Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου 2011

Προπαγάνδα

του Φίλιππου Συρίγου

Δεν θα το πιστέψει κανείς, αλλά είναι αλήθεια: για το σχόλιο της περασμένης Τρίτης, που ήταν μια απάντηση στα όσα συνεχίζει να υποστηρίζει υπέρ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ο εμπνευστής τους βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Λιάνης, έλαβα όσες συγχαρητήριες επιστολές δεν είχα λάβει καθ' όλη τη διάρκεια της αντιολυμπιακής μου καμπάνιας, δηλαδή από το 1996 μέχρι την έναρξη των Αγώνων!

ΚΟΙΝΗ συνισταμένη σχεδόν όλων αυτών των επιστολών, το «εσύ καλά τα έλεγες από τότε, αλλά εμείς δεν ακούγαμε - ίσως και γιατί μέσα στον καταιγισμό της ολυμπιακής προπαγάνδας, η δική σου άποψη δεν βρήκε τον χώρο που της άξιζε».

ΜΑΛΙΣΤΑ... Μοιάζει με «μετά θάνατον αναγνώριση», αν και -ως εκ θαύματος- παραμένω ζωντανός, αλλά εκείνο που ασφαλώς έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι οι Ελληνες μιλάνε ανοιχτά πια για την ισοπεδωτική προπαγάνδα που σ' εκείνες τις κρίσιμες στιγμές έστειλε τη λογική περίπατο...

ΕΧΩ πάνω από 10 χρόνια στα χέρια μου ένα χαρτί που αποκαλύπτει από πού και με ποιον τρόπο εκπορεύτηκε εκείνη η προπαγάνδα και πώς εν τέλει η χώρα, στην πορεία της προς το 2004, βίωσε έναν ιδιότυπο φασισμό, με αποκλεισμούς, διώξεις, προπηλακισμούς και συλλήψεις των φορέων της αντίθετης άποψης.

Ο ΤΙΤΛΟΣ του εγγράφου, που εξεδόθη στις 26 Φεβρουαρίου 1997, από την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, είναι «Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κριτική, η στάση μας και η στρατηγική επικοινωνίας» και πρόκειται για ένα γκεμπελικό κατασκεύασμα, το οποίο στο πιο χαρακτηριστικό του σημείο λέει τα εξής: «Θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε ενέργεια που θα ενίσχυε την κριτική, δίνοντάς της την ευκαιρία να προβάλλει επιχειρήματα στην κοινή γνώμη τα οποία σε άλλη περίπτωση θα έμεναν σε περιορισμένο κύκλο». Και πιο κάτω, με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια: «Δεν πρέπει να διαμορφωθούν προϋποθέσεις προβολής των επιχειρημάτων που αντιτάσσονται στην υποψηφιότητα»!

ΑΥΤΗ ήταν η επίσημη γραμμή, η οποία πέρασε παντού και πρώτα πρώτα στα κανάλια, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά, με αποτέλεσμα, ενώ για 8 ολόκληρα χρόνια οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν το κυρίαρχο θέμα στην ελληνική κοινωνία, να απουσιάσει από τα Μέσα όχι μόνο η αντίθετη άποψη, αλλά και κάθε γόνιμος προβληματισμός που θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα κάπως καλύτερα.

ΕΠΙ της ουσίας η χώρα δέθηκε χειροπόδαρα από μια «ξεδιάντροπα αλαζονική κυρία» (Γιάννα Αγγελοπούλου) και έναν πρωθυπουργό (Σημίτης) που ήταν πολύ μικρός για να επιβάλει αυτό που πίστευε (ότι οι Αγώνες δεν ήταν μέσα στις προτεραιότητες της Ελλάδας).

ΚΑΙ έτσι βάδισε ανεμπόδιστη προς την καταστροφή. Που δεν ήταν μόνο οικονομική, αλλά και (πρωτίστως ίσως) ηθική, με όλα εκείνα τα φοβερά αθλητικά καμώματά μας να περνούν στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας επικαιρότητας! Και φυσικά τη μίζα και τη συνδιαλλαγή να καταγράφουν νέα «ιστορικά υψηλά», μεγαλύτερα και από εκείνα του '99, όταν με τις ευλογίες και την προτροπή της κυβέρνησης συνετελέσθη, στην ψύχρα, η πιο εγκληματική αναδιανομή πλούτου στην Ιστορία της χώρας.

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

- Πάντως ο Φ.Σ. ξεχνάει να αναφέρει πως υπήρχε και κόμμα (ΣΥΝ) και εφημερίδα (Η ΑΥΓΗ) και κινήσεις (ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΑΝΤΙ-2004, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ,  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ 2001, ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ, κ.α.) που είχαν αντίθετη άποψη, γράφανε, κάνανε κινητοποιήσεις, χάπενινγκ αλλά τίποτα δεν περνούσε στα ΜΜΕ. Ούτε φυσικά στην Ελευθεροτυπία...  

Για να μην ξεχνιώμαστε... (13/3/2010)


Και για να μην ξεχνιώμαστε... Υπήρχαν και οι "προδότες" (όπως χαρακτήριζαν όσους αντιδρούσαν κατά της ολυμπιάδας της ντόπας και της μίζας οι τελάληδες των ΜΜΕ) που μιλάγανε από τότε για κατασπατάληση δημόσιων πόρων σε υπερτιμολογημένα και άχρηστα τσιμέντα, για τελειωτικό χτύπημα κατά του οικοσυστήματος της Αττικής, για χρέωση των επόμενων γενεών προς χάριν των εργολάβων και του νέου εθνικού μεγαλοϊδεατισμού, για συρρίκνωση δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων... Έτσι για την ιστορία, να ξαναθυμηθούμε κάτι από την κίνηση "ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΑΝΤΙ-2004"
Τάσος Κουράκης, Πάνος Τότσικας, Γιώργος Χελάκης, Ελένη Πορτάλιου 
Δημήτρης Στρατούλης, Γιώργος Χελάκης, Πάνος Τότσικας. ... (Προπύλαια)
Διαμαρτυρία στο θηριώδες κέντρο τύπου...
...αλλά ποιος να νοιαστεί τότε για εργατικά ατυχήματα, μίζες...
 ...περιβάλλον...
Αφίσα της συναυλίας 28/4/2004
Χάπενινγκ με θέατρο σκιών 23/11/2000 ( A shadow puppet protest against the 2004 Olympic Games in front of the University of Athens Thursday 23 November 2000. The protest show was organised by groups who are against the Olympic Games of 2004 for economic and environmental reasons... έλεγε η λεζάντα του διεθνούς πρακτορείου...)
"φώναζε" και το σύνθημα στον τοίχο...

Να και το κείμενο που μοίραζαν στις κινητοποιήσεις τους: 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ
ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

Αυτές τις μέρες και ενώ συμπληρώνονται 30 χρόνια από την πτώση της χούντας και την "αποκατάσταση της Δημοκρατίας" στην χώρα μας, η Αθήνα αστυνομοκρατείται, στρατοκρατείται, αμερικανοκρατείται και ΝΑΤΟκρατείται, με πρόσχημα την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

* Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες συρρικνώνονται. Νέος τρομονόμος έρχεται να συμπληρώσει τον ισχύοντα. Οι δρόμοι γέμισαν κάμερες επιτήρησης και παρακολούθησης των πολιτών.

* Οι εργασιακές σχέσεις επιδεινώνονται και καθιερώνονται οι απλήρωτες υπερωρίες και η εντατικοποίηση της εργασίας. Ήδη υπάρχουν τουλάχιστον13 νεκροί στα Ολυμπιακά Έργα.

* Το φυσικό περιβάλλον της Αττικής λεηλατείται. Ελεύθεροι, δημόσιοι, ορεινοί και παραλιακοί χώροι οικοδομούνται και αποδίδονται σε ιδιώτες για εκμετάλλευση.

* Το δημόσιο χρέος διογκώνεται. Το εξωφρενικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων καλούνται να το πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα ενώ η σημερινή, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, προωθεί νέα μέτρα λιτότητας.

Οι αντιστάσεις που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αρχικά σε τοπικό επίπεδο, ενάντια στη χωροθέτηση κάποιων ολυμπιακών εγκαταστάσεων και στη συνέχεια στα ολυμπιακά εργοτάξια, σήμερα διευρύνονται και σε άλλους κοινωνικούς χώρους: δημόσιοι υπάλληλοι, νοσοκομειακοί γιατροί και λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό, ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, εκδηλώνουν ήδη έμπρακτα, την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας τους, εν ονόματι της Ολυμπιάδας.

Για μας αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ανεπιθύμητοι. Ο "πολιτισμός" των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι δικός μας.

Κατά συνέπεια θεωρούμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να εκδηλώσουμε δημόσια την εναντίωσή μας σε κάποιες επιλογές που υποβαθμίζουν τη ζωή μας, αμφισβητούν την νοημοσύνη μας και υπονομεύουν το μέλλον μας.

Αύγουστος 2004

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΑΝΤΙ-2004
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ 2001 - ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Οι "προδότες" όμως δεν πέτυχαν την ματαίωση του πλιάτσικου και οι Ελληναράδες θιασώτες της νέας μεγάλης εθνικής ιδέας της μίζας, της ντόπας, του τσιμέντου, των πολυεθνικών και της κατασπατάλησης εθνικών πόρων καμαρώνουν κι από πάνω για το έγκλημα... Γιατί να μην το κάνουν άλλωστε; Τα πρόσωπα και οι πολιτικοί φορείς που δικαιώθηκαν στο χρόνο παίρνουν ένα ισχνό 6-7% στις εκλογές, τα λαμόγια κι οι "εθνικόφρονες" 90%+... Οπότε... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου