Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Οι βουλευτές ψηφίζουν στη Βουλή

σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου για την Athens Voice
από την Αυγή

Περισσότεροι από 70 βουλευτές μίλησαν προχθές στην δωδεκάωρη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και επιτέθηκαν στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στηλιτεύοντας πτυχές της οικονομικής πολιτικής. 

Πολλών απ' αυτούς η γλώσσα λύθηκε υπό την πίεση του κινήματος των Αγανακτισμένων και υπό τον φόβο να μην μπορούν να μπουν ή να βγουν από τη Βουλή τις ημέρες που θα ψηφίζεται το Μεσοπρόθεσμο, ενώ αρκετοί έχουν ήδη συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα "βγουν" από τη Βουλή μια και καλή.  

Διατυπώθηκαν και προτάσεις για επιμέρους αλλαγές και μικροβελτιώσεις για τη χαλάρωση της πίεσης στα λαϊκά στρώματα, αλλά περισσότερο για τη χαλάρωση της πίεσης την οποία υφίστανται από τον κόσμο. 

Ουδείς όμως αμφισβήτησε ευθέως το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης στο σύνολο και στη σύλληψή του ούτε δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου καταψηφίζεται, η πολιτική του όχι. 

Η συζήτηση μάλιστα είναι εν πολλοίς προσχηματική, αφού υποτίθεται τουλάχιστον ότι τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, αλλά και κατά τη συνάντηση Παπανδρέου - Γιούνκερ, και έχουν δοθεί τα χέρια. Αυτήν την έννοια έχει άλλωστε η κατάθεσή του σε ένα και μόνο άρθρο, σαν να είναι κώδικας δηλαδή. 

Εάν υπάρχουν κάποια στοιχεία προς απάλειψη ή έστω βελτίωση, όπως μας έχει διδάξει η εμπειρία, θα είναι τρικ σαν την καλύβα του Χότζα, προσχήματα δηλαδή για να μπορούν να πουν ότι "κατόπιν ενεργειών τους" άλλαξε το τάδε ή το δείνα. 

Σε μια ακόμα χειρότερη εκδοχή, μπορεί να επιδιωχθούν μέτρα "ισοδύναμου αποτελέσματος", δηλαδή υπό τη συνήθη απειλή για περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων να προωθηθούν κι άλλες "διαρθρωτικές αλλαγές" κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους, πιθανόν σε συνεργασία με τη Ν.Δ. 

Σε όλα αυτά οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος οφείλουν να τοποθετηθούν. Και όχι στο ΚΤΕ, στα κανάλια και στις παραπολιτικές στήλες, αλλά στη Βουλή κατά την ψηφοφορία.  

Για το Μνημόνιο 1 επικαλούνταν ως δικαιολογία ότι κατελήφθησαν εξ απήνης και ότι ήλπιζαν ότι το σχέδιο θα αποδώσει. Τώρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

σκίτσο του ANKYR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου