Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Σέρνουν σε δίκη πρώην πρυτάνεις για το Indymedia

(πηγή)
του Νίκου Μορφονιού
από την Αυγή (5/5)
 
Σε δίκη "σέρνουν" τον πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κ. Μουτζούρη και τους πρώην αντιπρυτάνεις Ι. Πολύζο και Γ. Σπαθή με την αιτιολογία ότι η γνωστή ιστοσελίδα αντιπληροφόρησης Indymedia φιλοξενείται σε server του ιδρύματος. Για "πρωτοφανή παραπομπή τριμελούς εκλεγμένης Πρυτανείας χωρίς στοιχειοθέτηση της κατηγορίας" κάνουν λόγο οι πρώην πρυτάνεις, χαρακτηρίζοντας τη δίωξη ως "πολιτική, σκοπούσα στη φίμωση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων".

Η ιστορία των διώξεων σε βάρος των πρυτανικών αρχών του ΕΜΠ ξεκινά τον Νοέμβριο του 2009, όταν ο εισαγγελέας κ. Τζούρας προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος, μετά την κατάθεση μήνυσης συγκεκριμένου πολίτη κατά των πρυτανικών αρχών για "τη διευκόλυνση που παρέχει το δίκτυο του ΕΜΠ στο Ιndymedia".

Η συστηματική προσπάθεια φίμωσης είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα στη Βουλή, με τις ερωτήσεις των βουλευτών του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου και Ηλία Πολατίδη, τις οποίες "αντέγραψε" κατόπιν η διοίκηση του ΟΤΕ, η οποία σε ρόλο διαδικτυακού χωροφύλακα αξίωσε το κλείσιμο της ιστοσελίδας στέλνοντας δύο εξώδικα στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας - Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), το οποίο παρέχει υποστήριξη με οπτικές ίνες στα δίκτυα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας, μεταξύ αυτών και του Πολυτεχνείου. Φορέας των πιέσεων ήταν και η προηγούμενη ηγεσία του υπ. Παιδείας με τον τότε υφυπουργό της Ν.Δ. κ. Ταλιαδούρο να αποστέλει "νότα" προς τον κ. Μουτζούρη απαιτώντας "να εντοπιστεί ο διακομιστής και να σταματήσει η εκπομπή συγκεκριμένων sites, η οποία γίνεται κατά παράβαση των αποφάσεων της Συγκλήτου και προσβάλλει ευθέως το δημοκρατικό μας πολίτευμα".

Παρά τις επίμονες πιέσεις, ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών που είχε αναλάβει την υπόθεση κατέληξε στις 26 Απριλίου 2010 στο συμπέρασμα ότι δεν υφίστανται ενδείξεις παράβασης καθήκοντος για την παραπομπή στη δική. Τη Διάταξη, όμως, αυτή του Εισαγγελέα Εφετών ήρθε να ανατρέψει σήμερα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, παραπέμποντας τους πρώην πρυτάνεις σε δίκη στις 19 Μαΐου για "παράβαση καθήκοντος με σκοπό να προσποριστούν παράνομο ηθικό όφελος"...
 
Πολιτική δίωξη σκοπούσα στη φίμωση
 
Οι τρεις καθηγητές εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία, σε υψηλούς τόνους, καταγγέλλουν ότι 
πρωτοφανής παραπομπή τριμελούς εκλεγμένης Πρυτανείας χωρίς στοιχειοθέτηση κατηγορίας αποτελεί πολιτική δίωξη σκοπούσα στη φίμωση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων. Το Athens Indymedia, το οποίο, σημειωτέον, φιλοξενείται στο ΕΜΠ από το 2004 έως και σήμερα υπό διαδοχικές Πρυτανικές Αρχές, δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για την άσκηση ποινικής και πολιτικής πίεσης προς Πρυτανικές Αρχές για να αποποιηθούν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ακαδημαϊκή ελευθερία και αυτοτέλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που τους επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή, να συντάσσονται με την καθολικώς αποδεκτή θέση 'διαφωνώ με όσα λες, αλλά θα υπερασπίζομαι το δικαίωμά σου να τα λες'".
Στην ίδια ανακοίνωση, τονίζουν ότι στη Διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών επισημαίνεται ότι η στοιχειοθέτηση παράβασης καθήκοντος απαιτεί την ύπαρξη δόλου, η οποία "δεν βρίσκει έρεισμα σε κανένα στοιχείο της δικογραφίας". Όπως επίσης η συμμόρφωση με κανονισμό της ΕΔΕΤ κατά την ίδια Διάταξη "δεν συνιστά υπηρεσιακό καθήκον του οποίου έγινε παράβαση". Επιπροσθέτως, οι καθηγητές παραθέτουν σειρά δημοσιευμάτων εκείνης της περιόδου, στα οποία καυτηριάζεται η άσκηση δίωξης σε βάρος των πρυτανικών αρχών, ενώ παραπέμπουν και στις δηλώσεις στις 18.11.2009 της νυν υπουργού Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου και του τότε υπ. Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοϊδη. Χαρακτηριστικά, η κ Διαμαντοπούλου δήλωνε ότι "θεωρώ ότι οι πρυτανικές αρχές απαντούν με επάρκεια και θέτουν τα ζητήματα στη σωστή τους βάση", ενώ ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωνε ότι "δεν πιστεύω ότι ο κ. Μουτζούρης ανέχεται παράνομες πράξεις μέσα στο Πανεπιστήμιο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου