Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Ένα μάθημα για τον κ. Παπανδρέου...

του Δημήτρη Χρήστου
από την Αυγή της Κυριακής

Σε ποιον τομέα τα πάει καλά ο κ. πρωθυπουργός μας; Πού είναι οι περίφημοι νεωτερισμοί με τους οποίους έκανε επίδειξη προοδευτικότητας και οικολογικής συνείδησης; Ποια από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τούτης της χώρας έχει εντοπίσει; Τι εννοεί όταν (συχνά) λέει ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τη μεσογειακή διατροφή; Σε ποιους έχει αναθέσει τα σχέδια αξιοποίησης και πότε θα τα μάθουμε και εμείς;

ΑΣ ΕΡΘΟΥΜΕ σε δύο επίκαιρα ζητήματα που αφορούν δύο από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές βιομηχανίες της χώρας. Η πρώτη είναι η "Δωδώνη", η γνωστή μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου, που παράγει μάλιστα εξαιρετικά προϊόντα μεσογειακής διατροφής, όπως είναι το γιαούρτι και η φέτα. Σήμερα η επιχείρηση κρατιέται με τα δόντια, καθώς τα χρέη στην Αγροτική Τράπεζα δεν πληρώθηκαν και η ΑΤΕ, που έχει τιτλοποιήσει τις οφειλές, διαθέτει πλέον το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρισης. Όμως η ΑΤΕ, για να μπορέσει να επιβιώσει ως τράπεζα και να περάσει τα νέα αυστηρά stress test της ΕΚΤ, είναι υποχρεωμένη να πουλήσει τη συμμετοχή της ώστε να μπορεί να κάνει την υποχρεωτική αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Όποιος αγοράσει αυτό το ποσοστό, ουσιαστικά γίνεται και αφεντικό στην εταιρεία. Οι συνεταιριστές, που έχουν το υπόλοιπο, δεν διαθέτουν κεφάλαια και ούτε μπορούν να βρουν σε τέτοιες δύσκολες εποχές.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ περίπτωση αφορά την καπνοβιομηχανία της Ξάνθης, τη γνωστή μας ΣΕΚΑΠ. Δημιούργημα του κορυφαίου αγροτοσυνεταιριστή της χώρας, του αείμνηστου Αλέξανδρου Μπαλτατζή, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού τη στιγμή που υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις να διαπρέψει στη βαλκανική και γενικότερα την ευρωπαϊκή αγορά. Μια σύγχρονη μονάδα με παγκόσμια πατέντα στα φίλτρα (εξ ου και BF το βιολογικό φίλτρο) συρρικνώθηκε και σήμερα δεν είναι σε θέση να κάνει την αύξηση κεφαλαίου. Και εδώ η ΑΤΕ μετοχοποιώντας τα χρέη της ΣΕΚΑΠ είναι ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 42%. Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του πακέτου της ΑΤΕ ένας Έλληνας καπνοβιομήχανος, η ινδική Mobidala, το Κορεατικό Μονοπώλιο Καπνού και η τουρκική Tourker.

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ώς εδώ και γιατί οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις οδηγήθηκαν στον μαρασμό και την αποτυχία, παρ' ότι είχαν τις δυνατότητες να διαπρέψουν; Η απάντηση είναι εύκολη. Η κομματική νομενκλατούρα, που τα κόμματα εξουσίας τοποθετούσαν στις διοικήσεις των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, ποτέ δεν νοιάστηκε για το μέλλον τους.
Πριν λίγα χρόνια η ΣΕΚΑΠ είχε αγοράσει έναντι 40 εκατομμυρίων δολαρίων μια καπνοβιομηχανία στη Ρωσία και είχε τοποθετήσει εκεί και δικό της στέλεχος. Τώρα που χρειαζόταν ρευστότητα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, επιχείρησαν να πουλήσουν το μαγαζί στη Ρωσία. Και τι ανακάλυψαν; Πως ο δικός τους άνθρωπος το είχε ήδη πουλήσει χωρίς να ξέρει κανείς τίποτα! Από την άλλη όμως, και οι συνεταιριστές, όσοι δεν έκαναν νταραβέρι με το πελατειακό πολιτικό σύστημα, δεν είχαν τα προσόντα και τις γνώσεις να υπερασπιστούν τα δημιουργήματά τους.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη τα μέλη της Πανηπειρωτικής Επιτροπής Αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της "Δωδώνης", άσκησαν κριτική στην πολιτική των κομμάτων απέναντι στη γαλακτοβιομηχανία και την τοπική κτηνοτροφία. Σύμφωνα με τον κ. Κατσάνο, “η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά της να ξεπουλήσει τη γαλακτοβιομηχανία έχει στήριγμα τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.(!) Ακόμη και αυτοί που υποστηρίζουν πως η βιομηχανία θα πρέπει να δοθεί στους φυσικούς της φορείς, δηλαδή στις Ενώσεις, ασκούν την ίδια πολιτική, καθώς οι Συνεταιριστικές Ενώσεις θα καταλήξουν Ενώσεις του κεφαλαίου.”(!!) Εύγε, κύριε σύντροφε, δεν παρεξέκλινες καθόλου της κομματικής γραμμής, αλλά δυστυχώς δεν προτείνεις τίποτα ή μάλλον προτείνεις να κλείσει η "Δωδώνη" για να μην πέσει στα χέρια καπιταλιστών!

ΕΠΕΙΔΗ εσείς ξέρετε να βγάζετε καλό γάλα, ωραίο γιαούρτι και εξαιρετική φέτα, νομίζετε πως γνωρίζετε πώς θα φτάσουν αυτά τα προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων και πώς θα κατακτήσουν την ευρωπαϊκή αγορά; Το εμπόριο και οι πωλήσεις στην σύγχρονη εποχή δεν γίνεται με το κόκκινο βιβλιαράκι του Μάο, το οποίο αν μελετούσες, ήσουν σε θέση να κάνεις και εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας. Το θέμα μας όμως δεν είναι ο σύντροφος Κατσάνος, που περιμένει όλα να λυθούν στον σοσιαλισμό. Το θέμα μας είναι αν ο κ. Παπανδρέου ξέρει πού πατά, τι γυρεύει, πώς γίνεται αυτό που πρέπει και με ποιους μπορεί να το κάνει. Δυστυχώς δεν ξέρει και, το χειρότερο, ούτε ενδιαφέρεται να μάθει. Do you know?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου