Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Με τα φώτα σβηστά...

σκίτσο Γιάννη Ιωάννου
του Θανάση Καρτερού

ΕΦΥΓΑΝ με καΐκι με σβηστά φώτα! Η είδηση αφορά σε Έλληνες βουλευτές, ευρωβουλευτές και αξιωματούχους των Βρυξελλών, που διά θαλάσσης έσπασαν τον «κλοιό» των Κερκυραίων αγανακτισμένων. Και είναι να θαυμάζει κανείς πόσο ευφάνταστοι και πολυμήχανοι αποδεικνύονται οι πολιορκούμενοι στις εξόδους αυτού του είδους. Στην Αθήνα διέφυγαν από τον σκοτεινό Εθνικό Κήπο, στην Αργυρούπολη ο θυμωμένος Πεταλωτής έφυγε από τη σκοτεινή πίσω πόρτα. Ε, στην Κέρκυρα, που είναι νησί, έφυγαν με καΐκι με σβηστά φώτα.

ΕΚΕΙΝΟ όμως που δεν προσέχτηκε αρκετά, η κρίσιμη λεπτομέρεια που διέφυγε της προσοχής τόσων ανησυχούντων δημοσιογράφων και οργισμένων πολιτικών, είναι τα σβηστά φώτα. Η καταφυγή των αυτουργών των Μνημονίων, ή των θεωρούμενων ως αυτουργών τέλος πάντων, στο σκότος προσφέρεται για πολλαπλά συμπεράσματα. Και η επιμονή όλων των πρωταγωνιστών στην απουσία φωτός εμβάλλει σε προβληματισμούς: Μήπως Μνημόνια, μέτρα, σκληρές διαπραγματεύσεις, ανησυχίες των αγορών, φόβοι των δανειστών, συνωμοσίες των Ευρωπαίων, αξιολογήσεις των Οίκων -μήπως, λέμε, ευδοκιμούν μόνο στο σκότος;

ΑΝ ΝΑΙ, τότε εξηγείται και γιατί ό,τι αρχίζει με σκότος τελειώνει με σκότος -είτε αυτό αφορά το σκότος του Εθνικού Κήπου είτε στο σκοτεινό καΐκι. Και μια τέτοια αλληλουχία σκότους ασφαλώς εξηγεί και γιατί στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στη μέχρι χθες φωτεινή και ηλιόλουστη Ελλάδα έχει πέσει τόσο βαρύ σκοτάδι. Για κάποιους σκοτεινούς λόγους η Moody’s και τα άλλα μαγαζιά του είδους μάς ρίχνουν στο σκότος της οικονομικής χωματερής. Για κάποιον εξίσου σκοτεινό λόγο οι Ευρωπαίο εταίροι-να-σου-πετύχουν μας σημαδεύουν με σκοτεινούς χρησμούς. Και στο σκοτάδι διαπραγματεύονται επί ένα μήνα το σκοτεινό μας μέλλον η τρόικα και οι δικοί μας σκοτεινοί.

ΤΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ βγάζετε εσείς; Μπορεί από τόσο σκοτάδι να ξεπηδήσει φως; Μέχρι και οι 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σκοτεινιασμένοι από όσα γίνονται στις πλατείες και όσα ακούνε στις εκλογικές τους περιφέρειες, απαιτούν λίγο φως -αυτή είναι η ουσία της επιστολής τους. Διαφωτίστε μας γιατί απέτυχε το μνημόνιο. Φωτίστε μας γιατί πηγαίνουν χαμένες τόσες και τόσες θυσίες του λαού. Φως στην περαιτέρω πορεία. Αφήστε τις σκοτεινές διαδικασίες και δεχτείτε το φως το αληθινό του Συντάγματος και της Δημοκρατίας στη συζήτηση και στην ψήφιση του νέου Μνημονίου. Αλλιώς, αυτό αφήνουν να αιωρείται τουλάχιστον, θα ψάχνετε με το κερί τη θετική μας ψήφο.

ΤΟΥΤΩΝ δοθέντων είναι ολοφάνερο ότι στη χώρα λαμβάνει χώρα μια νέα φάση μιας πολύ παλιάς σύγκρουσης, που από την εποχή των μύθων απασχολεί τους ανθρώπους. Τη σύγκρουσης ανάμεσα στο σκότος και το φως. Με το σκότος αυτή τη στιγμή να έχει -ακόμα- το πάνω χέρι και να επιδίδεται με επιτυχία στη γνωστή τακτική πάνω χέρι - κάτω χέρι. Αλλά να έχει χάσει ό,τι ονομάζουμε παράσταση νίκης, τη βεβαιότητα της απόλυτης επικράτησης. Ενώ το φως καταλαμβάνει όλο και περισσότερους θυλάκους, στήνει προγεφυρώματα, μετατρέπει ουδέτερες πλατείες και τουριστικούς προορισμούς σε πηγές μιας ιδιόρρυθμης νεανικής και λαϊκής φωτεινότητας.

ΦΥΣΙΚΑ ο αγώνας είναι ακόμα στην αρχή του και το σκότος έχει πολλά χαρτιά να παίξει. Αλλά είναι ενθαρρυντικό ότι ήδη κάποιοι ανησυχούν τι θα γίνει όταν κάποια στιγμή ανάψουν τα φώτα. Πώς θα μπορέσουν να διαφύγουν με το καΐκι φωτισμένο, με τον Εθνικό Κήπο φωτισμένο ή, ακόμα χειρότερα, με την πίσω πόρτα κλειστή; Γι’ αυτό και προκαταλαμβάνουν τον «εχθρό» πριν αυτός δυναμώσει τόσο ώστε να μπορεί να αμφισβητήσει αποτελεσματικά την απολυταρχία τους. Γι’ αυτό ψάχνουν σκοτεινές κηλίδες στον ήλιο των αγανακτισμένων. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε μεθόδους αντάξιες του σκότους που εκπροσωπούν και παράγουν, ώστε να δυσφημήσουν τους εραστές του φωτός.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ βέβαια ούτε τα λάθη ούτε τις υπερβολές ούτε τις ισοπεδωτικές γενικεύσεις αποφεύγουν. Πράγμα όμως απολύτως φυσικό, γιατί πρόκειται για ερασιτέχνες του φωτός και όχι για επαγγελματίες του σκότους. Ενώ ανάμεσά τους ασφαλώς βρίσκονται και αρκετοί που είδαν φως κι ανέβηκαν. Όπως και να 'χει όμως το πράγμα, όσα λάθη κι αν γίνουν, όσες προβοκάτσιες και αν κατασκευαστούν, θα φωτίσει αρκετά ώστε να δουν όλοι πώς οι αγανακτισμένοι από τόσο σκοτάδι θα αλλάξουν τα φώτα στους αυτουργούς του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου