Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Παιχνίδι με τα οικονομικά των κομμάτων

(πηγή)
από την Αυγή

Η κυβέρνηση επισπεύδει τις πρωτοβουλίες της για την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου και νέου νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων, παρά τις κριτικές που διατυπώνονται ακόμα και από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Άμυνας Ε. Βενιζέλος, ότι προέχει η δημοκρατική ανασυγκρότηση των κομμάτων.

Κατά τη μακρά μεταπολιτευτική περίοδο τα κόμματα σφραγίστηκαν από τον αρχηγισμό. Πλευρές του αρχηγισμού αφορούν και στην αδιαφανή οικονομική διαχείριση των κομμάτων εξουσίας. Είναι κοινό μυστικό ότι σε κρίσιμες εσωκομματικές αναμετρήσεις οι εκατέρωθεν δυναστείες των ιδρυτών των κομμάτων συμπεριφέρθηκαν ως ιδιοκτήτες ανώνυμης εταιρείας.

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλούν τώρα για την ανάγκη νέων ρυθμίσεων, με στόχο, λένε, “να επαναθεμελιωθεί η πολιτική σε ηθικές βάσεις”. Ξεχνούν άραγε ότι είναι δικό τους δημιούργημα ο ισχύων νόμος για τα οικονομικά των κομμάτων; Τι είδους ηθικές βάσεις εγκαθιδρύει η μεταφύτευση στην Ελλάδα των χορηγικών αμερικανικών συστημάτων, σύμφωνα με τα οποία αρκεί η δήλωση της πηγής για να νομιμοποιηθεί πολιτικά η χρηματοδότηση; Πόσο νομιμοποιημένες πολιτικά θα ήσαν οι δοσοληψίες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. με τη Siemens, επειδή και μόνον θα δημοσιοποιούνταν;

Οι τρόποι χρηματοδότησης των κομμάτων αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της λειτουργίας του πολιτεύματος. Δεν αρκεί η διαφάνεια, αν και είναι αναγκαία. Χρειάζονται νέες ιεραρχήσεις που θα καθιστούν φθηνότερη και καθαρότερη τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, θα ενισχύουν τον μαζικό-δημοκρατικό χαρακτήρα των κομμάτων.

Το σύστημα ελέγχου πρέπει να στηρίζεται σε όργανο μεικτής σύνθεσης, με πολιτικά πρόσωπα αλλά και δικαστές, ώστε να μην κρίνουν οι κρινόμενοι. Το κράτος οφείλει να διασφαλίσει τις ελάχιστες αναγκαίες οργανωτικές - πολιτικές λειτουργίες των κομμάτων, ώστε να περιορίζονται φαινόμενα εξαγοράς από τον ιδιωτικό τομέα και να ελέγχονται οι παρενέργειες από τη διασπορά του λεγόμενου πολιτικού χρήματος που συνεχώς αυξάνεται σε συνθήκες εκποίησης των δημόσιων λειτουργιών.

Διαφορετικά και αυτή η συζήτηση για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων θα καταντήσει υποκριτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου