Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Μετά τους Μιραμπό...

σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου από το Έθνος
του Θανάση Καρτερού 
από την Αυγή

Τα είπαν, εκτονώθηκαν και έφυγαν, κατά δήλωση ορισμένων, ελαφρότεροι από τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Βρήκαν δουλειά οι δημοσιογράφοι -ποιος θα έχει τις περισσότερες και τις πιο τσουχτερές ατάκες κατά του Παπακωνσταντίνου και της οικονομικής πολιτικής. Βρήκαν δουλειά και τα επιτελεία των κομμάτων -να αναλύσουν τα γιατί και τα διότι της αναταραχής στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Βρήκαμε δουλειά και όλοι μας -να διακρίνουμε εν μέσω θυέλλης τις επερχόμενες εξελίξεις.

Ότι ώδινεν το όρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν υπάρχει συνεπώς αμφιβολία. Γιατί και πολεμικές κραυγές ακούστηκαν και βαριές κουβέντες και σκληρές παρομοιώσεις. Μέχρι κι ο Μιραμπό επιστρατεύτηκε, για να μην αναφερθούμε στο ανατριχιαστικό Γουδή. Τι έτεκεν όμως το όρος παραμένει θολό και αντικείμενο συζητήσεων. Θα ψηφιστεί τελικώς το Μεσοπρόθεσμο; Θα πάμε για πρόωρες εκλογές; Θα επιβληθεί το νέο Μνημόνιο-μαμούθ; Θα επιδράσουν οι αντιδράσεις στις κυβερνητικές δράσεις;

Επ’ αυτών οι αναλύσεις συγκλίνουν μάλλον σε προβλέψιμο μυν παρά σε απρόβλεπτη μήνιν. Διότι ο εκβιασμός -θετική ψήφος ή όλεθρος- παραμένει πανίσχυρος. Διότι όσο θυμωμένοι κι αν εμφανίζονται οι βουλευτές, ουδείς μέχρι στιγμή εμφανίζεται τόσο θυμωμένος, ώστε να είναι έτοιμος να τα βροντήξει. Και διότι επίσης, κακά τα ψέματα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ελάχιστες εξαιρέσεις, απέδειξαν στη διαδρομή του χρόνου ότι έχουν αφομοιώσει άριστα το σοσιαλιστικό είδος εγκυμοσύνης -ολίγον έγκυος, αλλά όχι και τόσο που να έχουμε και γεννητούρια.

Εντούτοις και παρ’ όλα αυτά, το σκοινί τεντώθηκε, έστω κι αν αυτή τη φορά δεν σπάσει. Και πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα όχι μόνο, ούτε κυρίως, στους βουλευτές που το πήραν απόφαση να μιλήσουν, αφού ψήφισαν μέχρι τώρα όλα τα σκληρά μέτρα. Αλλά στην απολύτως υπαρκτή εθνική συνεννόηση της μούντζας, η οποία και πολιτικούς σε κώμα ανασταίνει. Στα παιδιά που επιμένουν στις πλατείες, στους εργαζόμενους που επιμένουν στις απεργίες, στους αμετανόητους που επιμένουν στις διαδηλώσεις.

Η κοινωνία που εκδηλώνει με χίλιους τρόπους την αγανάκτηση και την απέχθειά της για την κυρίαρχη πολιτική, είναι πια παρούσα στα ΚΤΕ, στα άτυπα υπουργικά και στα τυπικά πολιτικά συμβούλια. Και δεν μπορούν να την αγνοούν, ή να την ερμηνεύουν κατά το δοκούν. Γιατί αν το κάνουν, μετά τους επαμφοτερίζοντες Μιραμπό έρχονται οι αποφασισμένοι Γιακωβίνοι…

σκίτσο του Τάσου Αναστασίου από την Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου