Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ο πατριωτισμός της άρχουσας τάξης

σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή από την Ελευθεροτυπία
του Γιώργου Κυρίτση 
από την Αυγή
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης γερμανικής οικονομικής εφημερίδας "Handelsblatt", οι καταθέσεις Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες φτάνουν τα 280 δις ευρώ ή το 120% του ΑΕΠ, τη στιγμή που το δημόσιο χρέος της χώρας αγγίζει τα 350 δισ. ευρώ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι μόνο στις δύο μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες υπάρχουν 20 δισ. ευρώ από καταθέσεις Ελλήνων.  

Πόσα από αυτά τα χρήματα είναι μαύρα ουδείς γνωρίζει, πόσα προέρχονται από τις φοροαπαλλαγές και τις μειώσεις φόρου στο ελληνικό κεφάλαιο, πόσα είναι μίζες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για λεφτά που έχουν βγάλει από τη χώρα οι πλούσιοι αυτοί που έχουν μεγάλες καταθέσεις και όχι οι συνταξιούχοι και οι μισθοσυντήρητοι. Είναι ταυτόχρονα λεφτά που λείπουν από τις τράπεζες (και υποκαθίστανται με δημόσιο χρήμα), λείπουν από την αγορά, είναι εκτός κυκλοφορίας δηλαδή και συντελούν στην ύφεση. 

Το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ συμφωνούν ότι το χρήμα που έχει φύγει στο εξωτερικό πρέπει να γυρίσει χωρίς πόθεν έσχες, ξεπλυμένο δηλαδή. 

Ένα κομμάτι του κεφαλαίου έχει ποντάρει στην επιστροφή στη δραχμή ώστε να επιστρέψει μετά με ευρώ και να αγοράσει ό,τι έχει απομείνει τζάμπα.  

Λεφτά για επενδύσεις υπάρχουν, λένε οι επιχειρηματίες, αυτοί που μεταφέρουν τις δραστηριότητες και τα φράγκα τους έξω. Αυτό που φταίει, λένε, είναι η ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, η σοβιετική Ελλάδα, η έλλειψη επενδυτικών ευκαιριών. Είναι να αναρωτιέται κανείς πώς τα βγάλανε όλα αυτά τα λεφτά κάτω από τόσο δυσμενείς συνθήκες. 

Τώρα ο πατριωτισμός φτερουγίζει μέσα στην καρδιά και στα πορτοφόλια τους. Αλλά θέλουν εγγυήσεις. 

Διότι ο πατριωτισμός της αστικής τάξης είναι πολυτελής και πολυέξοδος. 

Εχει τόσα κόμματα να θρέψει, τόσα κότερα να πλεύσει τόσα στόματα να ράψει.

σκίτοσ του Μιχάλη Κουντούρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου