(πηγή) |
του Βαγγέλη Καραμανωλάκη
από τα Ενθέματα
στην Αυγή της ΚυριακήςAπομεινάρι θαυμαστό ερμιάς και μεγαλείου,
όμορφε ξένε και καλέ και στον ανθό της νιότης,
άμε και δέξου στο γιαλό του δυνατού την κλάψα
(από τον «Πόρφυρα» του Διονυσίου Σολωμού)
Δεν ξέρω πόσο όμορφοι ήταν οι τρεις νεαροί μετανάστες που βρέθηκαν πνιγμένοι στον Έβρο κάνα μήνα πριν. Δεν θα το μάθουμε ίσως ποτέ — οι δυο σε κατάσταση προχωρημένης σήψης κι ο άλλος παραμορφωμένος από δαγκωματιές ψαριών. Γυμνοί, έτοιμοι για να περάσουν την Αχερουσία τους, άραγε θα τους δεχτεί ο Αχέροντας χωρίς το νόμισμα ανάμεσα στα δόντια τους; Σκέφτομαι μέρες τώρα τους τρεις αυτούς ανθρώπους. Κι εκείνους που πνίγηκαν για να ξεφύγουν μέσα στο λιμάνι της Σούδας και τους άλλους, που δεν θα βρούμε ούτε τα σώματα τους, εκείνους που η θάλασσα τους έγινε κοιμητήριο.
Ξέρω τι θα μου πείτε, ξέρω τις εξηγήσεις: η λαθρομετανάστευση, οι άνθρωποι που φεύγουν από την Τουρκία, οι συνθήκες που τους αναγκάζουν, η ανάγκη προστασίας των συνόρων, ο φράχτης, η εγκληματικότητα… Τα ξέρω όλα. Μα είναι καιρό τώρα που μου τρώει το μυαλό αυτή η είδηση που πέρασε ανάμεσα στις άλλες. Δεν ήταν η πρώτη, ούτε προφανώς η τελευταία. Τα ξέρω όλα αυτά. Τα έχω πει, τα έχω ακούσει, τα συνήθισα. Μόνο που μοιάζει, όπως θα έλεγε κι ο ποιητής, όλα πια να τα έχουμε συνηθίσει. Και αυτά που είναι μακριά μας και αυτά που είναι δίπλα μας. Που θα θέλαμε να είχαν μείνει μακριά μας, να μη δοκιμάζουν τις σιγουριές μας, τις αντοχές μας, να μην αναστατώνουν τις θεωρητικές μας βεβαιότητες, να μη μας «διχάζουν». Μόνο που τρεις άνθρωποι, ανάμεσα σε άλλους και σε άλλους, βρήκαν το θάνατο έτσι, έναν θάνατο φριχτό αναζητώντας τον δικό τους καλύτερο κόσμο.
Και τώρα που η Υπατία κοντεύει πια να ξεχαστεί, ας κρατήσουμε τουλάχιστον ένα λεπτό σιωπής γι’ αυτούς τους τρεις ανθρώπους που χάθηκαν στη θάλασσα κι όλους τους άλλους που θα τους ακολουθήσουν. Ένα λεπτό σιωπής σαν άσκηση στη δική μας ανθρωπιά που μοιάζει να χάνεται μέρα τη μέρα μέσα στην κρίση που προελαύνει. Και μη μου πείτε για ξένους και δικούς. Για να μπορούμε, μέρες που ’ναι, να κοιτάμε τα παιδιά μας τουλάχιστον στα μάτια όταν τους λέμε για την αγάπη στον πλησίον μας.
κι όμως,
ΑπάντησηΔιαγραφήόλα πια τα έχουμε συνηθίσει
δε μοιάζει απλά..