Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Πιο κοντά στις κάλπες

σκίτσο του Βαγγέλη Χερουβείμ από την Αυγή
από την Αυγή

Αντιμέτωπος με τη λαϊκή οργή για το πραξικόπημα της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και της νέας φορο-επιδρομής, ο πρωθυπουργός δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει, έστω πλαστές, εντυπώσεις συναίνεσης με τις χθεσινές συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ακόμη και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συμφωνεί με τα περισσότερα μνημονιακά μέτρα και υπερθεματίζει σε φοροπρονόμια για τις επιχειρήσεις, δεν συνυπογράφει, διότι θέλει να γίνει πρωθυπουργός και να τα εφαρμόσει, με "άλλο μίγμα", ο ίδιος. Άλλωστε τα πωλητήρια έχουν τα τυχερά τους!

Με τον Καρατζαφέρη και την Μπακογιάννη πρόθυμους να τον ακολουθήσουν, ο πρωθυπουργός δεν αισθάνεται λιγότερο απομονωμένος. Νιώθει ανίσχυρος να προχωρήσει στο πραξικόπημα της εκποίησης, που προκαλεί λαϊκές αντιδράσεις, ακόμη και αποχωρήσεις ολόκληρων τομέων του ΠΑΣΟΚ, όπως χθες η ΠΑΣΚ - ΟΜΕ ΟΤΕ.

Η προσφυγή στις κάλπες μοιάζει μονόδρομος για την κυβέρνηση, που από πέρυσι έχει χάσει την πολιτική νομιμοποίησή της και τώρα υποχωρεί ατάκτως στις δημοσκοπήσεις. Θα επιχειρήσει, άραγε, ο πρωθυπουργός κομματική ανασύνταξη με προσφυγή στις κάλπες τώρα, πριν πάρει οριστικά την κατιούσα;

Το θέμα διχάζει τα κυβερνητικά στελέχη, όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Λοβέρδου ("δεν έχουμε λεφτά για εκλογές"!) και του κ. Βενιζέλου. Είναι, όμως, κεντρικό υπαρξιακό πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ πότε θα κάνει τη φυγή προς τα μπροστά (ή μήπως προς τα πίσω;). Ήδη τα στελέχη στο ΠΑΣΟΚ παίρνουν θέση για τη μετα-Παπανδρέου εποχή.

Ακόμη και ο ΣΕΒ, με την πρόταση για "δημοψήφισμα", υποδεικνύει κάλπες. Παραδέχεται ότι η παρούσα κυβέρνηση, και να αποφασίσει, δεν μπορεί να εγγυηθεί το ξεπούλημα.

Λύσεις διεύρυνσης της εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας με τους συνήθεις προθύμους οδηγούν σε αλλοίωση του πολιτεύματος. Συνεπώς ο πρωθυπουργός θα μετρήσει καλά αν θα παρασυρθεί σε "θεσμικά κόλπα".

Αυτές οι μέρες θα αποδειχθούν κρίσιμες, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται επί ξηρού ακμής. Είναι ανάγκη να μιλήσουν οι πολίτες -με απεργίες, διαδηλώσεις και στις κάλπες. Το σύνθημα που αντηχεί τα βράδια στις πλατείες της Ισπανίας, "Δημοκρατία τώρα", είναι επίκαιρο και στην Ελλάδα. Ένας νέος, δημόσιος χώρος, στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, στα περίφημα pigs, αναδύεται.

1 σχόλιο:

  1. Εμ, βέβαια έτσι είναι, δυστυχώς. Αφού τις θέσεις, που θα έπρεπε να έχει ως παντιέρα της, η ελληνική (και, φευ, διεθνής) αριστερά έχει αποφασίσει να τις καταχωνιάσει στον πάτο του μπαούλου της (προς αποφυγή δυσαρέσκειας από τους μελλοντικούς της ψηφοφόρους) κάποιοι ΑΛΛΟΙ θα αποδειχθούν πιο τολμηροί και θα αποκτήσουν και την αντίστοιχη αξιοπιστία (και αξιοπρέπεια). Αυτό που πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας είναι ότι η αξιοπιστία έχει σταθερό ισοζύγιο. Αν την αποκτήσουν ΑΥΤΟΙ θα την χάσουν οι άλλοι... Εμείς οι άλλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή