Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Λεία για ύαινες και οι εισφορές για την ανεργία

σκίτσο του Στάθη από την Ελευθεροτυπία
του Κώστα Νικολάου

Κόλαφος με τις εισφορές για την ανεργία. Αυτή τη φορά, οι εισφορές για την ανεργία, έχουν γίνει στόχος και κινδυνεύουν με ολικό αφανισμό. Οι ύαινες μύρισαν φρέσκο κρέας και το περικύκλωσαν. Το υπουργείο Εργασίας, ανοίγει όλες τις πόρτες για να κατασπαραχτεί ό,τι έχει απομείνει από τις εισφορές για την ανεργία. Τα επιδόματα ανεργίας μπαίνουν σε νέα και πιο σκληρή δοκιμασία καθώς θέλουν να συνδεθούν και με εισοδηματικά κριτήρια! Δηλαδή όταν ο ένας από τους δύο συζύγους εργάζεται, τότε ο άλλος δεν θα δικαιούται το επίδομα ανεργίας! Το επίδομα ανεργίας, δεν είναι προνοιακό επίδομα, ούτε δωρεάν χορηγείται για να χειρίζεται κατ' αυτόν τον τρόπο. Είναι ανταποδοτικό επίδομα, είναι χρήματα των εργαζομένων που έχουν παρακρατηθεί από τον μισθό τους για τον σκοπό αυτό και τα οποία δεν είναι λίγα. Να τα πάρουμε όμως από την αρχή:


Το χρήμα ρέει άφθονο

Τα ποσοστά εισφορών για τα Ταμεία κοινωνικής προστασίας αναλογούν, σε 7,96% για τον ΟΑΕΔ, σε 1,75% για τον ΟΕΚ και σε 0,70% για τον ΟΕΕ. Οι εισφορές υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών των εργαζομένων και εισπράττονται για λογαριασμό των Ταμείων αυτών από το ΙΚΑ.

Έτσι, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011, οι εισφορές (μισθωτών - εργοδοτών) των Ταμείων αυτών ανέρχονται στις 3.165,62 εκ. ευρώ, από τα ΠΔΕ και ΕΣΠΑ υπολογίζονται 1.115 εκ., ενώ από τον κρατικό προϋπολογισμό θα χορηγηθούν μόνο 500 εκ. ευρώ. Σύνολο εσόδων 4.817,97 εκ. ευρώ. Με βάση και την αναλογία εισφορών, το μεγαλύτερο μέρος των ποσών αυτών, σχεδόν τα 4 δισ. ευρώ είναι για τον ΟΑΕΔ.

Ποιοι είναι δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας;

Δικαίωμα επιδόματος έχουν οι μισθωτοί των οποίων καταγγέλθηκε ή έληξε η σύμβαση εργασίας, και έχουν πραγματοποιήσει έναν αριθμό ημερών εργασίας.

Το ποσό είναι για όλους το ίδιο, ανέρχεται στα 454,25ευρώ και αντιστοιχεί στο 61% του κατώτατου μισθού, ενώ η χρονική περίοδος επιδότησης είναι από 5 έως 12 μήνες, καθώς εξαρτάται από τις ημέρες εργασίας κατά το τελευταίο 14μηνο.

Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ (Ιανουάριος 2011), από τους 689.558 καταγραμμένους ανέργους, μόνο οι 258.285 (ποσοστό 37.45%) είναι δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας, ενώ το υπόλοιπο 62,55% των ανέργων δεν λαμβάνει κανένα επίδομα!!

Αλλά και από τους δικαιούχους αυτούς, μόνο οι 147.774 (ποσοστό 57,21%) είναι κοινοί επιδοτούμενοι (για ολόκληρο χρόνο) ενώ οι 110.511 ποσοστό 42,79% είναι επιδοτούμενοι από εργασίες προσωρινής απασχόλησης, δηλαδή λαμβάνουν επίδομα για λιγότερο χρόνο.

Από τα 4 δις, πόσα παίρνουν τελικά οι άνεργοι;

Όλα τα στοιχεία καταμαρτυρούν πως από τα 4δισ. που εισπράττονται μόνο το 1.5 δίς επιστέφει ξανά στους ανέργους. Τα χαμηλά ποσά του επιδόματος ανεργίας (454,25 ευρώ), ο χαμηλός αριθμός δικαιούχων(258.285), και από τους οποίους το 45,58% επιδοτείται για μικρότερη χρονική διάρκεια, είναι στοιχεία που μας δείχνουν πως τα συνολικά ποσά των επιδομάτων ανεργίας δεν ξεπερνούν τα 1.5δισ. ευρώ. Έτσι ενώ για την ανεργία εισπράττονται υπέρογκα ποσά, στους ίδιους τους ανέργους καταλήγουν ελάχιστα.

Υπάρχει αναντιστοιχία, σε βαθμό ληστείας, μεταξύ εισφορών και χορηγήσεων. Υπάρχει επίσης αναντιστοιχία και μάλιστα σε βαθμό υπεξαίρεσης, μεταξύ ατομικών εισφορών και επιδόματος, καθώς το επίδομα ανεργίας δεν συμβαδίζει με τους μισθούς, όπως γίνεται με τις εισφορές, και χορηγείται για όλους το ίδιο.

Πού πηγαίνουν όμως τα λεφτά;

Ένα είναι σίγουρο, ότι αυτά δεν πηγαίνουν στους ανέργους. Μπαράζ από «προγράμματα» και επιδοτήσεις θέσεων εργασίας. Επιδοτούν θέσεις εργασίας τάχα για να προστατέψουν την εργασία, και με τον τρόπο αυτό, κάθε χρόνο ροκανίζουν τις εισφορές που προορίζονται για την ανεργία. Και για του λόγου το αληθές, τα κονδύλια μόνο για ένα πρόγραμμα, όπως αυτό της επιδότησης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, ξεπερνούν το 1δισ. ευρώ!! Ο ισχυρισμός ότι με τον τρόπο αυτό, προστατεύονται οι θέσεις εργασίας και δεν γίνονται απολύσεις, είναι αβάσιμος και αναληθής καθώς τα στοιχεία καταμαρτυρούν το αντίθετο. Οι επιχειρήσεις και επιδοτούνται για να μην απολύουν, ενώ απολύουν όποτε θέλουν και λογαριασμό δεν δίνουν.

325.000 απολύσεις το 2010 ως «οικειοθελείς αποχωρήσεις»

Στα ψιλά και απαρατήρητα, περνούν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τις απολύσεις, όπου πέραν των άλλων, ένας μεγάλος αριθμός απολυμένων, εμφανίζονται ως «οικειοθελείς αποχωρήσεις»!!! Τα νούμερα που εμφανίζουν απολυμένους ως «οικειοθελείς αποχωρήσεις» είναι κραυγαλέα. Για το μήνα Δεκέμβριο καταγράφηκαν 22.652, για τον Νοέμβριο 22.731, για τον Οκτώβριο 26.805, για τον Σεπτέμβριο 33.886, για τον Αύγουστο 25.380, για τον Ιούλιο 29.417, για τον Ιούνιο 28.592, και 135.000 για τους υπόλοιπους πέντε μήνες, σύνολο «οικειοθελών αποχωρήσεων» 324.463 !! Θα πρέπει να είμαστε αφελείς για να πιστέψουμε, πως μέσα σε ένα χρόνο, ξαφνικά 325.000 εργαζόμενοι, αποχώρισαν από την εργασία τους και δεν απολύθηκαν.

Μύθος η προστασία θέσεων εργασίας από επιδοτήσεις

Από τα νούμερα αυτά, εάν εξαιρέσουμε τις ελάχιστες πραγματικές αποχωρήσεις, καθώς και τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, οι οποίες σύμφωνα με το ΙΚΑ κυμαίνονται στις 50-60 χιλιάδες τον χρόνο, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για 250.000 απολύσεις, και όχι για αποχωρήσεις. Γιατί όμως δηλώνονται ως αποχωρήσεις; Σοβαροί λόγοι που επιβάλλουν την παραποίηση των στοιχείων αυτών, έχουν μόνο οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να μην απολύσουν προσωπικό, αφού για τον σκοπό αυτό έχουν επιδοτηθεί με σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία θα πρέπει να επιστρέψουν. Συνεπώς, μόνο οι επιχειρήσεις που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ, έχουν σοβαρούς λόγους να παραποιούν τα στοιχεία αυτά και εδώ θα πρέπει να στραφεί η προσοχή και να ελεγχτούν όλες οι επιχειρήσεις αυτές. Τέλος, αυτό το πάρτι των επιδοτήσεων, που δεν έχει αρχή και τέλος, τάχα να προστατευτεί η εργασία, και μάλιστα με χρήματα των εργαζομένων, θα πρέπει να τελειώσει.


- Ο Κώστας Νικολάου είναι μέλος της Δ.Ε. του ΚΕΠΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου