Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Περισσεύουν οι κοπρίτες

(πηγή)
του Σταύρου Χριστακόπουλου 
από το Ποντίκι

Πριν ακόμη ισχύσει ο νέος νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις σπεύδουν, λέει, οι «εργοδότες» να ζητήσουν μειώσεις μισθών έως και 26% και μειώσεις αποζημιώσεων κατά την απόλυση 50%. Προφανώς και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι, όπως αυτοί του Δημοσίου, διεφθαρμένοι και κακομαθημένες συντεχνίες, κοπρίτες που απομυζούν τους «εργοδότες» τους, κατά τη λογική Παπανδρέου, Πάγκαλου και Παπακωνσταντίνου.

Η σφαγή μισθών συνεχίζεται και ακόμη δεν έχουμε μπει στη χειρότερη χρονιά από την Κατοχή και ύστερα – σύμφωνα ακόμη και με τις επίσημες προαναγγελίες της κυβέρνησης και των επιτηρητών. Η δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιό της εφαρμόζονται κανονικά και ο Παπακωνσταντίνου συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι πιάνει τους στόχους του, χωρίς βεβαίως να τον πιστεύει κανείς. Όπως κανείς δεν τον πιστεύει πια όταν λέει ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους.

Όχι μόνο επειδή ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Κένεθ Ρόγκοφ δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρεοκοπήσει παρά τη βοήθεια που έλαβε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, όπως μετέδωσε το Bloomberg, αλλά και επειδή ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζητεί μετ’ επιτάσεως μια μορφή αναδιάρθρωσης, και μάλιστα τη χειρότερη – την «επιμήκυνση», την οποία του έχει ήδη «προσφέρει» το ΔΝΤ.

Απίστευτα ψέματα, απροσμέτρητο θράσος, απροκάλυπτη κοροϊδία. Οι λέξεις έχουν πια χάσει το νόημά τους και αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη νίκη που έχει επιτύχει αυτή η κυβέρνηση στη διάρκεια της θητείας της.

Μέχρι στιγμής είναι πράγματι κυρίαρχη και νικήτρια. Όχι μόνο στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Κυρίως έχει νικήσει στο πεδίο της εφαρμογής του πιο ξεδιάντροπουκαμιά προγράμματος που έχει δοκιμαστεί σ’ αυτήν τη χώρα. Χωρίς σοβαρή αντίδραση εκ μέρους της κοινωνίας και της αντιπολίτευσης, η οποία, ηττημένη και προσαρμοσμένη στην κυβερνητική ρητορική, είτε αρνείται να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας είτε αρθρώνει καταστροφικά αιτήματα που ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν τολμά να παραδεχτεί ότι συζητά.

Αυτή λοιπόν η κοινωνία, βυθισμένη στον φόβο, την απόγνωση ή τη διαφθορά της κομματικής πρόσδεσης στο κυβερνών κόμμα – ανάλογα με τη θέση του καθενός –, παρακολουθεί παγωμένη να εξελίσσεται ένα απίστευτο πογκρόμ εις βάρος της υποκύπτοντας από άγνοια και αμηχανία στη μεγαλύτερη και χυδαιότερη απάτη που της έστησαν ποτέ: «Δώστε μας τα λεφτά σας, τη δουλειά σας, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά σας, διακινδυνεύστε ακόμη και την επιβίωσή σας, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούμε να σας πληρώσουμε»!

Την ίδια ώρα το χρηματιστήριο καταβαραθρώνεται και η αξία των εισηγμένων σε αυτό εταιρειών κατακρημνίζεται. Δεν έφτασε όμως ακόμη σε επίπεδο τέτοιο ώστε να έρθουν οι «περιπόθητοι» ξένοι «επενδυτές» και να τις αγοράσουν για ένα ξεροκόμματο. Μπορεί ο γενικός δείκτης να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 1997, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να προσελκυσθούν οι επενδύσεις του είδους που αναζητεί η κυβέρνηση.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή των τραπεζών. Έχοντας εισπράξει καμιά ογδονταριά δισ. ευρώ σε κρατικές ενισχύσεις και καμιά εκατοστή σε δανεισμό από την ΕΚΤ με ενέχυρο ομόλογα του Δημοσίου, έχουν χρηματιστηριακή αξία μόλις 11 δισ. ευρώ. Στο ερώτημα αν οι ίδιες τράπεζες θα έδιναν δάνειο σε κάποιον με εγγυήσεις υποπολλαπλάσιες του αιτήματός του η απάντηση είναι προφανής

Κατόπιν αυτών είναι μάλλον ευνόητο το γιατί ο Θεόδωρος Πάγκαλος πιστεύει, όπως έγραψε ο «Ελεύθερος Τύπος» σε ρεπορτάζ του για ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην Οξφόρδη, ότι οι Έλληνες που έκαναν την επανάσταση του 1821 δεν ήταν κάτι παραπάνω από «ένα μάτσο αγράμματους και αδαείς χωριάτες», οι οποίοι γι' αυτόν τον λόγο (επειδή ήταν αγράμματοι) αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα σχίσμα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Είτε η απόδοση των απόψεων Πάγκαλου είναι ακριβής είτε όχι, προφανώς αυτή την ιστορική στραβοτιμονιά επιχειρεί να διορθώσει ο πρωθυπουργός μας, ο οποίος θα παρευρεθεί αύριο στη σύναξη των Τούρκων διπλωματών στο Ερζερούμ, στα τουρκικά «Καλάβρυτα». Γι’ αυτό ο εξωκοινοβουλευτικός, ο μη εκλεγμένος μηχανισμός του ΥΠΕΞ επιχειρεί πάση θυσία να διαγράψει ("Μυστικές διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο") από τον χάρτη το Καστελόριζο.

Όπως είπε, όμως, στην ίδια ομιλία του στην Οξφόρδη ο Πάγκαλος, «μόνη πηγή νομιμοποίησης είναι οι εκλογές». Να υποθέσουμε λοιπόν ότι ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί εκτός νομιμοποίησης; Δυστυχώς στις μέρες εκλείπει ακόμη και η τσίπα. Το μόνο που περισσεύει είναι οι κοπρίτες. Πάσης φύσεως και «ειδικότητας»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου