Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Από τον "Πλούτο των Εθνών" στην εξουθένωση μιας μακραίωνης ιστορίας

(πηγή)
του Σπύρου Ασδραχά
από την  
Κυριακάτικη Αυγή

Δεν έχω λόγους να έχω την παραμικρή αισιοδοξία για το επόμενο και τουλάχιστον μεθεπόμενο έτος. Οι αιτίες της οικονομικής κρίσης είναι σε όλους γνωστές και περιττεύει κάποιος που δεν είναι καν οικονομολόγος να επαναλάβει όσα ορθά μέσα στον ορμαθό του ψεύδους έχουν λεχθεί για την ηθελημένη αποδιαρθρωτική διαδικασία που βολεύτηκε με το όνομα "κρίση". 

Θα υπενθυμίσω μόνο, ότι η νέα οικονομική χωροταξία συνεπάγεται την καταστροφή των πιο ανίσχυρων εθνικών κρατών. Ότι η χωροταξία αυτή δεν είναι ενιαία αλλά αντιθετική, παρά την κοινή της αναγωγή στη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση. Παλιότερα ο Βαλερστάιν επικρίνοντας τον Φερνάν Μπροντέλ μιλούσε για οικονομία-κόσμος ή αλλιώς κοσμοοικονομία. Ο Εμίλιο Σερένι μας θύμιζε την ανταλλαγή μη ισοδύναμων αξιών. Δεν νομίζω ότι τούτο δεν ισχύει και μάλιστα ότι δεν καθορίζει τις σημερινές σχέσεις των χωρών. Αστειευόμενοι θα λέγαμε ότι από τον "Πλούτο των Εθνών" φτάσαμε στην εξουθένωση μιας μακραίωνης ιστορίας. 

Τέλος, μέσα στα πολλά παραδείγματα στα οποία θα μπορούσε να αναφερθεί κανείς, ας υπενθυμίσω ένα από τα πιο τρέχοντα: την καταστροφή του εκπαιδευτικού συστήματος.

- ο Σπύρος Ασδραχάς είναι ιστορικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου