Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Αφανισμός

σκίτσο του Πέτρου Τ. Τσιολάκη
του Θανάση Καρτερού
από την Αυγή

Το ψαλίδι και το μαχαίρι αναδεικνύονται βασικά εργαλεία της οικονομικής πολιτικής κυβέρνησης και τρόικας τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα. Και παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα ο ψεύτης πρωθυπουργός και ο ψεύτης υπουργός του επί των οικονομικών έχουν υποσχεθεί και δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλες περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων κ.λπ., πάλι στο ψαλίδι και στο μαχαίρι καταφεύγουν για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμά τους.

Είναι αδύνατο και να συλλάβει κανείς αυτό που περιμένει τη ρημαγμένη ελληνική κοινωνία το ερχόμενο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει χαρακτηριστικά κοινωνικής γενοκτονίας και που στρέφεται αποκλειστικά και πάλι εναντίον εκείνων που έχουν τη μικρότερη οικονομική δύναμη και την ακόμα μικρότερη δυνατότητα να κρυφτούν από τα μαχαίρια και τα ψαλίδια: των μισθωτών και των συνταξιούχων, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Απόρροια της εκτεταμένης χρήσης των αιχμηρών εργαλείων θα είναι φυσικά να μεγαλώσει η στρατιά των οικονομικά ακρωτηριασμένων και ανάπηρων. Να βαθύνει η ύφεση, να πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα (το τρίτο σύμβολο της εποχής, μετά το ψαλίδι και το μαχαίρι), να επεκταθούν τα τραύματα της ανεργίας και να κακοφορμίσουν οι πληγές της εξαθλίωσης και της εγκληματικότητας. Αυτό είναι το άμεσο μέλλον μας -καμιά αυταπάτη δεν χωράει εδώ. Απερίγραπτο, ζοφερό, χωρίς ούτε υπόνοια διεξόδου.

Δεν πρόκειται για εγχείριση, όπως διατείνονται, αλλά για πετσόκομμα. Ανάλγητοι, αλλά και σκιτζήδες, καταστρέφουν τη ζωή εκατομμυρίων για να μη χάσουν τα κέρδη τους οι τοκογλύφοι. Ακόμα και τα λεφτά από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας θα πάνε στους δανειστές -αυτό προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Μας ξεσκίζουν, μας ληστεύουν, τσεπώνουν τα λάφυρα και προπαγανδίζουν σε όλους τους τόνους ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Αλλιώς μας περιμένει αφανισμός.

Ποιος αφανισμός όμως είναι χειρότερος από τη συνταγή σωτηρίας; Ποιον θα τρομάζει σε λίγο αυτός ο αφανισμός; Και τι θα συμβεί όταν ένα πλήθος ανθρώπων θα τα έχουν χάσει όλα -εισόδημα, δυνατότητα επιβίωσης, αξιοπρέπεια και προοπτική- και δεν θα έχουν να χάσουν παρά τις αλυσίδες τους; Ήδη ένας στους τρεις δηλώνει ότι θέλει να φύγουμε από το ευρώ, με αποτέλεσμα ακόμα και η Αλέκα να συστήσει ψυχραιμία επ’ αυτού. Ποιοι εγκέφαλοι βάλθηκαν να καταστρέψουν τη χώρα και σε ποιο Γουδί θα καταλήξουμε;

1 σχόλιο:

  1. Τα γουδιά είναι ίσως καλή περίπτωση για τα μπαχαρικά αλλά είναι απλή ρουλέτα στο ζήτημα της απονομής δικαιοσύνης: κάποιοι φταίχτες θα την σκαπουλάρουν και κάποιοι λιγότερο φταίχτες θα πληρώσουν όλο το λογαριασμό... και στην τελική, αν τα διαλύσουν όλα, λίγο θα με ενδιαφέρει η απονομή δικαιοσύνης. Προτιμώ να αντισταθώ ΤΩΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή