Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Full Monty... Πάγκαλος

(πηγή)
του Θανάση Καρτερού  
από την Αυγή
  
Επιτέλους και μια νότα συγκρατημένης έστω αισιοδοξίας μέσα στη μελωδία του ζόφου που ζούμε: Ο Πάγκαλος δεν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση! Και δεν θα αποχωρήσει, σύμφωνα με τις χθεσινές μετριοπαθείς, σχεδόν ταπεινές δηλώσεις του, διότι συμφωνεί σε όλα με την πολιτική της. Και όσα είπε στην Οξφόρδη αποτελούν απλώς έκφραση του δικαιώματός του να λέει την προσωπική του γνώμη για διάφορα θέματα, «όπως, για παράδειγμα, για την ελληνική επανάσταση».

Υπάρχει βέβαια και το πλέον επίμαχο από πολιτική και επικοινωνιακή άποψη θέμα με τους κοπρίτες, το οποίο απασχόλησε έντονα τόσο την κυβέρνηση όσο και το Μαξίμου τις τελευταίες μέρες. Και επ’ αυτού ωστόσο ο αντιπρόεδρος τοποθετήθηκε με τη μέγιστη δυνατή μετριοπάθεια. Εντάξει, θα μπορούσα να έχω χρησιμοποιήσει για την κατηγορία αυτή δημοσίων υπαλλήλων και λέξεις όπως τεμπέληδες ή ανίκανοι, είπε, βάζοντας τέλος στην κοπριτολογία.

Αποδεικνύεται έτσι ότι δεν είναι τυχαία τόσα χρόνια στο κουρμπέτι ο άνθρωπος. Ξέρει πότε να κατεβάζει το χέρι του στο μάγουλο κάθε κοπρίτη και κάθε ζώου και πότε να στρέφει και το άλλο μάγουλο, όταν έχει να κάνει με υπέρτερες δυνάμεις και μάλιστα σε κακή συγκυρία. Απόδειξη το δίκιο που έδωσε στον Πεταλωτή -παραλίγο να κλάψουν ορισμένοι- για το λούστρο που του πέρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχθές. Είχε δίκιο ο Πεταλωτής, είπε - και έκλεισε τα στόματα εκείνα που υποστήριζαν ότι κάτι τρέχει με τον Πάγκαλο.

Τι έμεινε τελικώς από αυτή τη Full Monty εξομολόγηση του αντιπροέδρου; Πρώτα-πρώτα η συγκινητική ετοιμότητα των στυλοβατών του Μνημονίου όχι μόνο να δουλέψουν σκληρά, αλλά και να δεχτούν άγριες περικοπές του τσαμπουκά τους για το κοινό καλό. Δεύτερον, το έξοχο για τις νέες γενιές παράδειγμα ενός παλαιού πολιτικού, όπως ο Πάγκαλος, ο οποίος δεν διστάζει να πει στον νεαρό Πεταλωτή πάταξον μεν, άκουσον δε. Και άκουσον τι; Μα για την ελληνική επανάσταση!

Ως εκ τούτου μπορούμε όλοι να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το αρραγές της κυβέρνησης του Μνημονίου. Έμεινε μια σκιά βέβαια από τη σιβυλλική αποστροφή του αντιπροέδρου: «Μην είστε τόσο σίγουροι ότι ο πρωθυπουργός θέλει να με δει. Κάτι ξέρω εγώ που το λέω». Πράγμα που μας υποχρεώνει να συνυπογράψουμε την επίκαιρη έκκληση: Κύριε Παπανδρέου, δεχτείτε τον άσωτο. Μεταμελήθηκε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου