Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Αλήθειες και ψέματα για τα κλειστά επαγγέλματα

σκίτσο του Στάθη από την Ελευθεροτυπία
από την Αυγή

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται προβληματικές καταστάσεις στον χώρο των ρυθμισμένων επαγγελμάτων για να προωθήσει συνταγές πλήρους απορρύθμισης. Αυθαίρετα ονομάζει “κλειστά” επαγγέλματα που κάθε χρόνο πληθαίνουν με αλματώδεις ρυθμούς.

Κάθε χρόνο προστίθενται 3.500 νέοι μηχανικοί και ο συνολικός αριθμός τους προσεγγίζει τις 170.000. Κάθε χρόνο προστίθενται 2.000 νέοι δικηγόροι και ο συνολικός αριθμός τους ξεπερνά τις 40.000. Αντίστοιχα είναι και τα νούμερα στα φαρμακεία, που η αναλογία τους προς τους κατοίκους είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Τα φαρμακεία στη χώρα μας λειτουργούν ουσιαστικά σαν συνοικιακά ιατρεία.

Σίγουρα χρειάζονται τροποποιήσεις ή και ανατροπές αναχρονιστικών επιβιώσεων, που παραπέμπουν σε άλλα ιστορικά συμφραζόμενα και κοινωνικές πραγματικότητες, όπως είναι η γεωγραφική κατάτμηση για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, καθώς και οι κατώτατες αμοιβές συμβολαιογράφων, οι οποίοι είναι δημόσιοι λειτουργοί και όχι ελεύθεροι επαγγελματίες και το μέλλον τους συνδυάζεται με την εξέλιξη του Κτηματολογίου. Αλλά και ο υπερεμπορισμός των φαρμακείων αντανακλά, σε κάποιο βαθμό, την καταχρηστική κατανάλωση φαρμάκων.

Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι μεγάλα τμήματα των νέων επιστημόνων αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πίεση του ελεύθερου επαγγέλματος και υπαλληλοποιούνται, συχνά με τους χειρότερους όρους (χωρίς ασφάλιση και με συμβολική αμοιβή). Κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζουν οι νέες ρυθμίσεις. Αντιθέτως, τα επιδεινώνουν, καθώς προωθείται η συγκέντρωση σε λίγα χέρια δραστηριοτήτων που είναι διεσπαρμένες σήμερα, ο άκρατος και αθέμιτος ανταγωνισμός, η εκτεταμένη υπαλληλοποίηση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών.

Μέσα σε ένα ακόμη πιο απορρυθμισμένο πλαίσιο, η ποιότητα υπηρεσιών, ιδιαίτερα στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών, θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο ότι το “άνοιγμα” των κλειστών επαγγελμάτων επιχειρείται με την εξίσωση προς τα κάτω των απαιτούμενων προσόντων για την άσκηση ενός επαγγέλματος.

Η κυβέρνηση, αφού πέτυχε να διασπάσει τους μισθωτούς σε δημόσιους και ιδιωτικούς και να περάσει με τη μέθοδο του “σαλαμιού” τα μέτρα, τώρα προσδοκά ότι το ίδιο θα συμβεί και με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ξεχνά ότι κάθε κλάδος που αισθάνεται ηττημένος και ταπεινωμένος προστίθεται στον επόμενο που εξουθενώνεται και οι αντιδράσεις τελικά θα αποδειχθούν απρόβλεπτες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου