Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Πάνω από 1.400 μετανάστες έχουν χαθεί στη Μεσόγειο...

σκίτσο του Enrico Bertuccioli από CartoonMovement
Περισσότεροι από 1.400 μετανάστες και αιτούντες άσυλο από χώρες της Βορείου Αφρικής, που κατευθύνονταν προς τις ακτές της Νότιας Ευρώπης, έχουν πνιγεί από την αρχή του έτους στην Μεσόγειο, επειδή οι ψαρόβαρκες που τους μετέφεραν ανατράπηκαν στη θάλασσα. Αυτό ανέφερε χθες ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ και κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σεβασθούν την θεμελιώδη αρχή με βάση την οποία απαιτείται η διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα. 

Στη χθεσινή του παρέμβαση ο Χάμαρμπεργκ αναφέρθηκε στο δράμα των προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να φθάσουν με ψαρόβαρκες και ακατάλληλα πλοιάρια στην Ευρώπη, και έκανε έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στη διαχείριση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης.

Μέχρι σήμερα, υποστήριξε ο Χάμαρμπεργκ, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ανέλαβαν όλες τις ευθύνες τους και η σιωπή και η παθητικότητά τους δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η Ευρώπη κάνει σαφώς λάθος όταν ασχολείται περισσότερο με το να εμποδίζει τους μετανάστες να φθάσουν στις ακτές της παρά με το να σώσει τις ζωές τους, κατέληξε ο Επίτροπος. "'Εχει παρέλθει ο καιρός που ο Καντάφι συνεργαζόταν με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -με αντάλλαγμα βοήθεια και γενικές επενδύσεις- για να εμποδίσει ακόμα και τους πιο απελπισμένους από τους αιτούντες άσυλο να φθάσουν στην Ευρώπη", τονίζει ο Χάμαρμπεργκ σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα "Σημειωματάριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Υπενθυμίζεται ότι άλλο ένα πλοίο που μετέφερε μετανάστες από τη Λιβύη ανατράπηκε την περασμένη εβδομάδα και τουλάχιστον 150 άνθρωποι πνίγηκαν, ενώ άλλοι επιβάτες διασώθηκαν από την ακτοφυλακή της Τυνησίας, επισήμανε ο επίτροπος και υπενθύμισε ότι τον Μάιο, περίπου 600 άτομα πνίγηκαν σε παρόμοιες τραγωδίες.
πηγή: Η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου