Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ελληνικές οφθαλμαπάτες

σκίτσο του Στάθη από την Ελευθεροτυπία
του Γιώργου Δαράτου

Βρυξέλλες. Αυτή η κυβέρνηση διαπράττει εν γνώσει της ένα έγκλημα διαρκείας εναντίον των Ελλήνων: τους λέει συστηματικά ψέματα σχετικά με τις μακροοικονομικές επιδόσεις της χώρας ,τους κρύβει στοιχεία και τους βαυκαλίζει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο και πως μπορούμε να βγούμε από το τούνελ της κρίσης.

Μανιπουλάροντας τα στατιστικά μακροοικονομικά στοιχεία εμφανίζει την ελληνική οικονομία στον δρόμο της ανάκαμψης, ενώ στην πραγματικότητα αυτή συνεχίζει να βιώνει τη βαθύτερη κρίση - ύφεση που έχει γνωρίσει στην πρόσφατη Ιστορία της.


Το παράδειγμα είναι μπροστά στα μάτια μας: η Κομισιόν δημοσίευσε πρόσφατα την εαρινή οικονομική έκθεσή της, στην οποία εμφανίζει την Ελλάδα να πετυχαίνει θετικούς όρους οικονομικής ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2011 της τάξης του +0,8% του ΑΕΠ. Η ευρωπαϊκή και η διεθνής συγκυρία (χαμηλά επιτόκια, αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη, κάποιες ψωροεξαγωγές κ.λπ. κ.λπ.) διαμόρφωσαν το ανεμικό ποσοστό που επιτρέπει τώρα στους κυβερνώντες να θριαμβολογούν.

Χρησιμοποιώ τα στοιχεία και τα σχόλια ενός πασίγνωστου Γάλλου οικονομικού αναλυτή, του Ζαν Μαρκ Βιτορί , ο οποίος, αναφερόμενος σε αυτό το +0,8%, το χαρακτηρίζει μονολεκτικά «απάτη». Και τούτο διότι «η οικονομία της Ελλάδας έχει υποστεί ένα υφεσιακό σοκ μιας σπάνιας σφοδρότητας».
«Από τα τέλη του 2009 μέχρι τα τέλη του 2010 η οικονομική δραστηριότητα (ανάπτυξη) στη χώρα μας υποχώρησε κατά -7,4% περίπου. Πρόκειται για μια υποχώρηση που δεν έχει όμοιά της σ' ολόκληρο τον κόσμο και για την οποία κανείς δεν άνοιξε το στόμα του να μιλήσει. Η άνοδος λοιπόν του +0,8% το πρώτο τρίμηνο εφέτος δεν συνιστά παρά μια μικρή αναπήδηση.

Στις εαρινές προβλέψεις της η Κομισιόν προβλέπει μια νέα μείωση της παραγωγής εφέτος της τάξης του -4% περίπου εξηγώντας ότι «το δημοσιονομικό σφίξιμο θα ασκήσει μια έντονα αρνητική - υφεσιακή επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα, την αύξηση των φόρων και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς και των δημοσίων δαπανών που θ' ακολουθήσουν».
Με άλλα λόγια η κυκλική περιέλιξη προς τα κάτω (spirale), προς την ύφεση, δεν βρίσκεται μακριά. Η ελληνική ανάπτυξη παραπέμπεται για μιαν ακόμη φορά στις ελληνικές καλένδες. Όμως, η κυβέρνηση μαζί με τους κοινοτικούς μάς έλεγαν άλλα πράγματα πριν από κάποιο καιρό και μας νανούριζαν, όσους βεβαίως είχαν τάσεις υπνηλίας, ότι το 2011 θα είναι το έτος της σταθεροποίησης και με μια σειρά από λεκτικές, μαγικές εικόνες, έφθαναν στο συμπέρασμα ότι μέχρι το 2013 η Ελλάδα θα έχει κλείσει τις τρύπες της οικονομίας της (ελλείμματα, χρέος) με τον καλύτερο τρόπο.

Οι αρχιψεύτες, μεταξύ των οποίων σημαίνουσα θέση κατέχουν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ακόμη πιο σημαντική -ως ο προσωπικά υπεύθυνος της κατάστασης και των ψεμάτων γύρω από αυτήν- ο ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωσταντίνου έκαναν ότι λησμονούσαν ή πράγματι, ως άσχετοι με το πρόβλημα όντως λησμονούσαν ότι λείπουν από τη χώρα μας τρία στοιχεία που θα την έκαναν… Σουηδία Και τα στοιχεία αυτά είναι:
* Η αδυναμία μιας μεγάλης υποτίμησης του νομίσματος, πράγμα αδύνατον διότι δεν έχουμε πλέον εθνικό νόμισμα, αλλά το ευρώ, που δεν μπορεί να υποτιμηθει.

* Μια βιομηχανική υποδομή, η οποία είναι ανύπαρκτη στη χώρα μας.

* Και τον... χρόνο που αυθαίρετα μας έδωσαν για να ανακάμψουμε, χωρίς να προβάλουμε την παραμικρή αντίσταση η αντίρρηση. Τρία χρόνια για να έλθουμε στα ίσα, ενώ είναι πλέον γνωστό πως δεν μας αρκούν ούτε πέντε και μετά βίας θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο έχοντας μπροστά μας δέκα χρόνια διορία.
Τώρα θα μας δώσουν ακόμη κάποια χρήματα, 50-60 δισ. ευρώ -ασήμαντο ποσό για να βγούμε εκτός κρίσης- και στο εγγύς μέλλον θα διαπιστώσουν ημέτεροι και ξένοι πως αυτά δεν είναι αρκετά ούτε για «ζήτω». Και θ' αναγκαστούν να μας ξαναδώσουν Κι έχουμε μπροστά μας την περίφημη «ήπια αναδιάρθρωση ή αναδιάταξη» του χρέους μας. Οι ψεύτες που μας κυβερνούν αγοράζουν χρόνο. Έως πότε;

Ας ακούσουμε κάποιον που γνωρίζει, τον Μαικλ Λέστερ, ειδικό στις στρατηγικές επενδύσεις (Ρόιτερς, 19 Μαΐου): 
Οποιαδήποτε μορφή κι αν πάρει η διάσωση της Ελλάδας, με ήπια αναδιάρθρωση η επιμήκυνση του χρέους της, το μόνο που θα καταφέρει να πετύχει είναι ν' αγοράσει προθεσμία ελάχιστων χρόνων πριν από τη χρεοκοπία. Και τούτο διότι η αγορά χρόνου δεν συνιστά μια πετυχημένη στρατηγική, όπως μας έχει διδάξει η πείρα μας…
Όλα τα πράγματα έχουν ένα τέλος και το τέλος δεν είναι μακριά, εκτός κι αν υπολογίζουν με ψέματα επί ψεμάτων να μας πάνε σε εκλογές με τη νέα καραμέλα της συναίνεσης, δηλαδή ακόμη και της συγκυβέρνησης, για να συνεχίσουν να πίνουν το αίμα μας. Αυτοί που μας κυβερνούν ας ακούσουν τη συμβουλή μας κι ας πουν όσο πιο έγκαιρα γίνεται την αλήθεια για τα χάλια μας και τα χάλια τους. Διαφορετικά η τιμωρία θα έλθει από το εκλογικό σώμα, αν κι εγώ, δεν σας το κρύβω, φοβάμαι κι άλλες μορφές τιμωρίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου