Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Η αλλάζουμε ή βουλιάζουμε...

σκίτσο του Πέτρου Τ. Τσιολάκη
του Δημήτρη Χρήστου 
από την Αυγή

Ωραίο αυτό το open government (ανοιχτή διακυβέρνηση) που μας υποσχέθηκε ο νεωτεριστής και αμερικανοσπουδαγμένος πρωθυπουργός μας, αλλά στην πράξη, η διακυβέρνησή του είναι εντελώς underground. Υπόγεια έφτιαχνε την είσοδο του ΔΝΤ στην Ελλάδα και την Ευρώπη, οικογενειακά χειρίζεται τις πωλήσεις της εθνικής περιουσίας, νύχτα και μυστικά στέλνει τον υπουργό του να απολογηθεί στους δανειστές μας για το τι γίνεται, ώστε να μάθει τι πρέπει να γίνει και τι του ετοιμάζουν. 

ΠΡΙΝ λίγες μέρες επιχειρηματίας με πολιτικές διασυνδέσεις και καλή γνώση της κατάστασης στην κυβέρνηση, μου εξέφραζε τις αμφιβολίες του για την αντοχή του Παπανδρεϊκού κυβερνητικού σχήματος. Τον συνάντησα προχτές και τον βρήκα πολύ αλλαγμένο. Τέλειωσε μου είπε. Αυτό το πράγμα (έτσι χαρακτήρισε την κυβέρνηση) δεν αντέχει πλέον ούτε δύο μήνες. Ήταν πολύ απαισιόδοξος, διότι η κρίση γίνεται επισήμως διπλή, οικονομική και πολιτική και προσέθεσε, φοβάμαι πως μπορεί να γίνει σύντομα και εθνική. 

ΗΤΑΝ φανερό πως τα γεγονότα της Παρασκευής, με το θρίλερ που εξελίχτηκε ως τις πρώτες ώρες του Σαββάτου, είχαν βαρύνει στις εκτιμήσεις του. Είναι δυνατόν σε μια σύσκεψη στο Λουξεμβούργο στην οποία μετείχαν εκτός του προέδρου του Eurogroup Ζαντ Κλοντ Γιούνγκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο επίτροπος Όλι Ρεν, οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών της Ιταλίας και της Ισπανίας, να γίνεται για να τους ενημερώσει ο Παπακωνσταντίνου για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα; Από τον Παπακωνσταντίνου περιμένουν να μάθουν τι γίνεται;

ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν λέει αλήθεια ή ψέματα ο Γερμανός δημοσιογράφος του Spiegel όταν βεβαιώνει πως υπάρχει στην τσάντα του κ. Σόιμπλε επεξεργασμένο σενάριο για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Υποθέτω πως η διαρροή εσκεμμένη ή όχι, είναι γερμανικής προέλευσης και αυτό δεν είναι άνευ σημασίας. Υποθέτω επίσης, λόγω του μικρού ειδικού βάρους της ελληνικής οικονομίας, πως οι Ευρωπαίοι μπορούν ακόμα να βρουν κάποιες λύσεις για να αποφύγουμε τη χρεωκοπία για να μην κλονιστεί το ευρώ. Εκείνο που κανείς δεν ξέρει, είναι το νέο κόστος. Το δάνειο των 110 δισ. ευρώ δεν φτάνει και το Μνημόνιο δεν βγαίνει ό,τι και να κάνουν!

ΚΑΙ ΝΕΟ δάνειο να μας εκδώσουν και με τους καλύτερους όρους να γίνει αυτό, η κατάσταση έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι διαχειρίσιμη. Αν δεν γίνει το ταχύτερο δυνατό αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της χώρας με σημαντικό μάλιστα κούρεμα και εξασφάλιση αναπτυξιακών κεφαλαίων, η χρεωκοπία είναι αναπόφευκτη. Και τότε η έξοδος από το ευρώ δεν θα είναι μια από τις επιλογές. Θα είναι η υπογραφή μιας καταστροφής διαρκείας, που όμοια της δεν θα έχουμε ξαναζήσει. 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Παπανδρέου έβγαλε 18 μήνες θεωρώντας πως με τα 110 δισ. ευρώ της τρόικας, έχει αγοράσει όλο τον χρόνο της κυβερνητικής της θητείας. Φευ, στους 18 μήνες είναι, και αντί να πλησιάζει στο ζητούμενο, απομακρύνεται διαρκώς. Δεν έχουν πάρει χαμπάρι από τις συνέπειες και τη δυναμική της ύφεσης στην πραγματική οικονομία σχεδιάζοντας φορολογικά έσοδα που δεν υπάρχουν, περιμένοντας ότι με διακηρύξεις από ασκήσεις ιδεών, χωρίς σοβαρή μελέτη και σχέδιο εφαρμογής, μπορεί να γοητεύσουν τα πλήθη! Το κόλπο παρολί του Λοβέρδου, ανασχηματισμός ή εκλογές, ουσιαστικά έχει μόνο μία διέξοδο. Τις κάλπες. Το ερώτημα είναι πότε θα κουνήσουν το τάβλι. Πριν ή μετά; 

Όμως το θέμα δεν είναι αυτό. Και δεν είναι, διότι αφού δεν αλλάζουμε (πολιτική), σίγουρα βουλιάζουμε.


d.xristou@avgi.gr

1 σχόλιο:

  1. Να τους χαίρεται ο Παπουτσής!
    Μήπως να αρνηθούμε ομαδικά να καταθέσουμε φορολογ.δήλωση μια και τα χρήματα μας πανε (και) σε τέτοια γουρούνια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή