Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

"Κίτρινες κάρτες", λευκά χαρτοφυλάκια

σκίτσο του Στάθη από την Ελευθεροτυπία
από την Αυγή

Γιατί επανέλαβε προχθές ο πρωθυπουργός, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, τη συγκεκαλυμμένη απειλή ότι θα προχωρήσει με όσους συνεργάτες του συμφωνούν με την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου;

Είναι προφανές ότι ο κ. Παπανδρέου μιλάει υπό πίεση, καθώς συνεχίζεται η δημόσια διαφοροποίηση υπουργών, ιδιαίτερα σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της εκποίησης δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ. Μιλά υπό πίεση, καθώς η τρόικα απαιτεί πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων, που οδηγούν σε νέες αντικοινωνικές επιλογές, όπως είναι η περικοπή των επιδομάτων ανεργίας και των επικουρικών συντάξεων.

Όπως προκύπτει από έρευνα, και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα υπέστησαν "κούρεμα" έως και 20%, ποσοστό που ισοδυναμεί με απώλειες δυόμισι ή και τριών μισθών. Η δεύτερη χρονιά του Μνημονίου αναμένεται ακόμα πιο διαρθρωτική για τα δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων. Το πρώτο κύμα αφορούσε κυρίως εισπρακτικά μέτρα, τώρα μπαίνει σε εφαρμογή σχέδιο αποδόμησης των συλλογικών συμβάσεων, της κοινωνικής ασφάλισης, της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας. Με λίγα λόγια, ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα!

Κι όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε ένα τοπίο κοινωνικής ερήμωσης, καθώς σε κάθε οικογένεια θα αντιστοιχούν ένας ή και δύο άνεργοι. Η κοινωνική ψαλίδα ανοίγει, ο κοινωνικός ιστός διαλύεται, χωρίς ίχνη έστω και αμυδρής ανάπτυξης στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Η προοπτική αυτή, που το φθινόπωρο θα γίνει εφιαλτικά αισθητή στην καθημερινότητα των πολιτών, ενεργοποιεί ποικίλους πολιτικούς σχεδιασμούς. Το βαθύ σύστημα, εδώ και στην Ευρώπη, αντιλαμβάνεται ότι τέτοιας έκτασης αντικοινωνικά μέτρα δεν μπορούν να προωθηθούν από μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει ούτε τη στοιχειώδη ομοφωνία των υπουργών της.

Τα σενάρια για χαρτοφυλάκια σε τεχνοκράτες ή ακόμη και σε κυβέρνηση "εθνικής ενότητας" επανέρχονται στην επικαιρότητα. Αυτό είναι το νόημα με τις "κίτρινες κάρτες", που λέγεται ότι μοίρασε το ΔΝΤ σε ορισμένους υπουργούς για τις καθυστερήσεις τους, προκαλώντας τον εκνευρισμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου