Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Το πόπολο στη λιτότητα, οι τραπεζίτες στα πούπουλα

(πηγή)
γράφει το Μαρικάκι
Μπορεί η κρίση χρέους να αποδιαρθρώνει την εργασία σε όλη την Ευρώπη με τους μισθούς να καταρρέουν και την ανεργία να εκτοξεύεται αλλά τα καλόπαιδα των μεγαθηρίων της κερδοσκοπίας που εξαφανίζουν εθνικές οικονομίες για πλάκα, εξακολουθούν ν’ ανοίγουν σαμπάνιες στην υγεία των κορόιδων.


Τα μπόνους του 2010 που ανακοίνωσε η – αναμεμειγμένη αγρίως στην κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους - Goldman Sachs για τα στελέχη της στη Βρετανία, παραμένουν σε ασύλληπτα, για το μέσο εργαζόμενο ή ... άνεργο, ύψη. Σύμφωνα με τον Guardian ο επενδυτικός κολοσσός δεν μπήκε καν στον κόπο να δείξει την (τηρουμένων των αναλογιών) αυτοσυγκράτηση του 2009, σε μια χρονιά (το 2010) όπου η ανεργία στη Βρετανία «χτύπησε» τον έναν στους πέντε νέους μέχρι 24 χρόνων σημειώνοντας ρεκόρ από τις αρχές της δεκαετίας του1990 και αυξάνοντας τον αριθμό των άνεργων νέων στο 1 εκατομμύριο περίπου.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα ενώ το σύνολο των μπόνους σαν απόλυτο νούμερο πέφτει ελαφρώς κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, η αναλογία επί των εσόδων βάσει της οποίας τα μπόνους υπολογίζονται, αυξάνεται από το 35,8% στο οποίο είχε πέσει λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, στο 40% περίπου. Αυτό σε μια δραματική χρονιά για την παγκόσμια οικονομία που επηρέασε και τα έσοδα της τράπεζας- η οποία είδε τα άπλυτά της να βγαίνουν στη φόρα και τη φήμη της να τραυματίζεται - καθώς σημείωσαν πτώση κατά 13% στα 39, 1 δις. δολάρια. Η δε κερδοφορία είχε πτώση κατά 38%.

Παρά την πτώση των κερδών, όμως, οι αποδοχές των περιώνυμων γκόλντεν μπόις της Goldman Sachs διατηρούνται υψηλά (κατά μέσο όρο στα 430.000 δολ) και η τράπεζα προχωρεί σε προσλήψεις 5.500 εργαζομένων μόνο στο Σίτυ.

Πώς εξηγούνται τα παραπάνω; Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Λόυντ Μπλάνκφεϊν έρχονται καλύτερες μέρες: «κοιτώντας μπροστά, μπορούμε να δούμε σημάδια ανάπτυξης και μεγαλύτερης οικονομικής δραστηριότητας, και εμείς είμαστε πάντα σε θέση να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις του, να διαχειριστούν τους κινδύνους και να επενδύσουν στο μέλλον».

Μήπως απλώς οι άνθρωποι μυρίζονται αίμα στην σπαρασσόμενη από την κρίση χρέους Ευρώπη;

Πάντως στη Βρετανία, με την ανακοίνωση του ύψους των μπόνους, που ήρθε λίγο μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανεργία – ρεκόρ, και με δεδομένο ότι η χώρα ακολουθεί πρόγραμμα λιτότητας με γενναίες περικοπές σε μισθούς και δημόσιες δαπάνες, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις από τα συνδικάτα. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Ντέιβ Πρέντις, γραμματέα του δημοσιοϋπαλληλικού συνδικάτου της Βρετανίας (UNISON) : καρφώνουν τον Ντέιβιντ Κάμερον που ψευδώς ισχυρίστηκε ότι είμαστε όλοι μαζί σ’αυτό (σ.σ. τα βάρη της κρίσης). Οι τραπεζίτες που προκάλεσαν την ύφεση κερδίζουν τεράστια μπόνους στην πλάτη των άλλων. Η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει το πρόγραμμα άγριων περικοπών». Από την άλλη ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας (TUC) Μπρένταν Μπάρμπερ σημείωσε ότι «οι τραπεζίτες γιορτάζουν τα εξαψήφια μπόνους τους όταν η υπόλοιπη χώρα παραπαίει με το ένα πέμπτο των νέων να πετιέται έξω από την εργασία. Η κυβέρνηση παρακολουθεί απλώς την ταχύτατη επιστροφή στις ακρότητες της δεκαετίας του ‘80».

Κι εδώ, ορισμένοι ακόμη πιστεύουν το παραμύθι του τεμπέλη και διεφθαρμένου έλληνα που βολεύτηκε στο δημόσιο (εκβιάζοντας τον Πάγκαλο με ...ασταυρία) κι έριξε τα οικονομικά της χώρας έξω....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου