Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Το τέλειο... φακέλωμα


(πηγή)
από την Αυγή

Παλαιότερα οι Αρχές μπορούσαν να τυλίξουν τους πολίτες σε μια κόλλα χαρτί, στην αυγή του 21ου αιώνα επιχειρούν να τους κλείσουν σε ένα τσιπάκι, ακριβέστερα σε μια ηλεκτρονική κάρτα.

Εγκαταλείποντας την ασάφεια που διέκρινε μέχρι χθες τις κυβερνητικές εξαγγελίες, προκειμένου να διασκεδαστούν οι φόβοι περί ηλεκτρονικού φακελώματος των πολιτών, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης ανακοίνωσε το κυβερνητικό σχέδιο για σταδιακή ενοποίηση όλων των καρτών ή ταυτοτήτων στην Κάρτα του Πολίτη, η οποία θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα.

Το κυβερνητικό σχέδιο καταγραφής όλων των στοιχείων που αφορούν την ταυτότητα, τις συνήθειες και τις δραστηριότητες των πολιτών με μια κάρτα εγείρει τεράστια ζητήματα ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ήδη η αρμόδια Αρχή έχει διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις ως προς τη συνταγματικότητα της λεγόμενης "φοροκάρτας", που προορίζεται για χρήση στις εμπορικές συναλλαγές των καταναλωτών.

Η Κάρτα θα διαθέτει εγκατεστημένο τσιπάκι που θα περιέχει τον ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, τον Αριθμό Δημοτολογίου, τα στοιχεία αστυνομικής ταυτότητας. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της "ηλεκτρονικής διακυβέρνησης" και αποτελεί "προσωπική πεποίθηση του πρωθυπουργού".

(πηγή)
Το τέλειο ηλεκτρονικό φακέλωμα σχεδιάζει η κυβέρνηση  
του Νίκου Μορφονιού

Τους φόβους ότι η νέα Κάρτα του Πολίτη θα αποτελέσει ένα τεράστιο "ηλεκτρονικό μάτι", που θα καταγράφει και θα αφήνει εκτεθειμένα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ήρθε να επιβεβαιώσει χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης ανακοινώνοντας το σχέδιο της κυβέρνησης η Κάρτα αυτή σταδιακά να ενσωματώσει όλες τις επιμέρους κάρτες ή ταυτότητες με στοιχεία πολιτών, μεταξύ των οποίων και τη φοροκάρτα.

Ειδικά για τη φοροκάρτα, η οποία έχει σχεδιαστεί να χρησιμοποιείται στις εμπορικές συναλλαγές των καταναλωτών, έχει εκφράσει ήδη τις αντιρρήσεις της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, κατακεραυνώνοντας το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών και την κυβέρνηση, πως τίθενται σοβαρά ζητήματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, η Αρχή είχε γνωμοδοτήσει ότι κακώς συλλέγονται μέσω της κάρτας τα προσωπικά στοιχεία των φορολογούμενων, όχι μόνο από το κράτος, αλλά και από τις τράπεζες, καθώς επίσης και ότι οι αποδείξεις πληρωμών με όλα τα στοιχεία τους, τα οποία θα αποτυπώνονται ηλεκτρονικά στην κάρτα, θα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε βάσεις δεδομένων, επομένως θα υπάρχει κίνδυνος επεξεργασίας τους από τρίτους.

Επισήμανε δε τον κίνδυνο να γίνεται λεπτομερής καταγραφή και αποτύπωση όλων των αγορών των καταναλωτών για να δημιουργηθεί το λεγόμενο φορολογικό και «καταναλωτικό προφίλ τους», παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο δεδομένα που προστατεύονται με απόλυτο τρόπο. Επί παραδείγματι, θα είναι δυνατόν να γίνονται γνωστές οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του κάθε φορολογούμενου, καθώς στη φοροκάρτα θα αποτυπώνονται οι αγορές και από συγκεκριμένα καταστήματα που πωλούν θρησκευτικά είδη.

Παρά τις ενστάσεις της Αρχής, η φοροκάρτα θεωρητικά έχει αρχίσει ήδη από την 1η Ιανουαρίου να διανέμεται προαιρετικά, ωστόσο, με βάση τις ανακοινώσεις του κ. Ραγκούση κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, γίνεται φανερό πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να την καταστήσει υποχρεωτική ενσωματώνοντάς την στη μία και μοναδική Κάρτα του Πολίτη, η οποία θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα. Μάλιστα, πρόκειται για επιλογή στο ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ραγκούσης, η Κάρτα του Πολίτη αποτελεί "προσωπική πεποίθηση του πρωθυπουργού".

ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, αριθμός δημοτολογίου και στοιχεία ταυτότητας στη νέα κάρτα

Η Κάρτα θα διαθέτει εγκατεστημένο τσιπάκι, που θα περιέχει το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, τον Αριθμό Δημοτολογίου και φυσικά τα στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας. Παρ' ότι η Αρχή Προστασίας δεν έχει γνωμοδοτήσει ακόμη σχετικά με την Κάρτα, ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται κίνδυνος για τα προσωπικά δεδομένα, μιας και δεν θα περιέχει αναλυτικά προσωπικά στοιχεία, αλλά θα αποτελεί το "κλειδί πρόσβασης", όπως το χαρακτήρισε, για τα ηλεκτρονικά αρχεία του κράτους. Διευκρίνισε επίσης ότι η Κάρτα, π.χ., δεν θα περιέχει τον ιατρικό φάκελο του πολίτη, ωστόσο θα αποτελεί το "κλειδί πρόσβασης" στα ιατρικά του αρχεία όταν απευθυνθεί σε κάποιο νοσοκομείο ή γιατρό...

Η Κάρτα του Πολίτη σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της λεγόμενης "ηλεκτρονικής διακυβέρνησης", το νομοσχέδιο της οποίας θα τεθεί προς διαβούλευση τις επόμενες μέρες και θα περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις και διαδικασίες για τη μετάβαση στην ηλεκτρονική διεκπεραίωση των συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο. Η Κάρτα του Πολίτη θα περιληφθεί σε ξεχωριστό επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο όμως δεν διευκρινίστηκε πότε θα κατατεθεί. Ο υπουργός Εσωτερικών, πάντως, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα έχει ψηφιστεί μέχρι τον Μάρτιο, ενώ στόχος είναι η Κάρτα του Πολίτη να εκδοθεί προς το τέλος του 2011 και αφού πρώτα γνωμοδοτήσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου