Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Χιλιάδες καταναλωτές ζουν χωρίς ρεύμα

Ζώντας στη Δανία του νότου... (πηγή)
από την 
 Κυριακάτικη Αυγή

Την ώρα που η κυβέρνηση εγκρίνει ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από την αρχή του νέου έτους, ένας μεγάλος αριθμός οικιακών καταναλωτών, αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αδυνατεί να αποπληρώσει υφιστάμενους λογαριασμούς, με συνέπεια σε πολλές περιπτώσεις τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι το ποσοστό καθυστερήσεων στη ΔΕΗ έχει φτάσει κοντά στο 12% επί του συνόλου των λογαριασμών, δηλαδή αυτό το ποσοστό των καταναλωτών καθυστερεί στην πληρωμή λογαριασμών ή δεν πληρώνει καθόλου.

Η κατάσταση είναι δραματική, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία έως το τέλος Οκτωβρίου είχαν δοθεί συνολικά 940.000 εντολές για διακοπή ηλεκτροδότησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εκ των οποίων 213.000 εκτελέστηκαν, ενώ άλλοι καταναλωτές κατάφεραν να πληρώσουν τελικά κι άλλοι προχώρησαν σε συμβιβασμό. Από τις κομμένες παροχές, περίπου 75.000 δεν έχουν επανασυνδεθεί και παραμένουν χωρίς ρεύμα για οικονομικούς λόγους. Ιδιαίτερη δυσκολία φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στην Βόρεια Ελλάδα.

Τις υφιστάμενες δυσκολίες αναμένεται να επιδεινώσουν οι νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1/1/2011.

Το θέμα επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο με αφορμή τη διαμαρτυρία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά για την αύξηση των περιπτώσεων αιφνίδιας αποξήλωσης ρολογιών της ΔΕΗ από επιχειρήσεις λόγω απλήρωτων λογαριασμών. Ο Σύλλογος εξέφραζε τον έντονο προβληματισμό του για το μέγεθος των ημερήσιων εντολών αποκοπής ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, επισημαίνοντας ότι το πλήγμα που δέχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη διακοπή του ρεύματος είναι ανυπολόγιστο και οι επιπτώσεις από τη συγκεκριμένη τακτική της ΔΕΗ καταστροφικές και ζητούσε κατανόηση και ανοχή στις καθυστερήσεις λόγω των προβλημάτων επιβίωσης των μικρομεσαίων.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης επισήμανε μιλώντας στην “Αυγή” ότι 214.000 επιχειρήσεις έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν, περίπου 300.000 λογαριασμοί παραμένουν απλήρωτοι και σε κάθε περίπτωση πρόκειται για 2-3 λογαρισμούς που δεν έχουν εξοφληθεί. Σημείωσε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και παρά το ότι σταμάτησαν οι διακοπές ηλεκτροδότησης μέσα στις γιορτές, πολλοί μικρομεσαίοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και ήδη βλέπουν να συσσωρεύονται λογαριασμοί - και όχι μόνο της ΔΕΗ.

Μετά τις διαμαρτυρίες εμπορικών συλλόγων και κατόπιν παρέμβασης του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε ρύθμιση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων η ηλεκτροδότηση είχε αποκοπεί λόγω οφειλών έως τις 20 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να γίνει διακανονισμός μέχρι 15.1.2011. Βέβαια, πρέπει να καταβληθεί το 30%-50% του χρεωστούμενου ποσού, ενώ το υπόλοιπο θα πρέπει να αποπληρωθεί έντοκα έως το τέλος του 2011 με τους αντίστοιχους λογαριασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου