Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Η Δράμα και το δράμα

σκίτσο του Χρήστου Τολιάδη από το Διαδίχτυ
του Θανάση Καρτερού
από την Αυγή

Ούτε επίτηδες να το έκαναν. 9% οριζόντιο «κούρεμα» στις αποδοχές των εργαζομένων στη ΝΕΟΓΑΛ της Δράμας ανακοινώθηκε χθες τη στιγμή που η εταιρεία έχει κέρδη επί σειρά ετών - 2.000.000 ευρώ μόνο το 2009! Που, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της, ήταν κερδοφόρα και το 2010. Και που σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αντιμετωπίζει κανενός είδους οικονομικά προβλήματα.

Γιατί τότε έκοψε τόσο δραστικά τις αποδοχές των υπαλλήλων της; Διαβάστε: Η συμφωνία υπεγράφη ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ, γιατί η επιχείρηση διαβλέπει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, που σίγουρα θα είναι δύσκολο. Πρέπει να αποφευχθεί η αύξηση της τιμής των προϊόντων της και η μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της... Αυτά λέει ο κύριος ΔΣ αυτοπροσώπως και εγκύρως.

Ας μας έλεγαν οι αυτουργοί του νόμου ότι στόχος του είναι να βοηθήσει επιχειρήσεις που κινδυνεύουν και να σώσει θέσεις εργασίας. Ο κύριος ΔΣ το κατάλαβε μια χαρά: Προληπτικά! Μία είναι η ουσία, δεν υπάρχει αθανασία ούτε για αμοιβές, ούτε για μισθούς, ούτε για θέσεις εργασίας. Εκείνο που πρέπει να διαφυλαχτεί δεν είναι το μεροκάματο, αλλά η ανταγωνιστικότητα. Δεν είναι το βιοτικό επίπεδο εργατικών οικογενειών ή οι θέσεις εργασίας, αλλά η κερδοφορία. Συνεπώς κόψτε τώρα που γυρίζει...

Μπορεί να προβλέψει κανείς ότι θα σπρώχνονται το ερχόμενο διάστημα οι κύριοι ΔΣ ποιος να κόψει τα πιο πολλά από τους εργαζόμενους. Ότι το κούρεμα των αμοιβών στις ιδιωτικές επιχειρήσεις θα είναι βαθύ και καθολικό, με οδηγό αυτή την πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση. Την οποία, δυστυχώς, ή επειδή δεν καταλαβαίνουν τι έκαναν ή επειδή έχουν την εργοδοσία κορώνα στο κεφάλι τους, ή με το λουρί στον σβέρκο -«για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία»...- προσυπέγραψαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Και τώρα τι γίνεται; Ενώ οι εργοδότες βρίσκονται σε σχηματισμό ΝΕΟΓΑΛ; Ενώ η Δράμα δεν στάθηκε ικανή να χαλάσει τις γιορτές των εργατοπατέρων; Ενώ η κυβέρνηση δίνει γραμμή για γενική μισθοκτονία; Ώς πού θα προχωρήσουν το πείραμα υποδούλωσης; Ώς το τέλος - δεν χωρούν πια αυταπάτες. Όπως δεν χωρούν αυταπάτες ότι εκόντες άκοντες μας σπρώχνουν κάποιοι στο δράμα εκείνο, που θα κάνει κουρελόχαρτο όχι μόνο τη σύμβαση της Δράμας, αλλά όλες τις παλιές προβλέψιμες συμβάσεις μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου