Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ό,τι να 'ναι, αμάσητο

σκίτσο του Σπύρου Δερβενιώτη από Εκτός Καρέ
από την Αυγή

Η "επίσημη" διαρροή από την ΕΛΑΣ ότι η 27χρονη Γερμανίδα που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και συνδέθηκε με τρομοκρατικές ομάδες είναι κόρη της καταζητούμενης για συμμετοχή στη γερμανική RAF Μπάρμπαρα Μάγιερ και Γερμανού τρομοκράτη αποδείχθηκε μούφα. Για μια ακόμη φορά το "ρεπορτάζ" πιάστηκε αδιάβαστο: κατάπιε την "πληροφορία" αμάσητη, τη μετέδωσε αμάσητη, τη "χτύπησε" στα πρωτοσέλιδα και την έκανε ψυχαγωγικό ανάγνωσμα για ευρεία κατανάλωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία διαρρέει πληροφορίες όχι με επίσημη, γραπτή ανακοίνωση ή δελτίο τύπου, αλλά στο "μιλητό". Από το τηλέφωνο. Αν και η ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβε την ευθύνη για τη λάθος πληροφορία, την ευθύνη απέναντι στους αναγνώστες και τους τηλεθεατές την έχουν ολόκληρη οι δημοσιογράφοι. Όχι μόνο γιατί μεταδίδουν ό,τι τους "σφυράει" στο αυτί το κάθε γραφείο τύπου ή αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., αλλά γιατί δεν διασταυρώνουν τις πληροφορίες, όπως οφείλουν, σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Οι πληροφορίες ελέγχονται δημοσιογραφικά ή, αν όχι, τουλάχιστον αποδίδονται στις πηγές. 

Πρώτος και καλύτερος στην αναπαραγωγή τύπου... "παπαγαλάκι" της αντιτρομοκρατικής, μέσω του Mega, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, ο οποίος αναγκάστηκε την Κυριακή να ζητήσει δημοσίως συγνώμη από τους τηλεθεατές του Mega. Το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.

Α.Γ.Ν.


1 σχόλιο:

  1. Whatever Unchewed" suggests a carefree, spontaneous approach to life, embracing experiences without overthinking. What Controller Best It's about savoring the raw, unfiltered moments, finding beauty in imperfection.

    ΑπάντησηΔιαγραφή