Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Το 6% της Ρόδου εκποιεί η κυβέρνηση

Το Πρασονήσι ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000
της Λούλης Σταυρογιάννη 
από την  
Κυριακάτικη Αυγή

Την οργισμένη αντίδραση πέντε κινήσεων της Ρόδου προκαλούν οι κυβερνητικές αποφάσεις της "Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποήσεων" να βγάλουν στο σφυρί τον φυσικό πλούτο του νησιού και να τον παραδώσουν σε ιδιώτες για να αναπτύξουν τουριστικές δραστηριότητες.

Όπως είναι γνωστό, στον κατάλογο των εκποιήσεων περιλαμβάνεται η πρώην έκταση του αεροδρομίου στο Ελληνικό και εκτάσεις - φιλέτα, κυρίως παραθαλάσσιες στη Χαλκιδική, τη Μαγνησία, την Πιερία κ.ά. Οι πέντε σύλλογοι με κοινή τους ανακοίνωση κάνουν λόγο για πρόκληση που δεν θα μείνει αναπάντητη, καθώς αφορά το 6% της έκτασης του νησιού. Υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά: 
"Η διυπουργική επιτροπή μάλιστα αποφάσισε τη συγκρότηση Γεν. Γραμματείας Αξιοποίησης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας στο υπουργείο Οικονομικών για τη διαχείριση των προς αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου. Οι διακηρύξεις για 'πράσινη' και 'ήπια ανάπτυξη' μένουν κενές μεγαλοστομίες. Για τη Ρόδο αναφέρεται ότι θα 'αξιοποιηθούν' με ενδεικτική χρήση τον τουρισμό το Γκολφ Αφάντου (1.500 στρεμ.) και το Πρασονήσι (80.000 στρεμ.) στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Πρόκειται για μια τεράστια έκταση που αγγίζει το 6% (!) του νησιού της Ρόδου. Το γεγονός αυτό καθ' εαυτό αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους". 
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, η Ομάδα Αγρο-Περιβαλλοντικής Έρευνας και Δράσης «Αιθρία», ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κατταβιάς, ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Σορωνής και το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου εκφράζουν με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή τους σε μία τέτοια εξέλιξη. Και παραθέτουν τους λόγους σε μια περιοχή που γνωρίζει καλά τις επιπτώσεις από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού:

  • Χωρίς την ύπαρξη χωροταξικού σχεδίου οδηγούνται χωρίς όρους σε τσιμεντοποίηση και οι τελευταίες αδόμητες εκτάσεις που αποτελούν ένα σημαντικό φυσικό κεφάλαιο του νησιού.
  • Αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση τόσο σε ορισμένους φυσικούς πόρους με πρώτο το νερό, όσο και στο ζήτημα της ενέργειας και των στερεών αποβλήτων, όπου η κατάσταση είναι ήδη εκρηκτική.
  • Ειδικότερα για την ευρύτερη περιοχή του Πρασονησιού πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι χαρακτηρισμένη περιοχή Natura και καταφύγιο άγριας ζωής. Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόσθετη πρόκληση.
  • Στην όλη διαδικασία που διαφαίνεται ότι θα ακολουθηθεί προκαλεί εντύπωση η περιφρόνηση προς τους τοπικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση.
Οι πέντε οργανώσεις απευθύνονται προς τους νεοεκλεγμένους περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχο Ρόδου και κάνουν έκκληση να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αποτροπή του νέου εγκλήματος που πάει να επιχειρηθεί. Για τον λόγο αυτό ζητούν να προχωρήσουν το συντομότερο, όπως έχουν δεσμευτεί κατά την προεκλογική περίοδο, στον χωροταξικό σχεδιασμό του νησιού και στις διαχειριστικές μελέτες των προστατευόμενων περιοχών. Ταυτόχρονα προειδοποιούν: "Από την πλευρά μας σκοπεύουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τις τελείως αρνητικές επιπτώσεις των νέων σχεδιαζόμενων ιδιωτικοποιήσεων και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να τις εμποδίσουμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου