Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Όταν η νομενκλατούρα ξεπουλά...

σκίτσο του Στάθη από την Ελευθεροτυπία
από την Αυγή

Λίγες μέρες χρειάστηκαν για να καταλάβουμε τι εννοούσε ο Γιούνκερ όταν έλεγε ότι όσα θα συμβούν στην Ελλάδα "ξεπερνούν τη φαντασία ακόμη και των Ελλήνων". Η κυβέρνηση ανακοίνωσε βιαστική γενική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ξεπούλημα στην τρόικα, στην οποία έδωσε και τα κλειδιά, ώστε να ελέγχει αυτή σε ποιον και πότε θα πουληθούν οι δημόσιες εταιρείες και τα ακίνητα.

Υιοθετήθηκε το μοντέλο που είχε επιλεγεί για την Ανατολική Γερμανία, όπου οι αποκρατικοποιήσεις είχαν ανατεθεί σε μη κρατική εταιρεία. Αποτέλεσμα; Στην τετραετία 1990-1994 έφτασαν τα 2,5 εκατομμύρια οι άνεργοι και, αντί για έσοδα, δημιουργήθηκαν χρέη 270 δισ. μάρκων.

Το ίδιο "οραματίζεται" και ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να "αποσοβιετικοποιηθεί" η ελληνική οικονομία! Μίλησε μάλιστα σαν παλαιά νομενκλατούρα που διεκδικεί μερίδιο στη λεηλασία των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του "να μη λιγοψυχήσουν". Δεν έχει τη στοιχειώδη εντιμότητα να παραδεχτεί ότι με την πολιτική του ρίχνει το καράβι στην ξέρα. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο ζητώντας για φέτος πρόσθετα έσοδα 2 δισ. ευρώ και τώρα ζητεί άλλα 6,4 δισ. για το δεύτερο εξάμηνο και συνολικά 28,4 δισ. μέχρι το 2015. Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 16% με 700.000 ανέργους και η κυβέρνηση εξαγγέλλει απολύσεις άλλων 150.000 εργαζομένων στο Δημόσιο.

Δεν είναι μόνο η κυβερνητική ανικανότητα που διαλύει τον δημόσιο μηχανισμό. Είναι, κυρίως, τα επίχειρα της μνημονιακής πολιτικής που σκοτώνουν την οικονομία, συρρικνώνουν τη δυνατότητα φορολογικών εσόδων και εκποιούν τη δημόσια περιουσία.

Οι Βρυξέλλες ζητούν συναίνεση με το ζόρι, με τον πρωθυπουργό να τρομοκρατεί την κοινωνία ότι τα διαθέσιμα χρήματα του ελληνικού κράτους τελειώνουν τον Ιούλιο. Τι έγιναν οι δεσμεύσεις του, πέρυσι που υπέγραφε το Μνημόνιο, ότι εξασφαλίζει τη ρευστότητα του κράτους μέχρι το 2012;

Σε μια τέτοια πολιτική, που θυμίζει αποικιοκρατικές περιόδους, είναι δύσκολο να συναινέσουν ακόμη και οι από καιρό πρόθυμοι...

Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν θα συναντήσει αντίδραση, ποντάροντας στον φόβο και την κατατρομοκράτηση των πολιτών, θα διαψευσθεί! Πολλά μπορεί να υφίστανται οι πολίτες, αλλά καμία κοινωνία δεν αυτοκτονεί! Βρίσκει τρόπους να στείλει με αποφασιστικότητα το μήνυμά της και να ανασυνταχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου