Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Όλα για τη μητέρα (τράπεζα)

Marian Kamensky, Cartoon Stock
από την Αυγή (4/5)

Διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες για μία ακόμη saga της κυβέρνησης. Το νέο που ακούμε λοιπόν είναι πως η ελληνική κυβέρνηση αγοράζει τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου από την αγορά πριν από τη λήξη τους. Για την ακρίβεια, αυτό το νέο μεγαλεπήβολο σχέδιο το διαφημίζουν εδώ και μήνες και μάλιστα ήθελαν να μας δανείσει η Ε.Ε. για να προβούμε σε ακόμα μεγαλύτερες αγορές.  
 
Η λογική είναι η εξής: Από τη στιγμή που οι τιμές των ελληνικών ομολόγων είναι στο ναδίρ, γιατί να μην αγοράσουμε αυτά τα ομόλογα σε τιμές χαμηλότερες από την ονομαστική; Μάλιστα πετάνε και διάφορα αισθησιακά νούμερα για τα spread των 10ετών και οι ευσεβείς αρχίζουν και τσιμπάνε και στήνουν χορό τα μπαλέτα με τα πολύχρωμα παπαγαλάκια. Διότι, σου λέει, γιατί να μην αγοράσεις προς 800 ευρώ ένα ομόλογο που στο τέλος θα αναγκαστείς να πληρώσεις 1.000; Δεν είμαστε πολύ μάγκες;

Τι να κάνουμε όμως που τα δημοσιευμένα στοιχεία (από τη διαύγεια.γκρρ) δεν επιβεβαιώνουν αυτό το αισθησιακό κλίμα. Πράγματι λοιπόν η κυβέρνηση από τον Οκτώβρη που έψαξα έχει προχωρήσει σε αγορές ομολόγων. Τα δημοσιεύματα λένε για 2,5 δισ., εγώ προσωπικά έφτιαξα έναν τυχαίο δειγματοληπτικό πίνακα με το 1/10 αυτού το ποσού (προς ελληνικές τράπεζες). Μάζεψα λοιπόν τα στοιχεία για αγορές περίπου 260 εκατ. ευρώ. Σε τι τιμή αγοράστηκαν αυτά τα ομόλογα; Κατά μέσο όρο στο 99,35% της ονομαστικής αξίας τους. Όχι, δεν σας κάνω πλάκα, για κάθε 1.000 ευρώ το ελληνικό Δημόσιο κέρδιζε 6,5 ολόκληρα ευρώ. Στο δείγμα που έφτιαξα βγαίνει περίπου 1,7 εκατ. ευρώ κέρδος. Ωραία, θα μου πείτε, δεν είναι και άσχημο για ομόλογα που έληγαν μετά από μερικούς μήνες, άσε που γλυτώνεις και τους τόκους. Οπότε τους υπολόγισα κι αυτούς και βγαίνουν 2,6 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ.

Τέλεια; Ναι, θα ήταν, αν τα χρήματα που δίναμε γι' αυτή την πρόωρη αγορά τα βγάζαμε από το χρηματόδεντρο. Αλλά επειδή τα χρήματα αυτά τα παίρνουμε από τη γνωστή δανειακή σύμβαση του Μνημονίου, δεν είναι τσάμπα. Για την ακρίβεια, μας κοστίζουν περίπου 5% τον χρόνο. Τα ομόλογα που επαναγοράσαμε στην πλειοψηφία τους είχαν επιτόκιο λιγότερο από 5% (συνήθως 3,8-3,9%). Άρα, στην ουσία, για κάθε μέρα που περνά, όχι μόνο δεν κερδίζουμε από τους τόκους, αλλά χάνουμε κιόλας. 
 
Πόσο χάσαμε από τη διαφορά του επιτοκίου; Περίπου 650 εκατ. ευρώ. 
 
Και τελικά πόσο κερδίσαμε από την όλη φασαρία; Στα 260 εκατ. κερδίσαμε περίπου 1 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 0,4%. Αν θεωρήσουμε πως αυτό είναι ενδεικτικό, στα 2,5 δισ. που ισχυρίζεται το υπουργείο πως αγόρασε αναλογεί κέρδος 10 ολόκληρων εκατομμυρίων ευρώ. Όσο δηλαδή στοιχίζει η λειτουργία της Βουλής των Ελλήνων για 18 μέρες ή όσα ξοδεύει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε 1 μέρα. Αλλά, για να μη γίνομαι λαϊκιστής, με αυτά τα χρήματα πληρώνεις τους έλικες, τα πατάκια και το υγρό των τζαμιών ενός ελικοπτέρου σαν κι αυτό που έπεσε προχθές.

Για μια ακόμη φορά βλέπουμε πως λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για όλους .

Σ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου