Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Συντριπτικά

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου (zoomnews.gr , 03.01.2011)
του Θανάση Καρτερού
από την Αυγή 

Είναι καθολική απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών να σώσουμε τη χώρα και να αλλάξουμε την Ελλάδα, είπε ο Παπανδρέου στο Ναύπλιο. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει, όπως ξέρουμε. Ενώ βασίμως φοβόμαστε ότι δεν θα είναι και η τελευταία. Η επίκληση μιας συντριπτικής πλειοψηφίας που στηρίζει το εθνικό του έργο αποτελεί, κατά το κοινώς λεγόμενο, ρητορικό ψωμοτύρι για τον πρωθυπουργό.
 
Θα μπορούσε βέβαια να συμφωνήσει κανείς μαζί του ότι όχι απλώς η συντριπτική πλειοψηφία, αλλά όλοι οι Έλληνες, απαιτούν τη σωτηρία της χώρας. Όπως και ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θέλει και απαιτεί ριζικές αλλαγές. Τα δύσκολα όμως αρχίζουν από 'κει και πέρα. Με ποια πολιτική θα σωθεί η χώρα. Και κυρίως ποια αλλαγμένη χώρα οραματίζονται και θέλουν να οικοδομήσουν οι υπερήφανοι μεταρρυθμιστές του Παπανδρέου.

Αν ήταν πιο συγκεκριμένος και λιγότερο σεμνός, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να βάλει στη θέση των μεγάλων λόγων περί αλλαγής της χώρας, τα μεγάλα και μικρά του έργα αλλαγής, που ήδη δίνουν μορφή στο νέο της πρόσωπο. Διότι εδώ και καιρό ο μεταρρυθμιστικός του οίστρος έχει δώσει χειροπιαστά αποτελέσματα. Τόσο για τη χώρα, όσο και για τους πολίτες που συγκροτούν τη συντριπτική πλειοψηφία την οποία επικαλείται.

Εξ όνυχος τον λέοντα, θα μπορούσε να απαντήσει υπερασπιζόμενος τις προθέσεις του τουλάχιστον, απέναντι σε όσους στην Ευρώπη και εδώ αμφισβητούν την έκταση, την ταχύτητα και το βάθος των αλλαγών του. Διότι δεν είναι και μικρό πράγμα μέσα σε ένα χρόνο να έχουν γίνει φτωχότεροι κατά 20% οι φτωχοί, να έχει γίνει πρωταθλήτρια της ανεργίας η Ελλάδα, να έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στη δυστυχία και στην ανασφάλεια, να έχουν κλείσει τόσα σπίτια, και ταυτόχρονα να χάσκει ακόμα μεγαλύτερη η τρύπα στα δημόσια οικονομικά και να προετοιμάζονται ακόμα βαθύτερες αλλαγές.

Συνεπώς καλό θα είναι, αντί ο πρωθυπουργός να επικαλείται τη συντριπτική πλειοψηφία που απαιτεί αλλαγές, να επικαλείται τις αλλαγές που η πολιτική του επέφερε στη συντριπτική πλειοψηφία. Έτσι η πράξη θα αναδειχτεί, όπως της αρμόζει, σε κριτήριο της αλήθειας. Η πολιτική του θα αποδειχτεί, όπως της αρμόζει, συντριπτική -για τη συντριπτική πλειοψηφία. Και ο ίδιος θα δεχτεί, όπως του αρμόζει, τα συντριπτικά μας συγχαρητήρια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου