Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Αντιπερισπασμός και παραπλάνηση

σκίτσο του Στάθη από την Ελευθεροτυπία
από την Αυγή

Τι κοινό έχουν η "εθνικά υπερήφανη" ομιλία Παπανδρέου στο Ερζερούμ με την παρότρυνσή του "να μπει επιτέλους κάποιος στη φυλακή" για σκάνδαλα, με το τείχος στον Έβρο και τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις (και γκάφες) των ημερών;

Πρόκειται για ψηφίδες του ιδίου έργου, δηλαδή της προσπάθειας να αλλάξει, έστω για λίγο καιρό, η ατζέντα των ημερών, να υποβαθμιστεί η οικονομική κρίση και να βρουν νέο, εικονικό υλικό τα δελτία των "οκτώ", εκεί όπου κάθε βράδυ συγκροτείται η κοινή γνώμη.

Τις επόμενες μέρες θα κορυφωθεί η ψευδώνυμη κάθαρση. Θα προσωποποιηθούν πολιτικές ή και ποινικές ευθύνες, μάλλον με διαδικασία υπόγειας συναίνεσης μεταξύ των κλάδων του δικομματισμού, ώστε να δοθεί η εικόνα ότι το καταρρέον πολιτικό σύστημα διαθέτει τη δύναμη της αυτοκάθαρσης και αυτορρύθμισης και ότι είναι δυνατόν να αναζητηθεί δικαιοσύνη.

Όλη αυτή η σκηνοθεσία, που έχει ξεκινήσει με τη μεθόδευση για την παραγραφή των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, ακόμη κι αν κατέληγε σε δίκη και καταδίκη, δεν αναιρεί την κοινωνική σκληρότητα των ακολουθούμενων οικονομικών μέτρων. Και βεβαίως δεν τα δικαιολογεί!

Την ίδια σκοπιμότητα αντιπερισπασμού εξυπηρετεί και η αιφνίδια ανακίνηση θέματος μετανάστευσης με τη γνωστή απόφαση για το τείχος στον Έβρο. Η μετανάστευση και η τεχνηέντως συνδυαζόμενη μαζί της από τα διάφορα κέντρα εγκληματικότητα είναι τα μοναδικά θέματα όπου η Ν.Δ. κατορθώνει να αμφισβητήσει την ικανότητα διακυβέρνησης (κυβερνησιμότητα) του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις διάφορες έρευνες κοινής γνώμης. Τώρα, με το θεαματικό 85% υπέρ του τείχους, χωρίς να υπάρχει καμία βελτίωση στο θέμα της ασφάλειας, η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα στερήσει τη Ν.Δ. απ' αυτό το πλεονέκτημα.

Σε αυτή τη φάση ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει ως στόχο να σταθεροποιήσει την πολιτική πρωτοβουλία της, να κατοχυρώσει σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και να ανασυγκροτήσει τις σχέσεις κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις απειθαρχίας, να αναστραφεί το κλίμα ηττοπάθειας που σφράγισε την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού. Κι αυτό, ιδιαίτερα εν όψει του κρίσιμου θέματος του εκλογικού νόμου. Το τείχος μοιάζει να αφορά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ!

Ως επιστέγασμα της "επιχείρησης παραπλάνηση των πολιτών" σχεδιάζεται η εκμετάλλευση των όποιων, επί του παρόντος ασαφών, αποφάσεων στις Βρυξέλλες για την επιμήκυνση και κάποιο είδος ευρωομολόγου. Κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει, ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αν αυτή η τακτική οδηγήσει σε επίσπευση των εκλογών. Η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη απ' τους οποιουσδήποτε σχεδιασμούς του συστήματος Μνημονίου, ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι πρώτοι μήνες του έτους προοιωνίζονται εκτίναξη της ανεργίας και κοινωνική απόγνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου