Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Εις τας μάχας της στομάχας

σκίτσο Πέτρου Ζερβού από την Ελευθεροτυπία
του Θανάση Καρτερού
από την Αυγή

Δεν είναι προοδευτικό και σοσιαλιστικό να διατηρούνται οι κατώτερες αμοιβές σε ορισμένα επαγγέλματα, όπως οι μηχανικοί και οι δικηγόροι, είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επιχειρηματολογώντας υπέρ της άποψης ότι η άσκηση ορισμένων επαγγελμάτων «πρέπει να ξαναγίνει ελεύθερη». Έτσι μας έδωσε μια ιδέα και για τη σύγχρονη περί ελευθερίας, προόδου και σοσιαλισμού αντίληψη που καθοδηγεί ιδεολογικώς το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου.

Δεν έχει φυσικά κανένα νόημα οποιαδήποτε τέτοιου είδους συζήτηση με τον Παπακωνσταντίνου. Και θα αρκούσε το επιχείρημα ότι η απελευθέρωση που ο ίδιος θεωρεί σοσιαλιστική είναι απλώς υποχρεωτική και μάλιστα από ένα Μνημόνιο που έχει επιβληθεί στη χώρα από δυνάμεις που αν τις αποκαλέσεις προοδευτικές ή σοσιαλιστικές, θα σου κάνουν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση -και θα την κερδίσουν κιόλας.

Κατά τα άλλα, ίδιον της εποχής και της ανάπηρης φαντασίας στην εξουσία είναι και η χρήση όρων και λέξεων έτσι στα κουτουρού, σκοπίμως και κουβέντα να γίνεται. Γιατί δεν έχουμε μόνο την εμπλοκή του καημένου του σοσιαλισμού με τις αμοιβές των δικηγόρων. Έχουμε και την εμπλοκή του πατριωτισμού -για χιλιοστή φορά προχθές τον επικαλέστηκε ο Πεταλωτής- με τα μέτρα κατά των εργαζομένων. Ή την εμπλοκή της κοινωνικής δικαιοσύνης με τα επιδόματα επαιτείας, αλλά και με τις περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα. Ή την ταύτιση της εθνικής τόλμης με την κοινωνική σκληρότητα -όσο πιο άγριες οι πολιτικές τόσο εθνικώς τολμηρότεροι όσοι τις εφαρμόζουν.

Ων ουκ έστιν αριθμός τέτοια, τόσο που τα συνηθίσαμε πια όλοι. Ο σοσιαλισμός, ο πατριωτισμός, η κοινωνική δικαιοσύνη, το εθνικόν θάρρος και όλα τα άλλα είδη της ιδεολογικής και ηθικής πανίδας του Παπανδρέου έχουν πάντως ένα κοινό βιολογικό - πολιτικό χαρακτηριστικό: τεράστια στομάχα! Όλα τα χωράει, όλα τα αλέθει κι όλα τα χωνεύει. Οσοδήποτε δύσπεπτα, σκληρά, ιπτάμενα, έρποντα, βαδίζοντα. Αν η κατάργηση των κατώτερων αμοιβών στους δικηγόρους είναι σοσιαλιστικό μέτρο και η περικοπή της σύνταξης των 700 ευρώ πατριωτικό, δεν αποτελεί αυτό απόδειξη πανίσχυρου πεπτικού συστήματος;

Ως εκ τούτου μια χαρά πατριωτική και σοσιαλιστική κυβέρνηση έχουμε, με μια χαρά πατριωτική και σοσιαλιστική πολιτική. Θα μπορούσε μάλιστα να διεκδικήσει μετά τόσας κατά Πεταλωτή μάχας τον τίτλο κυβέρνηση της στομάχας. Με σύνθημα το ιδεολογικώς αρμόζον: να δούμε ποιος - ποιος - ποιος θα φαγωθεί...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου