του Ανάργυρου Σεβαστού
Αντιγράφουμε από το "Έθνος της Κυριακής" την άποψη του κ. Πάγκαλου για τις συγκεντρώσεις των "αγανακτισμένων" εδώ και στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις:
"Τα εύκολα 'όχι' πολλές φορές ενώνουν πιο άνετα απ' ό,τι τα πολύ πιο δύσκολα 'ναι'. Η διαμόρφωση ενός πολιτικού κινήματος, όσο κι αν αυτό δυσαρεστεί ορισμένους που ακολουθούν τη μόδα των νέων τεχνολογιών, δεν εξαρτάται από τα like και unlike του Facebook. Δείτε την Αίγυπτο. Πού οδήγησε το κίνημα του Facebook; Στην εδραίωση σκληρού στρατιωτικού ελέγχου της χώρας. Κινήματα χωρίς ιδεολογία και οργάνωση, δηλαδή κινήματα που βασίζονται σε ένα συναίσθημα, σε μια στιγμή οργής, δύο πράγματα μπορούν να προσφέρουν: είτε ενός είδους ανώδυνη και αναποτελεσματική τελικά εκτόνωση, που δεν ενδιαφέρει καν την πολιτική αυτή καθαυτή, είτε ανοίγουν τον δρόμο για την κατάληψη της εξουσίας με αντιδημοκρατικές μεθόδους σε οργανωμένες μειοψηφίες. Πολιτικό κίνημα θα σχηματιστεί όταν στα πανώ δεν βλέπουμε μια διαρκή άρνηση, όπου τεράστια 'όχι' δεσπόζουν και τακαταπίνουν τα πάντα, αλλά όταν δούμε μια ιδέα για την οποία αξίζει κάποιος να κάνει θυσίες".
Αυτά δογματίζει ο κ. Πάγκαλος στο "Έθνος της Κυριακής". Και το πιθανότερο είναι η συνέντευξή του να έχει δοθεί την Πέμπτη, χωρίς να μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της "μόδας"! Το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, αν και έμπειρο, αδυνατεί να προβλέψει, γιατί αδυνατεί να κατανοήσει την κοινωνική πραγματικότητα. Δεν ακούει την απελπισία των πολιτών, ούτε πιστεύει τις δημοσκοπήσεις, όπου σταθερά οι 8 στους 10 απορρίπτουν το Μνημόνιο. Με το γνωστό του στυλ "πυροβολεί" πολιτικά το αυθόρμητο επιβεβαιώνοντας πόση απόσταση χωρίζει τους από πάνω από τους από κάτω. Πράγματι, ένα κίνημα δεν γεννιέται από τα like και unlike του Facebook. Αρκεί, όμως, η "ιδιομορφία", η "μόδα" του Facebook για να στείλει δεκάδες χιλιάδες πολίτες, για τόσες μέρες, σε τόσες πλατείες της χώρας και της Ευρώπης;