Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Καλή Σας χώνεψη, κύριε πρωθυπουργέ

σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου
του Θανάση Καρτερού
από την Αυγή

Διά μακρών ασχολήθηκε με την αριστερά ο πρωθυπουργός μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Γιατί του χρειάζεται ένα τέτοιο μέτωπο τέτοιες στιγμές; Πιθανότατα γιατί η αριστερά έχει παραγίνει ενοχλητική. Γιατί φοβάται τη συνένωση της κοινωνικής διαμαρτυρίας με την πολιτική της. Γιατί θέλει να προφυλάξει τους βουλευτές του από επικίνδυνες επιρροές. Αλλά και γιατί βολεύεται στην παλιά καλή συνταγή: Όσο πιο δεξιά πας, τόσο πιο πολύ δείχνε την κακιά αριστερά.

Αυτή η συνταγή έκανε κατά καιρούς τη δουλειά της -με όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα. Όσο παλιά καραβάνα κι αν είναι όμως ο συνταγογραφών, έχουν αλλάξει οι καιροί. Και όταν αναρωτιέται φωναχτά αν είναι αριστερή πολιτική να κληρονομείς χρέη στα παιδιά σου, ή να νομοθετείς απαράδεκτες φοροαπαλλαγές, ή να μην κόβεις αποδείξεις, ή να υπηρετεί το κράτος πελατειακά συμφέροντα, ένα είναι το ερωτηματικό που γεννιέται, σ’ όποιον έχει καεί στο γάλα του ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον: Πόσο Παπανδρέου θα αποδειχτεί ακόμα ότι είναι ο άνθρωπος;

Συνένοχος παιδιόθεν των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που διέπραξαν όσα τώρα καταγγέλλει, τα φορτώνει στην αριστερά. Συναυτουργός των χρεών, χρεώνει την αριστερά. Ματάκιας -τουλάχιστον- όλων των παρανομιών, του χυδαίου κρατισμού, του ασυγκράτητου κομματισμού, ανέβλεψε μετά τριάντα έτη για να διαπιστώσει ότι δεν είναι αριστερά πράγματα αυτά. Κορυφαίος υπουργός - υπηρέτης της πολιτικής των δανεικών, της θωπείας στις παρανομίες, της ανοχής στη φοροδιαφυγή, του κράτους - λάφυρο, τώρα εγκαλεί την αριστερά για τις δικές τους (και δικές του) αμαρτίες.

Αχ, κύριε πρωθυπουργέ! Θα μείνετε στην ιστορία για το Μνημόνιο, αλλά όχι για τη μνήμη Σας. Σας διαφεύγουν οι φωνές, οι διαμαρτυρίες, οι καταγγελίες της αριστεράς, όταν οι κυβερνήσεις Σας γλυκαίνονταν με όσα τώρα Σας ξινίζουν. Όταν συνυπογράφατε όσα τώρα αποκηρύσσετε. Όταν σωπαίνατε καθισμένος στο τραπέζι.

Όμως θυμηθήκατε, παρά την αδύνατη μνήμη Σας, το χιλιομπαλωμένο ότι αριστερά δεν είναι η ανομία. Το οποίο τότε χρησιμοποιούσατε επειδή η αριστερά Σάς χαλούσε τα τσιμπούσια με έξοδα του Δημοσίου, τις αγκαλιές με μεγάλα και μικρά συμφέροντα, τα αλισβερίσια με υμέτερους πολίτες - πελάτες και τις τρυφερότητες με προστάτες. Και τώρα το χρησιμοποιείτε για να υποδείξετε την αριστερά ως ένοχη για το δικό Σας βαρυστομάχιασμα, μετά την κατανάλωση τόσων πολιτικών αμαρτημάτων. Τι να πούμε: Καλή Σας χώνεψη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου