Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Ο Παγκωλισμός ως εθνική ιδέα

(πηγή)
του Θανάση Καρτερού
από την Αυγή

«Κάποιοι φοιτητές του κώλου στην Οξφόρδη έκοψαν αποσπάσματα μόνο από όσα είπα, ενώ είπα κι άλλα πράγματα… Κάποια ζώα στον Ελεύθερο Τύπο τα αναπαρήγαγαν. Απορώ, αλλά πιο πολύ απορώ με τα ζώα που τα διάβασαν».

Θα καταλάβατε, αν δεν το ξέρετε ήδη, σε ποιον ανήκουν οι επιστημονικές παρατηρήσεις. Στον Θόδωρο Πάγκαλο φυσικά, ο οποίος ευκαιρίας δοθείσης, μαζί με τις «διευκρινίσεις» του περί κοπριτών δημοσίων υπαλλήλων τακτοποίησε και τους λογαριασμούς του τόσο με τους Έλληνες φοιτητές της Οξφόρδης, όσο και με τους δημοσιογράφους, αλλά και τους αναγνώστες της γνωστής εφημερίδας.

Και ούτε γάτα, ούτε ζημιά, για να προσφύγουμε κι εμείς στην ελληνική πανίδα που αποτελεί φαίνεται ένα από τα πεδία γνώσεων του ευρυμαθούς αντιπροέδρου. Ο οποίος μετά τους κοπρίτες εισάγει και τα ζώα γενικώς στην πολιτική ορολογία. Χωρίς να αδικεί όμως και το συμπαθές και αδίκως δυσφημισμένο οπίσθιο τμήμα του ανθρωπίνου σώματος, το οποίο ανατομικώς αλλά και ιδεολογικώς, απ’ ό,τι φαίνεται, εναρμονίζεται πλήρως με τη σκέψη και τη φιλοσοφία του.

Αμάν πια, θα πείτε. Τα εμπεδώσαμε τα ιδεολογικά του Παγκάλου, τον μάθαμε απ’ έξω τον παγκωλισμό ως γνήσια εθνική ιδέα την εποχή του Μνημονίου. Έχουν κάποια σημασία όσα λέει ένας πολιτικός που συμπεριφέρεται ως …φοιτητής της Οξφόρδης; Και που έχει γίνει νούμερο;

Ωπ, εδώ διαφωνούμε. Δεν μπορεί κανείς να ξεμπερδεύει με τον Πάγκαλο χαρακτηρίζοντάς τον σκέτο νούμερο. Το ορθόν είναι ότι μετά το νούμερο 1, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο Πάγκαλος είναι το νούμερο 2, ως αντιπρόεδρος ων της κυβερνήσεως. Δεξί χέρι του πρωθυπουργού και πάνω χέρι- κάτω χέρι για όσους πολεμούν το Μνημόνιο. Είναι ο άνθρωπος που κρατάει στα χέρια του τεράστια εξουσία στη χώρα της τρόικας. Που βάζει χέρι στα κακώς κείμενα, συντονίζει τη μεγάλη μεταρρύθμιση του κράτους, και βρίσκει και χρόνο να συμβάλλει στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου.

Ως εκ τούτου, και όσο έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και την ανοχή των συναδέλφων του, δεν μπορούμε να περνάμε ντούκου όσα λέει. Πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως σημαίνουσες κυβερνητικές εκφράσεις, είτε αφορούν στο βασίλειο των ζώων, είτε στην ανθρώπινη ανατομία. Αποδίδοντας τουλάχιστον τον δέοντα σεβασμό στην τόλμη μιας κυβέρνησης, η οποία δεν διστάζει να δείχνει τον Πάγκαλό της σε όλους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου