Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Ξηλώνεται η κάλτσα του ΠΑΣΟΚ

από Το Γρέκι
από την Αυγή

Παρ' ότι ο πρωθυπουργός ελέγχει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του και η εσωκομματική αντιπολίτευση υποκύπτει στο δέλεαρ της νομής της εξουσίας, ο πρωθυπουργός παραμένει σε πολιτικό κενό. Η παραίτηση των δύο βουλευτών του σηματοδοτεί ραγδαίες εξελίξεις που οδηγούν στο τέλος της εξουσίας του. Οι κύριοι Φλωρίδης και Νασιώκας καταγγέλλουν τον πρωθυπουργό ότι δεν εφαρμόζει το Μνημόνιο και του καταλογίζουν ότι υπονόμευσε την κυβέρνηση συνεργασίας.

Η κριτική αυτή δεν αποτελεί λήξαν επεισόδιο. Η Ε.Ε., στην οποία ο κ. Παπανδρέου έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία, επανήλθε χθες πιέζοντας για "συναίνεση έναντι του νέου δανείου".

Ο κ. Παπανδρέου καταφεύγει σε παλαιοπολιτικά κόλπα, εσωκομματικά παζάρια και ισορροπίες προκειμένου να περιχαρακώσει την εξουσία του. Επινοεί και πάλι σενάρια αποστασίας, παρ' ότι οι καταγγελλόμενοι ως συνωμότες είναι οι πιστοί του Μνημονίου! Η κυβέρνηση αρνείται να παραδεχτεί ότι η αιτία της κρίσης στην οποία βουλιάζει είναι η πολιτική που ακολουθεί και προκαλεί κύματα κοινωνικών αντιδράσεων.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και όσοι συναγωνίζονται σε μνημονιοφροσύνη επιχειρούν χειρουργικές επεμβάσεις στο καταρρέον πολιτικό σύστημα. Συμπεριφέρονται σαν να μην αντιλαμβάνονται ότι η λαϊκή αγανάκτηση, η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, αποτελεί τον δυναμικό άγνωστο Χ. Η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών συντελείται σε συνθήκες κοινωνικής κινητικότητας και πολιτισμικών επανατοποθετήσεων. Μεγάλα κοινωνικά στρώματα, αυτά που συναποτελούσαν την εκλογική επιρροή του δικομματισμού, αναζητούν νέες ταυτότητες.

Η κάλτσα του ΠΑΣΟΚ ξηλώνεται απ' όλες τις πλευρές. Το ΠΑΣΟΚ κάθε μέρα δεν είναι ίδιο μ' εκείνο της προηγούμενης. Παραμένει άγνωστο σε ποια έκταση θα προκύψουν νέα πολιτικά μορφώματα. Αν θα εγκαθιδρυθεί στο κέντρο ένα πολιτικό μόρφωμα - μπαλαντέρ εξουσίας, που θα προκαλέσει μετατοπίσεις και "συγκλίσεις" προς τα δεξιά. Επίσης ενισχύεται το διακύβευμα της συνάντησης δυνάμεων της ιστορικής αριστεράς με δυνάμεις που απεγκλωβίζονται απ' τ' αριστερά, με δυνάμεις από το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ.

Η κάλτσα του ΠΑΣΟΚ ξηλώνεται απ' όλες τις πλευρές και μπορεί να ξηλώσει το πολιτικό σύστημα σε όλες του τις πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου