Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Απαράδεκτες υπερβολές

σκίτσο του Στάθη από την Ελευθεροτυπία
του Γιώργου Κύρτσου 
από την City Press

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση την καταπολέμηση της πολιτικής τρομοκρατίας οδηγεί σε απαράδεκτες υπερβολές. Οργανώνονται επιχειρήσεις σύλληψης υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες σε συνθήκες μεγάλης δημοσιότητας.

Στα τηλεοπτικά δίκτυα και σε άλλα ΜΜΕ διαρρέονται πληροφορίες από την Αστυνομία που δημιουργούν κλίμα αντιτρομοκρατικής υστερίας, χωρίς να έχουν διασταυρωθεί από τους δημοσιογράφους. Έτσι, τη μία ημέρα παρουσιάζεται σαν τρομοκράτης στέλεχος του Συνασπισμού που για κακή του τύχη απλώς... έμοιαζε με το άτομο που καταζητούσε η ΕΛ.ΑΣ., ενώ μέσα σε ένα 24ωρο προβλήθηκε και αποσύρθηκε η θεωρία σύμφωνα με την οποία μία 27χρονη Γερμανίδα που συνελήφθη είναι κόρη γνωστής «αντάρτισσας των πόλεων» της Γερμανίας.

Αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης

Εάν προσθέσουμε στα παραπάνω τη δημοσίευση των φωτογραφιών των συλληφθέντων χωρίς καν να έχει τεκμηριωθεί το κατηγορητήριο σε βάρος τους, αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση παίζει ένα επικίνδυνο επικοινωνιακό και πολιτικό παιχνίδι γύρω από το θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Επιδίωξη της κυβερνητικής ηγεσίας είναι να ενισχυθεί η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι οι αρμόδιες Αρχές μπορούν να πατάξουν την τρομοκρατία και να εμποδίσουν την εξάπλωσή της. Τέτοιου είδους, όμως, αστυνομικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να στηρίζονται στη μεγάλη δημοσιότητα και στη διασπορά ψευδών, όπως αποδεικνύεται σε αρκετές περιπτώσεις, ειδήσεων αλλά στον αυστηρό προγραμματισμό, στη διακριτικότητα και στην αποτελεσματικότητα.

Κατά την άποψή μας, η κυβέρνηση προτιμά την επικοινωνιακή διαχείριση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας από την οργανωμένη και αποτελεσματική δράση των αρμόδιων υπηρεσιών. Ο κυβερνητικός εντυπωσιασμός τραβάει την προσοχή των πολιτών μακριά από τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που χειροτερεύουν με το πέρασμα του χρόνου. Το χειρότερο είναι ότι οι κυβερνητικές υπερβολές μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη της νέας τρομοκρατίας αντί να εμποδίσουν την εξάπλωσή της. Η επικοινωνιακή αστυνομοκρατία και η αυθαίρετη διαχείριση υπόπτων, πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων δεν ενθουσιάζουν τους νέους μας, οι οποίοι είναι τα μεγάλα θύματα της πολιτικής του μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου