Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Η σαλάτα της Siemens

σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη από την Καθημερινή
του Θανάση Καρτερού
από την Αυγή

Μπορεί κανείς να φανταστεί τον διάλογο για την πλήρη και εις βάθος διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens. Δώστε μας τον Σημίτη και σας δίνουμε τον Αλογοσκούφη, λέει ο εις βάθος διερευνητής 1. Ε όχι και κοτζάμ Σημίτη για τον Αλογοσκούφη, απαντά ο εις βάθος διερευνητής 2. Βάλτε κάτι παραπάνω. Εντάξει κάνει ρελάνς ο εις βάθος διερευνητής 1, σας δίνουμε και τον Λιάπη και τον Παπαθανασίου. Τι άλλο θέλετε; Τον Παυλόπουλο και τον Πολύδωρα, αντιπροτείνει ο εις βάθος διερευνητής 2. Κι εκεί χαλάει η δουλειά μέχρι νεωτέρας.

Φυσικά, επειδή business is business, μπορεί η δουλειά να χάλασε κάπως στα πρόσωπα, αλλά στα άλλα βρέθηκε η άκρη. Πρώτα-πρώτα επειδή όλοι οι εις βάθος διερευνητές πριν πεινάσουν μαγείρεψαν, έχουν εξασφαλίσει ότι πριν κατηγορηθεί οποιοσδήποτε θα έχουν παραγραφεί τα αδικήματα. Με τη ρύθμιση περί ευθύνης υπουργών που με συνέπεια και πνεύμα αλληλεγγύης όλοι μαζί επέβαλαν στο Σύνταγμα, όσο και να 'ναι, η δουλειά της εις βάθος διερεύνησης καθίσταται ευχερέστερη. Ούτε πραγματικά λεφτά παίζουν ούτε πραγματικές χειροπέδες, κάτι σαν επιτραπέζιο παιγνίδι είναι το πράγμα.

Δεύτερο και πολύ σημαντικό για το μέλλον του πολιτικού συστήματος, τα βρήκαν στην αθώωση ο ένας του άλλου. Φταίνε τα διεφθαρμένα πρόσωπα και όχι τα διεφθαρμένα κόμματα. Δεν χρηματοδοτούσε η Siemens το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. συστηματικά και σχεδόν ανοιχτά. Δεν έγινε της κακομοίρας στη Γερμανία και δεν έπεσαν κεφάλια γιατί η εταιρεία είχε στο τσεπάκι της τα δυο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα Δεν πήγε στα ταμεία τους εκείνο το 2% που διαπίστωσε το δικαστήριο του Μονάχου. Η εις βάθος διερεύνηση σταμάτησε δηλαδή στο σημείο ακριβώς από το οποίο θα έπρεπε να αρχίσει.

Δεν πήγε χαμένη εντούτοις τόση δουλειά της εξεταστικής, ακόμα κι αν το μαχαίρι αντί να φτάσει στο κόκκαλο έκοβε σαλάτα. Διότι αποδείχτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα δυο κόμματα εξουσίας έχουν συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών και της σημασίας της σαλάτας για τη διατροφή των Ελλήνων σε μια εποχή άγριων περικοπών και πείνας. Και φυσικά δεν θα τρώει το πολιτικό σύστημα ενώπιον όλων τις σάρκες του ενώ επιβάλλει την εθνική χορτοφαγία. Το ερωτηματικό που μένει να απαντηθεί είναι αν το κουτόχορτο διατηρεί τη δοκιμασμένη μέχρι πρόσφατα διατροφική του αξία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου