Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Η σύγχρονη Καταρίνα Μπλουμ...

από το Γρέκι
του Γιάννη Παντελάκη 

Το όνομα της Φέι-Μαρί Μάγιερ διαπομπέφθηκε για περίπου δύο εικοσιτετράωρα.

Κυρίαρχο πρόσωπο στα δελτία των οκτώ, σε αρκετά πρωτοσέλιδα εφημερίδων, σε ακόμα περισσότερα διαδικτυακά μέσα. Η σύλληψή της από την Ασφάλεια σε συνδυασμό με τις ψεύτικες πληροφορίες που διοχέτευσε η Αντιτρομοκρατική για δήθεν συγγενική σχέση με πρώην μέλη της RAF, μετέτρεψαν τη συγκεκριμένη γυναίκα σε μια σύγχρονη εκδοχή της Καταρίνα Μπλουμ. Οι διαψεύσεις αρχικά από τη Γερμανία και αργότερα από τη μητέρα της για δήθεν συγγενική σχέση με πρόσωπα της RAF δεν περιόρισαν τη δημόσια διαπόμπευσή της. Η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Η συγκεκριμένη κοπέλα -που μόλις χθες αφέθηκε ελεύθερη- αποτέλεσε για τα αδηφάγα μέσα ενημέρωσης εύκολη λεία και παράλληλα ιδεώδες πρόσωπο για να δημιουργηθεί μια πλαστή πραγματικότητα. Πλαστή, αλλά παράλληλα ελκυστική για να μετατραπεί σε δραματοποιημένο θέαμα. Από εκείνα που λατρεύουν οι μηχανισμοί καταστολής και επιζητούν με αγωνία τα κανάλια και οι κίτρινες εφημερίδες. Η συνταγή που έδωσαν είχε όλα τα προαπαιτούμενα.

Σχετίζεται με κατηγορούμενους για τρομοκρατία, είναι κόρη πρώην μελών της RAF, είναι αναρχική. Τα τέλεια υλικά για να μαγειρέψουν αυτό που ήθελαν. Οι μηχανισμοί για να κατασκευάσουν ενόχους και να ενοχοποιήσουν ιδεολογίες, τα μέσα ενημέρωσης για να προσφέρουν θέαμα που θα «συγκινήσει» την AGB. Ολα θα ήταν τέλεια, αν δεν υπήρχε η μητέρα της κοπέλας που γκρέμισε το μύθο τους. Ενα μύθο, στον οποίο πρωταγωνίστησαν για μία ακόμα φορά «σπουδαίοι» δημοσιογράφοι, από αυτούς που επηρεάζουν καθοριστικά τα μυαλά της κοινωνίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου