Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Για το... νοίκι της εξουσίας

σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου (δημοσιεύθηκε στο Έθνος)
του Δημήτρη Χρήστου
από την Αυγή

Στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα θα προβλέπεται η επιτάχυνση των φορολογικών δικών, η εισαγωγή της διαδικασίας του αυτοφώρου για παρακράτηση ΦΠΑ, αλλά και η θέσπιση οικονομικού εισαγγελέα και φορολογικού διαιτητή! Επιτέλους, νά μια σοβαρή κυβέρνηση που αποφασίζει να βάλει τέλος στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή. Περί αυτού πρόκειται;  

Δηλαδή σε μια εποχή όπου η πλειονότης των επιχειρήσεων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες επιβιώνει με “τεχνητή αναπνοή”, καθυστερώντας υποχρεώσεις προς τρίτους και το κράτος, εσύ κρίνεις πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να πατάξεις τη φοροδιαφυγή των μικρομεσαίων και να βάλεις τάξη στα δημόσια οικονομικά; Θα βάλεις φυλακή, όπως λες, έστω και για παρακράτηση ενός ευρώ ΦΠΑ, έναν επαγγελματία όταν εσύ ως κράτος παρακρατείς τις επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις γιατί δεν βγαίνει το... μαγαζί και πληρώνεις προμηθευτές και κατασκευαστές δικών σου έργων όποτε έχεις και όποτε γουστάρεις; Τι είδους φορολογική ισότητα και δικαιοσύνη είναι αυτή; Ευτυχώς που δεν υπάρχει κρατικός μηχανισμός να ανταποκριθεί με επάρκεια σε αυτή την ντιρεκτίβα, για να αυξηθούν τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου και να εγκριθεί η τετάρτη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Αν υπήρχε, δεν θα μετράγαμε στους εμπορικούς δρόμους πόσα μαγαζιά είναι κλειστά, αλλά πόσα είναι ανοιχτά.

ΣΕ ΕΝΑΝ διασωληνωμένο με μηχανήματα και φάρμακα, που δεν έχει να πληρώσει το νοσήλιο, δεν του τραβάς το σωληνάκι για να τον στείλεις στον άλλο κόσμο χωρίς μάλιστα να εισπράξεις σεντ, αν μπορείς να τον γιατρέψεις ώστε δουλεύοντας να καταφέρει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, να σώσει την επιχείρησή του, μαζί και τις θέσεις εργασίας. Περί αυτού πρόκειται. Όσο για την πρόθεση της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου, είδαμε τι και πώς εννοούν τη φορολογική δικαιοσύνη στην περιβόητη απόπειρα του κ. Παπακωνσταντίνου να γράψει στο... χιόνι χρέη επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων ύψους 24 δισ. ευρώ με τη δικαιολογία πως ήταν ανείσπρακτα. Μόνο από μια μικρή διαρροή της λίστας μάθαμε πως το 80% των επιχειρήσεων που χρωστούσαν είναι σε λειτουργία, ενώ μεταξύ των φυσικών προσώπων που θα καθάριζαν, αν η τροπολογία ψηφιζόταν, ήταν -όλως τυχαίως- και ο κ. Βοσκόπουλος, σύζυγος της βουλευτού Κερκύρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελας Γκερέκου! Καταλάβατε πόσο αυστηρές αρχές έχουν αυτοί που μας κυβερνούν;

ΑΛΛΩΣΤΕ όλες οι φορολογικές επιθέσεις, με μοναδικό σκοπό να βγει το νοίκι στην τρόικα για τη διακυβέρνηση του προτεκτοράτου, ουδόλως μελετήθηκαν και σχεδιάστηκαν με κριτήρια βιωσιμότητας και ανάπτυξης. Γι' αυτό και όλα τα φορολογικά μέτρα συνεχώς επιταχύνουν την ύφεση και την κρίση, με σαφή πλέον ορίζοντα της χρεωκοπίας και της πραγματικής οικονομίας το “Έτος Μηδέν” που έγραψε η Αυγή, δηλαδή το 2011. Αυτό το γνωρίζει και η κυβέρνηση, που προετοιμάζεται για εκλογές, καθώς το 80% της κοινής γνώμης, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Βήμα της Κυριακής, αποδοκιμάζει την πολιτική της, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα στην οποία στηρίζεται δεν θα μπορέσει να καλύπτει αυτήν την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική επί μακρόν.

ΟΤΑΝ, για παράδειγμα, η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα σε πάνω από 200.000 καταναλωτές, εκ των οποίων οι 80.000 αφορούν καταναλώσεις νοικοκυριών, επειδή δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, πρέπει να είσαι αμοραλιστής μέχρι το μεδούλι για να επιμένεις σε μια πολιτική φτωχοποίησης των Ελλήνων, διάλυσης της πραγματικής οικονομίας και εκποίησης όλων των περιουσιακών στοιχείων της χώρας στους δανειστές. Τι είδους θεραπεία είναι αυτή που κουτσουρεύει συνεχώς τις αμοιβές, εκτινάσσει την ανεργία και απογειώνει τις τιμές των βασικών αγαθών; Πού αλλού έχει εφαρμοστεί και έχει πετύχει; Ρητορικό το ερώτημα. Τούτοι 'δω δεν είναι πλέον κόμμα. Περί εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων συμφερόντων πρόκειται και η μοναδική αλήθεια που λένε είναι ότι βρίσκονται σε πόλεμο. Σε πόλεμο κατά της χώρας.

d.xristou@avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου