Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Αποφασίζουν για την τύχη μας

The (Crumbling) Temple of Europe, Tjeerd Royaards, CartoonMovement
του Γιώργου Δελαστίκ
από το Έθνος 

Την Πέμπτη θα γίνει λοιπόν η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η οποία θα αποφασίσει τι ακριβώς λύση θα επιλέξει για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και επομένως δια του τρόπου αυτού θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μας για πολλά χρόνια, πιθανότατα για δεκαετίες. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έδωσε το πράσινο φως για τη σύγκληση της έκτακτης συνόδου κορυφής, σε αντίθεση με το απαγορευτικό σήμα που είχε εκπέμψει στην αρχική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο οποίος είχε ανακοινώσει τη σύγκλησή της για την Παρασκευή που πέρασε διαπράττοντας ταυτόχρονα το μοιραίο λάθος να την εξαγγείλει χωρίς να έχει πάρει προηγουμένως την άδεια του Βερολίνου, οπότε φυσικά η σύνοδος δεν πραγματοποιήθηκε!

Η συγκατάβαση της Μέρκελ υποδηλώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει καταλήξει στο σχέδιο που θα επιβληθεί στην Ελλάδα και έχει πειθαναγκάσει τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να το αποδεχθεί, έστω και αν δεν έχουν καθορίσει οι Γερμανοί όλες τις λεπτομέρειες. Παρόλο που τα δημοσιεύματα του σοβαρού γερμανικού Τύπου περιγράφουν ένα κλίμα μη επίλυσης ακόμη των ενδογερμανικών διαφωνιών ως προς το δέον γενέσθαι, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει προσανατολιστεί στη λύση της επιλεκτικής χρεοκοπίας μέσω της χρηματοδότησης της κυβέρνησης Παπανδρέου από την ΕΕ (από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης) προκειμένου να αγοράσει ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά σε "σκοτωμένες" τιμές. Με έκπτωση δηλαδή που αρχικά θα κυμαίνεται γύρω στο 50%, καθώς τόσο πολύ έχουν υποτιμηθεί στις αγορές τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Αν τελικά επιλεγεί αυτό το σενάριο, πράγμα για το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να κρατάμε επιφυλάξεις μέχρι την Πέμπτη τουλάχιστον, ενδέχεται να επιδιωχθεί να γίνει εκ των προτέρων συμφωνία με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα για να τα επαναγοράσει η Αθήνα με συμφωνημένη και σταθερή έκπτωση. Διαφορετικά, η έκπτωση θα συρρικνωθεί δραστικά μόλις δουν στην αγορά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λεφτά και αγοράζει ελληνικά ομόλογα!

Τίποτα δεν είναι ακόμη οριστικό στη γερμανική στάση καθώς υπάρχει ευρύτατη ποικιλία επιλογών και συνδυασμών λύσεων, που διασφαλίζουν καλύτερα ή χειρότερα τα συμφέροντα των τραπεζών και των κυβερνήσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι πολιτική βούληση να βοηθήσουν πραγματικά την Ελλάδα να ξεπεράσει τα προβλήματά της δεν έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των τραπεζών τους φροντίζουν πρωτίστως σε συνδυασμό με τα δικά τους στενά πολιτικά συμφέροντα, έχοντας μάλιστα καλλιεργήσει στους λαούς των χωρών τους μια έντονη εχθρότητα εναντίον των άλλων ευρωπαϊκών λαών, ιδίως αυτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, τους οποίους παρουσιάζουν ως τεμπέληδες, σπάταλους, παράσιτα που ζουν εις βάρος των άλλων. Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες "πολιτικοί νάνοι" που κυβερνούν σήμερα την Ευρώπη αναζητούν κατ' ουσίαν γελοίες τεχνοκρατικές ρυθμίσεις που ναι μεν παρέχουν προσωρινές ανάσες για λίγους μήνες στην οικονομία, κατ' ουδένα τρόπο όμως λύνουν τα προβλήματα - πόσω μάλλον σε πλαίσιο αλληλεγγύης.

Ούτε που τους νοιάζει πόσο θα υποφέρουν οι Ελληνες, οι Πορτογάλοι, οι Ιρλανδοί, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί. Ούτε που τους καίγεται καρφί για το ότι με την πολιτική που ακολουθούν ενσταλάζουν το μίσος στις καρδιές των ευρωπαϊκών λαών και οδηγούν στην αναβίωση των εθνικιστικών και ρατσιστικών στερεοτύπων που τόσο ακριβά έχει πληρώσει η Γηραιά Ηπειρος στο παρελθόν.

Οι μισοί Ευρωπαίοι αρχίζουν να θεωρούν τους υπόλοιπους "δούλους" και οι τελευταίοι αρχίζουν να μισούν τους πρώτους ως "κατακτητές". Και καλά, με τους Γερμανούς έχουμε και το προηγούμενο της ναζιστικής κατοχής. Με τους Ολλανδούς όμως ή τους Φινλανδούς ή τους Σλοβάκους, γιατί μας οδηγούν σε αμοιβαία αντιπάθεια οι ηγέτες της ΕΕ;

Χ. Κολ
"Καταστρέφει την Ευρώπη η Μέρκελ"


Κραυγή αγωνίας και απόγνωσης για την πορεία που έχει δώσει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση η κάποτε προστατευόμενή του, Ανγκελα Μέρκελ, εκβάλλει ο πρώην καγκελάριος της γερμανικής επανένωσης Χέλμουτ Κολ, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού "Σπίγκελ". Δωρικής λιτότητας η φράση του Χ. Κολ για τη Μέρκελ: "Καταστρέφει την Ευρώπη μου"! Αυτό το "μου" του Χέλμουτ Κολ (εκπροσώπου μιας γενιάς που έζησε, έστω και ως παιδί, τη φρίκη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και τα ανείπωτα εγκλήματα της Γερμανίας εναντίον της ανθρωπότητας και πρωτίστως της Ευρώπης) ενέχει το στοιχείο της τραγικότητας της σημερινής πορείας της Ευρώπης, προς άκρως επικίνδυνες ατραπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου