Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Αχ, Μαρία!

newsit
του Θανάση Καρτερού 
από την Αυγή 

Υπάρχουν δυο ενδεχόμενα για όσα είπε η Μαρία Δαμανάκη, περί σχεδίων έξωσης της Ελλάδας από το ευρώ, αν υπάρξει αντίσταση στο νέο κύμα μέτρων. Το πρώτο, ότι λέει ψέματα. Ότι είναι "λαγός" του Παπανδρέου και δίνει στην εκστρατεία τρομοκρατίας (θα χρεωκοπήσουμε, θα κατεβάσουμε ρολά, δεν θα υπάρχουν λεφτά για συντάξεις και μισθούς) εσχατολογικό χαρακτήρα -έρχεται η συντέλεια!

Το δεύτερο, ότι λέει αλήθεια και όντως υπάρχουν τέτοιου είδους μυστικές συζητήσεις στο λόμπι των μεγάλων της Ευρώπης. Στην περίπτωση αυτή προσφέρει ανεκτίμητη βοήθεια σε όσους απεργάζονται τέτοιου είδους σχέδια -τα φέρνει από το παρασκήνιο στο προσκήνιο, τα βάζει η ίδια στο τραπέζι, τα συμπεριλαμβάνει στην ατζέντα. Και ως γνωστόν, η επισημοποίηση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το ήμισυ του παντός. Είδαμε πώς κάπως έτσι ο Παπανδρέου έβαλε στην ατζέντα το ΔΝΤ και τι ακολούθησε.

Πάντως, είτε λέει αλήθεια, είτε ψέματα, η έμπιστη επίτροπος του Παπανδρέου προσφέρει και μια υπηρεσία: Κάνει φανερό σε όλους τον πολιτικό αμοραλισμό της ομάδας που ελέγχει αυτή τη στιγμή τις τύχες της χώρας.
Ας υπονομεύουν οι δηλώσεις της αυτό που υποτίθεται ότι επιδιώκει η κυβέρνηση - την εμπιστοσύνη των αγορών. Ας ρίχνουν την Ελλάδα βορά στο στόμα των κερδοσκόπων. Ας ευνοούν όσους απεργάζονται το χειρότερο. Ας στέλνουν τους καταθέτες να πάρουν τα ευρώ τους από τις τράπεζες. Το θέμα είναι να περάσουν αγκαζέ φόβος και μέτρα.

Κατά τα άλλα, γαία πυρί μιχθήτω. Εκτός αν η Μαρία προβλέπει ότι οι αγορές θα τρέξουν να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα ακούγοντάς την να μιλάει για επιστροφή στη δραχμή. Ή ο Παπακωνσταντίνου διαβλέπει ενίσχυση της εμπιστοσύνης όταν προβλέπει ότι θα κατεβάσουμε ρολά. Ή ο Παπανδρέου αποβλέπει σε ισχυροποίηση της ελληνικής θέσης, όταν μας καλεί να δούμε την επερχόμενη χρεωκοπία. Όταν δηλαδή όλοι τους προπαγανδίζουν το ενδεχόμενο να χάσουν οι πιστωτές τα λεφτά τους.

Αν όμως κυνηγούν κάποιον ηλεκτρολόγο για διασπορά ψευδών ειδήσεων, πώς πρέπει να χαρακτηρίσουμε, με τη δική τους λογική, τη συστηματική δυσφήμηση της χώρας από τους ίδιους; Αν είναι στο κόλπο όλοι και κινδυνολογούν σε βάρος της οικονομίας και της πατρίδας, τι αδικήματα διαπράττουν και τι ποινές πρέπει να τους επιβληθούν; Φτάνει να αναστενάζουμε «αχ, Μαρία» ή είναι η ώρα του εισαγγελέα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου