Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Εκβιαστές και εκβιαζόμενοι...

σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη
του Δημήτρη Χρήστου  
από την Αυγή 

Κάθε μέρα που περνάει κάθε ευρώ που προστίθεται στον δανεισμό, η χώρα μας χάνει την ελευθερία της και τις δυνατότητες να διαπραγματευτεί βιώσιμες ρεαλιστικές λύσεις εξόδου από το θανατηφόρο σπιράλ που έχει εγκλωβιστεί. Το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που σχεδιάζεται και οι όροι που περιλαμβάνει, με αντάλλαγμα νέο δανεισμό που θα φτάσει το εθνικό χρέος σε επίπεδα αυτοκτονίας, είναι η χαριστική βολή. Μπορεί οι δανειστές μας να είναι έτοιμοι να κατάσχουν δημόσια περιουσία, αλλά πολύ φοβάμαι πως βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος. Η πολιτική που μας σπρώχνουν είναι μονόδρομος προς την καταστροφή και την χρεωκοπία και τότε η μόνο έξοδος που θα απομείνει στη χώρα είναι η επιστροφή στη δραχμή. 

ΣΕ ΜΙΑ τέτοια περίπτωση οι αποδόσεις των ξένων επενδύσεων και των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων της χώρας, ελάχιστη αξία θα έχουν. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζεται ο κίνδυνος η αποτυχία της Ελλάδας να γίνει ντόμινο και η κρίση στην Ευρώπη να επεκταθεί με ανυπολόγιστες για όλους συνέπειες. Δυστυχώς το μεγάλο κεφάλαιο παραμένει επιθετικό και άπληστο όσο οι πολιτικοί του παρέχουν τις ελευθερίες που αναζητά. Δημιουργεί κρίσεις όπως αυτή το 2007 με τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, αλλά παρά τα στραπάτσα, έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να σχεδιάζει νέα εφευρήματα στο μεγαλύτερο παιχνίδι που έχει στηθεί έξω από την πραγματική οικονομία και τις ανάγκες της. Ο δανεισμός δεν είναι μόνο η πλέον κερδοφόρος επιχείριση της εποχής, είναι παράλληλα και ένα πολιτικό εργαλείο ελέγχου των κρατών που δανείζονται. 

ΣΤΗΝ πρόσφατη ομιλία του στο πλαίσιο της παρουσίας του βιβλίου του Αλέξη Μητρόπουλου ο Νίκος Κοτζιάς εκτίμησε πως στα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) για την τύχη της ελληνικής οικονομίας έχουν παιχτεί 160 δισ. ευρώ στο ποντάρισμα πως η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους και την χρεωκοπία! Πρόκειται για μια καπιταλιστική τρέλα. Μια τρέλα που δημιουργεί εκατομμύρια ανθρώπινα θύματα και αδιαφορεί για λαούς, για το μέλλον του πλανήτη συνολικά. 

ΠΑΝΤΩΣ, τούτες οι ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πατρίδα μας. Το “Μνημόνιο 2” θα τη δέσει χειροπόδαρα. Φανταστείτε το σκηνικό, μετά την έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, όταν θα πάμε σε εκλογές. Όσες πολιτικές δυνάμεις αρνούνται την υποτελή πολιτική Παπανδρέου θα είναι υποχρεωμένες πλέον να αναζητούν εθνική λύση και εκτός Ευρωζώνης, αφού οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν εννοούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο πλαίσιο κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Μετείχαν του εκβιασμού για την 5η δόση των 12 δισ. ευρώ του Μνημονίου, δεν θα παίξουν χοντρά ακόμα πιο σκληρά εκβιαστικά διλήμματα, όταν θα κινδυνεύουν οι προνομιακές για αυτούς συμφωνίες που έχει αποδεχτεί ο Παπανδρέου; 

ΠΡΕΠΕΙ να γίνει κατανοητό από όλους. Εδώ πλέον παίζεται η εθνική μας ανεξαρτησία, το μέλλον μας και η αξιοπρέπεια μας ως λαού. Δεν υπάρχουν ωραιοποιήσεις, λαϊκισμοί και κολακείες. Οι συμφωνίες Παπανδρέου, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Δεν έχουν την έγκριση του ελληνικού λαού. Θα αναλάβουμε το μέρος των ευθυνών που μας αναλογούν, όταν αναλάβουν και οι Ευρωπαίοι το δικό τους μερίδιο ευθυνών. Ας μην ξεχνάει κανείς, πως η παραβίαση της συμφωνίας του Μάαστριχτ για το ευρώ και την υπέρβαση του δανεισμού από το αυστηρό (!) όριο του 60% του ΑΕΠ, δεν έγινε μονομερώς. Οι κωμικοτραγικές μπλόφες του κ. Παπανδρέου με όλα τα φύλλα στο τραπέζι ανοιχτά, τέλειωσαν. Καιρός να τελειώσουν και οι μπλόφες των δανειστών μας. Συμφωνίες που δεν είναι βιώσιμες, δεν μπορούν να αποκαλούνται λύσεις.

d.xristou@avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου