Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Η Ευρώπη κινείται...

(πηγή)
από την Αυγή

Με ύποπτη επιμονή, διάφοροι διακεκριμένοι κερδοσκόποι, όπως ο Ρουμπινί, επί μήνες σφυροκοπούν τη διεθνή κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα οδηγηθούν σε χρεωκοπία και αυτό το ευρώ σε διάλυση. Πρόκειται για δηλώσεις που λειτουργούν ως αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Έχουν πετύχει, όμως, κάποιους από τους στόχους τους. Ήδη τα spread έχουν πηδήξει στις 1.000 μονάδες, δηλαδή τα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου της χρεωκοπίας επιβαρύνουν υπέρμετρα τις μικρές οικονομίες, ανεξάρτητα από το αν θα επισυμβεί το μοιραίο! Τα spread είναι σαν να στοιχηματίζει κάποιος ότι θα πιάσει φωτιά το σπίτι του γείτονά του και να του βάζει φωτιά!

Πίσω από το σφυροκόπημα της διεθνούς κερδοσκοπίας υπάρχουν και άλλες επιδιώξεις, λιγότερο άμεσα χρηματοπιστωτικές. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, στυλοβάτες του αμερικανικού συστήματος, με τις συνεχείς υποβαθμίσεις των μικρών ευρωπαϊκών οικονομιών, διαδραματίζουν και ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι. Όταν χτυπούν την Ελλάδα, κοιτάνε ψηλότερα.

Υπάρχουν λόγοι που ανάγονται στην αυτοσυντήρηση του συστήματος, ώστε οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές δυνάμεις να αναζητούν λύσεις, όπως η σύσταση ταμείου διάσωσης με προίκα 3 τρισ. ευρώ, το ευρωομόλογο, ακόμη και το κούρεμα του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Δεν είναι σαφής η κατεύθυνση των νέων ρυθμίσεων. Ποτέ η Ε.Ε. ρητά δεν παραδέχθηκε ότι παραβιάζει τις συνθήκες. Ακόμη και όταν πέρυσι Σαρκοζί, Μέρκελ και Μπράουν αναγκάσθηκαν να διασώσουν με κρατικό χρήμα εθνικές βιομηχανίες και τράπεζες, η επίσημη άποψη ήταν ότι εφαρμόζεται, έστω διασταλτικά, το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Οι εξελίξεις έχουν κουρελιάσει το Σύμφωνο. Είναι πιθανό οι νέες πρωτοβουλίες, που κουρελιάζουν ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία του, να συνοδεύονται με ένταση της σκληρής ευρωλιτότητας, ένα είδος "αιώνιου Μνημονίου" στον ευρωπαϊκό Νότο. Το πιθανότερο είναι να το πετύχουν, επί του παρόντος. Στην πράξη, όμως, θα πρόκειται για ομολογία χρεωκοπίας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Και θα δημιουργηθούν νέες δυνατότητες παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα ώστε σταδιακά να ανατραπεί η Ευρώπη του Μάαστριχτ και να επαναθεμελιωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι' αυτό, όσα αποφασιστούν τις επόμενες μέρες, ακόμη και αν συνοδεύονται από το βαρύ φορτίο σκληρών μέτρων, συνιστούν την απαρχή νέων δυναμικών και νέων προκλήσεων για την αριστερά. Την ίδια την αριστερά, στο μεγαλύτερο δυνατό εύρος της, μπροστά σε νέες πραγματικότητες και καθήκοντα παρέμβασης.

Η Ευρώπη κινείται και αυτό από μόνο του μπορεί να αποδειχθεί, μεσοπρόθεσμα, θετικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου