Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ηθικοπολιτικό έλλειμμα και κοινωνική ανυπακοή

σκίτσο του Πάνου Μαραγκού από το Έθνος
από την  
Κυριακάτικη Αυγή
 
Η συναίνεση ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. για τη συγκάλυψη των σκανδάλων του Βατοπεδίου και της Siemens σηματοδοτεί το τέλος των εκκρεμοτήτων της δικομματικής διακυβέρνησης και την επιδίωξη μιας νέας πορείας συναίνεσης στη βάση του νέου Μνημονίου, που, με σκληρά μέτρα κι αυτό, θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο, ίσως χρυσωμένο με την επιμήκυνση και με κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους.

Οι λογαριασμοί του παρελθόντος όμως δεν κλείνουν, γιατί, εκτός των άλλων, η λύση που επελέγη αποπνέει ηθικοπολιτική αποφορά. Μπορεί η κυβέρνηση να κατορθώνει σε κάποιο βαθμό να εμφανίζει το Μνημόνιο ως μονόδρομο, αλλά η συνειδητοποίηση από τους πολίτες του χάσματος που προκαλεί το ηθικοπολιτικό έλλειμμα μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες κοινωνικές εκρήξεις. Και τότε θα αμφισβητηθεί εκ των πραγμάτων η κατασκευή της "νέας συναίνεσης".

Χωρίς να απλουστεύουμε, το ηθικοπολιτικό έλλειμμα συνταράσσει χώρες, των οποίων η μοναδική ομοιότητα είναι η ανομία των εξουσιών. Πράγματι, λίγα πράγματα συνδέουν την Τυνησία, το Μαγκρέμπ και την Αλβανία με την Ελλάδα. Ο ιός, όμως, της εξέγερσης ή της ανυπακοής, με διαφορετικά αιτήματα και από διαφορετικούς κοινωνικούς πρωταγωνιστές, εξαπλώνεται και στις χώρες της Ε.Ε., με τον ειδικό χρόνο για κάθε χώρα, καθώς οι κοινωνίες νιώθουν τα αδιέξοδα ενός μέλλοντος αποκλεισμών και διαψεύσεων.

Με την κρίση να σφραγίζεται από την ηθική και πολιτική ανυποληψία των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, με τους θύτες να αναζητούν αμοιβαία στήριξη και να αλληλοαθωώνονται, οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας φαίνεται να ξεφεύγουν από τις νόρμες του Μνημονίου, να μην αρκεί η θυσία "καμένων" πολιτικά προσώπων και μπορεί να επιφυλάσσουν εκπλήξεις.

Όσοι έσπευσαν να εκδώσουν ληξιαρχική πράξη θανάτου για τις κινητοποιήσεις, αυτές τις μέρες εξεπλάγησαν από την ορμητική εμφάνιση του κινήματος "Δεν πληρώνω" στα διόδια και, σε εξέλιξη, στις αστικές συγκοινωνίες. Προσπάθησαν να το εξηγήσουν ευτελίζοντάς το σαν κίνημα τζαμπατζήδων! Είναι μακριά νυχτωμένοι...

Με περισσότερους από 71.000 απολυμένους τον Δεκέμβριο, με τα μικρομεσαία εμπορικά να κλείνουν κατά χιλιάδες μετά τις εκπτώσεις, με τους επιστήμονες επαγγελματίες να βλέπουν την επερχόμενη απορρύθμιση των επαγγελμάτων τους υπέρ των ισχυρών οικονομικά δυνάμεων και τη μαζική προλεταριοποίησή τους, η κοινωνία ασφυκτιά.

Είναι εύλογο να εμφανιστεί στο προσκήνιο το ένστικτο κοινωνικής αυτοσυντήρησης. Με ποιες μορφές; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα καθορίσει και την αποτελεσματική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα στις πολιτικές εξελίξεις.

4 σχόλια:

  1. Aν δε βρουμε ενα τροπο να συνεννοηθουμε,κκεδες,συριζαιοι,ανταρσυα,ακομματιστοι οργισμενοι πολιτες,
    θα μας ξεσκισουν τα μνημονιοφασισταρια.
    Τωρα πανω σε ποια βαση μπορει να γινει αυτη η συνεννοηση,
    τι να πω,δε φτανει η βαση του λαικου συμφεροντος,ε;
    Μαλλον δε φτανει.
    Εγω φιλε δε βλεπω σωτηρια παντως μεσα σε αυτη την Ευρωπη.
    Και οι μισοι απο τους παραπανω θεωρουν οτι σωτηρια μονο μεσα σε αυτη την Ευρωπη μπορει να σωθει..

    ειναι λιγο αδιεξοδος η κατασταση.
    Αυτο το αδιεξοδο εκμεταλλευονται οι δωσιλογοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Celin συμφωνώ -και το ξέρεις- για την αναγκαιότητα της κοινής δράσης...

    Δεν ξέρω αν το είχες δει, αν όχι, διάβασε αυτό εδώ του Κιμπουρόπουλου που προσυπογράφω κάθε του λέξη
    http://rigasili.blogspot.com/2011/01/blog-post_4863.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Me μια πρωτη ματια κ εγω πιστευω οτι τα λεει καλα,
    να μια βαση που μπορουμε να συνεννοηθουμε,
    η αντι-καπιταλιστικη.
    Αλλα και παλι,αυτο ειναι λιγο αοριστο.Νομιζω οτι το μειζον ερωτημα ειναι η εξοδος απο την Ευρωζωνη,την ΕΕ και το Ευρω,η η παραμονη.
    Η ΕΞΟΔος βεβαια πρεπει να συνοδευεται απο καταληψη της εξουσιας και των μεσων παραγωγης,
    γιατι αν φυγουμε απο το Ευρω με τη ντοπια πλουτοκρατια να εξακολουθησει να ελεγχει τα μεσα,
    αστο,καλυτερα να μεινουμε.

    Θα μου πεις φιλε Ρηγα,τι θα γινει μετα;θα ερθει ο σοσιαλιστικος παραδεισος;
    Τι να πω,ασχημα τα πραγματα θα ειναι,ειτε με δραχμη ειτε με ευρω.
    Απλα με τη δραχμη,και τον δικομματισμο νεκρο και τα μισα του στελεχη να σαπιζουν στη φυλακη η εστω να τρωνε τα κλεμμενα στην εξορια,
    νομιζω οτι ετσι τουλαχιστον θα περπαταμε με το κεφαλι ψηλοτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχουν κι άλλα πολλά, μικρότερης ίσως εμβελειας θέματα για συννενόηση και κοινή δράση Celin, αλλά απολύτως αναγκαία.

    Κάποια από αυτά θίγει η επόμενη ανάρτηση γιατί δεν είναι δυνατόν να μιλάμε σαν να είμαστε σε προεπαναστατική περίοδο που πρέπει επειγόντως να απαντηθούν τα μεγάλα, ξεχνώντας αυτά που μπορούν να φέρουν και μικρές νίκες αλλά και να διαμορφώσουν συνειδήσεις για το παραπέρα...

    Νομίζω... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή