Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Για τις μύγες που λιώνουν στο παμπρίζ της προόδου...


Το εκ-πλη-κτι-κό σκίτσο είναι του Σπύρου Δερβενιώτη από το ιστολόγιό του Εκτός Καρέ

Παρακαλώ διαβάστε την ανάρτησή του με τίτλο Ο Ιάσων κι η Εργολαβτική εκστρατεία  Φωτίζει την αθέατη πλευρά του κυνικού και χυδαίου παιχνιδιού που στήνεται εις βάρος ΟΛΩΝ μας, με τις σκόπιμες υποβαθμίσεις-"γκετοποιήσεις" περιοχών...  Δεν την μεταφέρω εδώ, γιατί αξίζουν να διαβαστούν και τα σχόλια. Αντιγράφω μόνο τα παρακάτω, που δίνουν στίγμα: 

"Οκ-η σύντομη βερσιόν: υποβαθμισμένη γειτονιά, σιδεράδικο, μηχανουργείο, πεταλάδικο. Φτηνό real estate, αγοράζεται μπίρ παρά. Πρώτα έρχεται η εμπροσθοφυλακή: γκαλερίστες, προχώ καλλιτέχνες, the hipster crowd. Τα  σκουριασμένα μηχανήματα και εργαλεία γίνονται industrial διακόσμηση, οι τέως χώροι εργατικού ιδρώτα ξανανοίγουν ως sideradiko, mechanourgeio, petaladiko. Οι αξίες ανεβαίνουν, οι χαμηλού εισοδήματος κάτοικοι εξαναγκάζονται σε εκτόπιση, η περιοχή εποικίζεται από ευκατάστατους που αναζητούν “κουλέρ λοκάλ”, “εξευγενίζεται”. 
Το ζήσαμε με τον Ψυρρή, το ζήσαμε με το Γκάζι, το χοντρό παιχνίδι τώρα έχει κωδικό όνομα ΚΜ: Κεραμεικός-Μεταξουργειο
(...)
Η εν λόγω κίνηση και λοιποί καλλιτεχνοεπιχειρηματιοδραστήριοι του αθηναϊκού κέντρου, είχαν αρκετά θερμές συναντήσεις τον περασμένο χρόνο με τις αστυνομικές αρχές για να “καθαρίσει ο τόπος” από τους μαυριδερούς και την εγκληματικότητα. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ξέρουμε όλοι πόσο “λαμπρά” αποτελέσματα είχε καταφέρει προς αυτή την κατεύθυνση. . Enter το ανελέητο “viral” σπρώξιμο για να βγάλουμε την επόμενη.

Φυτευτοί αλεξιπτωτιστές που αυτοπλασάρονται ως “κάτοικοι”, προωθούν την ατζέντα τους και βγάζουν το pet lizard τους στο Δήμο Αθηναιών; Η στρατηγική αυτή έπιασε για τη Χρυσή Αυγή, γιατί να μην πιάσει και σε μια γιγάντια real estate επένδυση που είναι σε θέση να γεννήσει χρήμα για πολύ κόσμο; Με μια καινούργια Δημοτική Αρχή, με τους επενδυτές ανήσυχους και το σχέδιο στη “now or never” φάση του, η μηχανή δημοσίων σχέσεων έχει πάρει πλέον φωτιά. Μπροστάρηδες στον ευγενή (και ανιδιοτελή) αγώνα, πολλά γνώριμα ονόματα από το “σκεπτόμενο κούλ” βιότοπο
(...)
Και οι παλιοί κάτοικοι; Τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα; Οι φτωχοδιάβολοι; Αυτοί, για να δανειστώ την ατάκα απ’ το “100 bullets”, είναι η χοντρή μαύρη μύγα που έλιωσε πάνω στο παρμπρίζ της προόδου."

Διαβάστε την ανάρτηση! Κι ίσως την επόμενη φορά που θα ακούσετε κραυγές από  ξεφτιλισμένα μικρόφωνα και πουλημένες πένες για υποβάθμιση περιοχών από τους φτωχοδιάβολους, να μην τα βάλετε "με τους κάτω" του σκίτσου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου