Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Μετά τον φράχτη και... "μηχανήματα αληθείας" για τους μετανάστες!

Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη (πηγή)
του Κώστα Πουλακίδα
από την Αυγή 

Όχι μόνο φράκτες, αλλά και… "μηχανήματα αληθείας", θα τοποθετήσει στα σύνορα, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ με του ΛΑΟΣ. "Αυτή η πολιτική με φοβίζει. Μου φαίνεται ότι ζεσταίνει το αυγό του φιδιού", σχολίασε στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής δημόσιας τάξης ο Βασίλης Μουλόπουλος, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε ακούσει τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη να δικαιώνει την κυβερνητική πολιτική: "πολλά απ’ αυτά, όταν τα λέγαμε εμείς πριν από 3 – 4 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. μιλούσαν για ακρότητες, αλλά τώρα αντιλαμβάνονται ότι είναι αναγκαστικές επιλογές".

Με δεδομένο ότι εκκρεμούν 47.000 αιτήσεις για παροχή ασύλου, ο Χρήστος Παπουτσής ισχυρίσθηκε όσοι αλλοδαποί μπορούν να αποδεικνύουν ότι το δικαιούνται "θα το πάρουν αυτομάτως. Οι άλλοι θα επιστρέψουν στις χώρες τους, αφού πρώτα γίνει έλεγχος των ισχυρισμών τους από την ΕΛ.ΑΣ. και την FRONTEX σύμφωνα με τα ειδικά μηχανήματα που φροντίζουμε να προμηθευτούμε". "Είναι μηχανήματα διακρίβωσης της αλήθειας, δεν είναι ο "ορός της αλήθειας", αλλά ειδικά προγράμματα που διαπιστώνεις μέσα από τις ερωτήσεις αν κάποιος λέει την αλήθεια", πρόσθεσε, ενώ αργότερα, μιλώντας με δημοσιογράφους, ανέφερε ότι το "μηχάνημα αληθείας" θα περιλαμβάνει ερωτήσεις και απαντήσεις που θα δείχνουν αν όντως ο αλλοδαπός προέρχεται από εκεί που ισχυρίζεται.

Φράγμα, αντί για φράκτη; 

Παράλληλα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπερασπίσθηκε και χθες τον φράκτη στον Έβρο, λέγοντας ότι "λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσέλευση, ενθαρρυντικά στη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές αλλά δεν κλείνει την πόρτα σε όσους έχουν δικαίωμα ασύλου ". Υποστήριξε δε ότι αντί για φράκτη μπορεί να γίνει ένα φράγμα και ότι ο φράκτης δεν κλείνει τα σύνορα, καθώς, αν το έκανε, θα ήταν "πολιτικά απαράδεκτο"!

"Ο φράκτης είναι ντροπή και αίσχος" και το μόνο αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί το κύμα της μετανάστευσης και να ανέβει η τιμή των εμπόρων των ανθρώπων, του απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επεσήμανε πως όταν είχε πει σε προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής ότι δεν θα λυθεί το μεταναστευτικό "εκτός και αν αναστείλουμε το δικαίωμα της ζωής, αν υψώσουμε συρματοπλέγματα και στήσουμε πολυβολεία", δεν μπορούσα να φανταστώ ότι αυτή θα είναι πολιτική της κυβέρνησης. "Το επόμενο βήμα θα είναι πολυβολεία με ΣΔΙΤ χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε.;", αναρωτήθηκε ο Β. Μουλόπουλος, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης χαρακτήρισε "αμερικανιές" τον φράκτη.

Όχι άσυλο επειδή έραψαν το στόμα τους

Ο Χρ. Παπουτσής εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι οι Ιρανοί και Αφγανοί πολιτικοί πρόσφυγες που βρίσκονται στα Προπύλαια δεν θα πάρουν άσυλο "επειδή έχουν ράψει τα στόματά τους", ενώ έκανε λόγο και "για τον ρόλο που παίζουν ορισμένοι Έλληνες πατριώτες μας που έχουν δει ως μία καλή επένδυση" την ενοικίαση μαζικά σε 50 - 60 μετανάστες ενός διαμερίσματος 50 - 80 τ.μ. "Θα είμαστε πολύ αυστηροί σε όποιον κάνει αυτή τη δουλειά", προειδοποίησε.

Το νομοσχέδιο για το άσυλο έχουν ψηφίσει επί της αρχής το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. και οι ανεξάρτητοι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ το καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ. Μεταξύ άλλων αποσύρεται η αστυνομία από τις επιτροπές παροχής ασύλου και ιδρύεται σχετική υπηρεσία.

Πνίγηκαν δύο μετανάστες στον Έβρο

Συνεχίζονται οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή για την παράνομη μετανάστευση, αυτή τη φορά στο ειδησεογραφικό δίκτυο Αl Jazeera υποστήριξε πως «Η Ελλάδα δεν αποτελεί λύση για όσους έχουν προβλήματα στις χώρες τους, ούτε μπορεί να γίνει πέρασμα για παράνομη είσοδο στα άλλα κράτη της Ευρώπης , γιατί κάτι τέτοιο θα έστρεφε όλη την Ευρώπη εναντίον μας».

Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική ανέσυρε τα πτώματα δύο μεταναστών από τον ποταμό Έβρο, ενώ λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα 16 μετανάστες και ο διακινητής τους συλλαμβάνονταν κοντά στο χωριό Πέπλο από άνδρες της συνοριακής φύλαξης Φερών, σε συνεργασία με στελέχη της πολυεθνικής δύναμης Frontex. Όπως έγινε γνωστό, οι συλληφθέντες είχαν φτάσει κοντά στο χωριό Πέπλο όπου τους περίμεναν δύο αυτοκίνητα. Κατά την επέμβαση των αστυνομικών, συνελήφθη ο αλλοδαπός οδηγός του ενός οχήματος και οι μετανάστες. Ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου κατάφερε να ξεφύγει και αναζητείται.

* Εν τω μεταξύ, περίπου 20-30 πρόσφυγες που ζητούν πολιτικό άσυλο κατοικούν εδώ και μέρες στο κτήριο του Πολυτεχνείου της οδού Πατησίων. Οι πρόσφυγες είχαν εγκατασταθεί έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Π. Ψυχικό ζητώντας τη χορήγηση πολιτικού ασύλου και στις 27 Δεκέμβρη απομακρύνθηκαν βίαια από αστυνομικές δυνάμεις. Από τότε με άδεια της Συγκλήτου κατοικούν στο κτήριο Γκίνη του Πολυτεχνείου ως προσωρινή λύση μέχρι την έναρξη των μαθημάτων και πραγματοποιούν εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση για το αίτημά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου