Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Να συλληφθούν οι δολοφόνοι του παιδιού του ζητάει ο πατέρας του 15χρονου Χαμί

«Θέλω να ξέρω ότι θα δικαστούν»

Ο Μοχάμεντ Νατζάφι, δάσκαλος στο Γκάζνι του Αφγανιστάν, ήρθε με 
την οικογένειά του στην Ελλάδα μέσω  Τουρκίας. «Είχα μάθει πολλά για την
 ελληνική ιστορία. Όταν μαζέψαμε τα λεφτά είπα στην οικογένειά μου  πως 
θα πάμε να μείνουμε στην Ελλάδα. Ήθελα τα παιδιά μου να μάθουν τη γλώσσα
 και να ζήσουμε σε μια  χώρα που θαυμάζαμε για τον πολιτισμό της» λέει

«Θέλω να ζητήσω από τον περήφανο λαό των Ελλήνων, την Ελληνική Αστυνομία, τον κ. Παπανδρέου και την κυβέρνησή του να βρουν και να συλλάβουν τους δολοφόνους του παιδιού μου. Θέλω να ξέρω ότι μια μέρα θα δικαστούν.
Αυτοί που σκότωσαν τον Χαμί δεν δολοφόνησαν απλά τον γιο μου. Στο πρόσωπό του σκότωσαν τα εκατομμύρια των προσφύγων που ξεριζωθήκαμε για να βρούμε αλλού μια καλύτερη ζωή». Μεσημέρι Τρίτης έξω από το δωμάτιο 602 του Ερυθρού Σταυρού ο Μοχάμεντ Νατζάφι μόλις έχει μιλήσει με τη 45χρονη γυναίκα του Ζάχρα για τα ελάχιστα λεπτά που άλλαξαν για πάντα τη ζωή της οικογένειάς του. Η τραγική μάνα διηγείται ξανά και ξανά τη στιγμή που η 11χρονη Φερστέ βρήκε τη μαύρη πάνινη τσάντα και, χαρούμενη που βρήκε κάτι πολύτιμο, φώναξε τον 15χρονο αδελφό της Χαμί να τη βοηθήσει να την κουβαλήσουν. Το πώς ο Χαμί άνοιξε την τσάντα, τον θόρυβο που ακούστηκε όπως οι βόμβες που έσκαγαν κοντά στο σπίτι τους στο Γκάζνι, ύστερα το σκοτάδι, οι κραυγές από ξένους ανθρώπους και τα δύο παιδιά αιμόφυρτα.
«Με πονάει το ότι δεν ήμουν εκεί. Ίσως η βόμβα να σκότωνε εμένα και να γλίτωνε το παιδί μου. Ίσως πάλι να καταλάβαινα τι ήταν μέσα στην τσάντα και να γλίτωνα το κακό» λέει στα «ΝΕΑ» ο Μοχάμεντ Νατζάφι. 
(...) 
...«Η αλήθεια είναι πως καμιά φορά η μικρή (η Φερστέ) όταν έβλεπε πεταμένο ένα παιχνίδι που δεν μπορούσα να της αγοράσω- γιατί σίγουρα λεφτά δεν μας περίσσευαν το μάζευε. Έβρισκε καμία κούκλα, την καθάριζε, την έπλενε και έπαιζε. Εκείνο το βράδυ είδε την τσάντα και σκέφτηκε πως κάτι καλό θα ήταν εκεί μέσα. Ρακοσυλλέκτες όμως δεν ήμασταν ποτέ».
(...) 
«Ο θάνατος του Χαμί πρέπει να γίνει η αφορμή να ακουστεί η φωνή των εκατομμυρίων προσφύγων. Να μάθει ο κόσμος σε τι κατάσταση βρισκόμαστε».


από ΤΑ ΝΕΑ (Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ)

 ............................................................................................
«Καλό ταξίδι» στον Χαμί μέσω του Facebook

«Σ΄ ΑΥΤΗΝ τη γη ξένοι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι. Άνθρωποι με όνομα και ταυτότητα. Ένας από αυτούς χάθηκε στα 15 του χρόνια και ίσως κανείς δεν θα μάθει ποτέ τους πραγματικούς ενόχους». Αυτό είναι το σχόλιο που διαβάζει κανείς μπαίνοντας στο γκρουπ που δημιούργησαν οι χρήστες του Facebook για τον 15χρονο Αφγανό Χαμί. «Δεν υπάρχει λογική στον παράλογο κόσμο μας... Ένα παιδάκι σκοτώθηκε χωρίς να φταίει σε τίποτα... Μικρέ μου, συγγνώμη. Καλό σου ταξίδι». Αυτό είναι ένα μόνο από τα εκατοντάδες σχόλια που «ανέβασαν» τα μέλη του γκρουπ «Ξένος δεν νοείται επί Γης. Στη Μνήμη του 15χρονου Χαμιντουλάν Νατζάφι», το οποίο δημιουργήθηκε λίγες μόνο ώρες μετά τον θάνατο του 15χρονου την περασμένη Κυριακή το βράδυ.

Χίλια μέλη
Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, τα μέλη ξεπέρασαν τα 1.000- πιο συγκεκριμένα, μέχρι νωρίς χτες το απόγευμα είχαν φτάσει τα 1.600- ενώ κάθε λεπτό ο αριθμός των μελών του γκρουπ ανέβαινε με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Στη θέση της φωτογραφίας που συνήθως βάζουν οι χρήστες του Facebook, οι διαχειριστές του γκρουπ επέλεξαν να βάλουν μία ζωγραφιά ενός ανθρώπου το μισό πρόσωπο του οποίου είναι μαύρο και το άλλο μισό λευκό. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι αναφερόμενοι στον 15χρονο Αφγανό θυμήθηκαν έναν άλλο 15χρονο, τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Κάνοντας όμως τη σύγκριση, τα μέλη του γκρουπ διαπιστώνουν μία πιο παθητική στάση των πολιτών απέναντι στον άδικο χαμό του Χαμί σε σχέση με εκείνη ενάμιση χρόνο πριν, όταν εκατοντάδες κόσμος κατέβηκε στους δρόμους να διαδηλώσει.

«Εμείς είμαστε οι ρατσιστές που δεν βγαίνουμε να διαμαρτυρηθούμε επειδή δεν είναι Έλληνας σαν τον Γρηγορόπουλο. Πού είναι τώρα το άδικο που μας πνίγει; Στο να είμαστε απλά μέλη σε μια σελίδα του Facebook;», έγραψε χθες ένα από τα μέλη.

από ΤΑ ΝΕΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου