Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους!

(πηγή)
του Γιώργου Δελαστίκ
από το Έθνος


Ξεπέρασε κάθε φαντασία η προσέλευση δεκάδων χιλιάδων λαού στα Προπύλαια χθες το βράδυ, στη συγκέντρωση που είχε διοργανωθεί με πρωτοβουλία του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη εναντίον του Μνημονίου και ομιλητές πανεπιστημιακούς καθηγητές και τον Μίκη Θεοδωράκη. Μια εκδήλωση που είχε σχεδιαστεί για να δώσει τη δυνατότητα στον πνευματικό κόσμο να εκφράσει την αγανάκτηση ή την αντίθεσή του προς το Μνημόνιο και ως εκ τούτου αναμενόταν να έχει περιορισμένη συμμετοχή, απέκτησε απροσδόκητα χαρακτήρα ευρύτατης λαϊκής κινητοποίησης.

Τα πλήθη συνέρρεαν διαρκώς με τέτοιο τρόπο ώστε σχεδόν ενώθηκαν οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση των Προπυλαίων με τους διαδηλωτές της πλατείας Συντάγματος. Προς το Σύνταγμα άλλωστε μετακινήθηκε όλος ο όγκος του κόσμου από τα Προπύλαια μόλις έληξαν οι ομιλίες, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού.

Τεράστια σημασία για την τόνωση του αντιμνημονιακού ηθικού του ελληνικού λαού είχε η χθεσινή συγκέντρωση Προπυλαίων - Συντάγματος που η τελική φάση της βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές. Το γεγονός ότι μόλις 48 ώρες μετά το μεγαλειώδες λαϊκό αντιμνηνομιακό πανηγύρι της Κυριακής στο Σύνταγμα, όπου πέρασαν πάνω από 100.000 άνθρωποι, χθες είχαμε μία ακόμη κινητοποίηση πολλών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων κατά του Μνημονίου, προβληματίζει βαθιά την κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία αισθάνεται όλο και πιο απομονωμένη από διαρκώς καινούργιες κοινωνικές ομάδες και τμήματα του ελληνικού πληθυσμού.

Η κυβέρνηση μπορεί να έχει αναγάγει σε πεμπτουσία της πολιτικής στη φάση αυτή την προσπάθεια εξαναγκασμού σε συναίνεση του Αντώνη Σαμαρά έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση των εκπροσώπων όλων των θεσμών της ΕΕ, της ευρωζώνης και της ευρωδεξιάς, αλλά έχει πλέον εγκαταλείψει κάθε απόπειρα απόσπασης της συγκατάθεσης ή έστω της ανοχής του ελληνικού λαού στην πολιτική υλοποίησης του Μνημονίου που ακολουθεί.

Οπως όλα δείχνουν, καθίσταται πλέον μάλλον αδύνατη η προσφυγή του Γιώργου Παπανδρέου σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές - εκτός φυσικά αν θελήσει να εγκαταλείψει την εξουσία δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο πια για το ΠΑΣΟΚ στις παρούσες συνθήκες όχι μόνο να κερδίσει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά ακόμη και να βγει πρώτο κόμμα έστω και με μία ψήφο διαφορά. Αυτό όμως είναι δευτερεύον θέμα, ασήμαντο αυτή τη στιγμή για την τεράστια πλειοψηφία του λαού μας.
Το ουσιώδες είναι πως τα νέα μέτρα που φαίνεται ότι συμφώνησε η κυβέρνηση με την ΕΕ για να πάρει και νέο δάνειο προκειμένου να συνεχίσει να εφαρμόζει απαρέγκλιτα την ολέθρια πολιτική του Μνημονίου και τα οποία μέτρα είναι ακόμη αγριότερα και αντιλαϊκά εναντίον των εργαζομένων και των συνταξιούχων από όσο ήταν τα προηγούμενα, θα δυσκολευθεί πολύ ο Γ. Παπανδρέου να τα υλοποιήσει.

Δεν είναι καν βέβαιο ότι όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα χωρίς απώλειες γι" αυτό και ο πρωθυπουργός θα προσδώσει ουσιαστικά χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του στην ψηφοφορία για τα μέτρα αυτά, οδηγώντας αυτομάτως στη διαγραφή όποιον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ τολμήσει να μην υπερψηφίσει το νέο Μνημόνιο.

Η επίθεση εναντίον των βουλευτών που εξαπέλυσε ο διορισμένος ως φίλος του πρωθυπουργού υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, εντάσσεται στο πλαίσιο της σκλήρυνσης της τακτικής του Γ. Παπανδρέου απέναντι στους βουλευτές του κόμματός του με στόχο να τους υπενθυμίσει ότι η πολιτική τους τύχη εξαρτάται από αυτόν και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να ανεχθεί καμιά απειθαρχία εκ μέρος τους στο θέμα του νέου Μνημονίου.Αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή τη στιγμή "στα κάγκελα" εναντίον του υπουργού Εξωτερικών, εξέχοντος μέλους της ομάδας των... "κηπουρών (!)", όπως υποτιμητικά χαρακτηρίζουν την εξωκοινοβουλευτική πρωθυπουργική παρέα μέσα στο κυβερνών κόμμα, δεν αναμένεται όμως αυτό να εκφραστεί κατά ουσιώδη τρόπο.

ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ
Μοιραία επιλογή η σύγκρουση

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ τόνο προσπαθούσε να δώσει χθες μέσω των φιλικών της τηλεοπτικών σταθμών η κυβέρνηση στα... σκληρά μέτρα που συνοδεύουν το νέο Μνημόνιο για το νέο δάνειο που θα πάρει, την ίδια ώρα που πολλές δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας εναντίον της πολιτικής αυτής. Είναι προφανές ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο αποσπάται όλο και περισσότερο από την ελληνική πραγματικότητα και ως εκ τούτου δυσκολεύεται να αντιληφθεί ότι η πολιτική του Μνημονίου συρρικνώνει δραματικά την κοινωνική βάση στήριξης της κυβέρνησης. Διαρκώς και νέες κοινωνικές ομάδες και στρώματα την εγκαταλείπουν. Το πρόβλημα νομιμοποίησής της στη συνείδηση της κοινωνίας σταδιακά οξύνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου