ότι χειρίζεται θέματα της αρμοδιότητός της. Μέγας «ερασιτέχνης» είναι και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που όμως έχει το πλεονέκτημα να επικαλείται πάντα την τρόικα, το Μνημόνιο και τη σωτηρία της Ελλάδος, για την επιβολή μέτρων αμφιβόλου αποτελέσματος.

Το νομοσχέδιο που εισηγείται η κ. Μπιρμπίλη θίγει ασφαλώς τον μικρομεσαίο Ελληνα. Αλλά από τον περασμένο Μάιο, η ελληνική μεσαία τάξη συνθλίβεται διαρκώς με διάφορα νομοθετήματα, που υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις βουλευτών, οι οποίοι διεγράφησαν από το κόμμα. Η επιδειχθείσα ευαισθησία για τις εκτός σχεδίου πόλεως κατοικίες είναι όντως αξιομνημόνευτη.

Γνωστή βεβαίως η «οικοπεδολαγνεία» των Ελλήνων, από την ίδρυση του ανεξαρτήτου κράτους. Γνωστή και η τάση αυθαιρεσίας στην οικοδόμηση των οικοπέδων. Παρεμπιπτόντως σημειώνεται ότι ένα από τα πρώτα διατάγματα του Οθωνος προσδιόριζε πως η ανέγερση κτισμάτων πρέπει να γίνεται σε ευθεία γραμμή, κατά μήκος των οδών που διανοίγονταν και όχι κατά βούληση ή σύμφωνα με το σχήμα του οικοπέδου. Επειτα από περίπου εκατόν ογδόντα χρόνια ανεξαρτησίας η ίδια περίπου αναρχία επικρατεί, και είναι αμφίβολο εάν κάποια κ. Μπιρμπίλη μπορέσει κάποτε να λύσει το πρόβλημα.

2 σχόλια:

  1. μακαρι τα πραγματα να ειναι τοσο απλα , ολοι θα το ευχονταν ειναι ομως ετσι? και αν "αυριο" που τα νησια θα εχουν αδειασει ερθει νεο "διαταγμα"? που θα οριζει τον οικοδομησιμο χωρο στα 300-η 400 τετραγωνικα ?
    τελος παντων , πιστευω οτι το θεμα δυστυχως ειναι πολυπλοκο και ειδικωτερα οταν ενα "κρατος" σαν το ελληνικο εξαγγελει "προγραμματα" για την προστασια του φυσικου και πολιτιστικου περιβαλοντος...τοτε γεννιουνται πολλα ερωτιματικα . Στο μπλοκ www.katotokerdos.blogspot.com εχουν δημοσιευθει καποια αρθρα με τιτλο ΤΟ ΤΕΕ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΩΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΛΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ . στα οποια γινεται λογος και αναλυονται επιστημονικα ολα αυτα τα θεματα .
    ευχομαι να εχεις μια ομορφη και καλη ημερα γιωργος -λευκαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σου, ευχαριστώ για την υπόδειξη τγου blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή