Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Η Δημοκρατία της Πουέρτα ντελ Σολ

(πηγή)
του Ρούσσου Βρανά 
από ΤΑ ΝΕΑ (28/5) 

Ώρα 8 το βράδυ. «Αρχίζει η συνέλευση. Καµιά εκατοστή άνθρωποι κάθονται κατάχαμα και συζητούν. Άνθρωποι κάθε λογής. Κυρίως νέοι. ∆ιαφορετικοί. Όμως υπάρχει κάτι που τους ενώνει. ∆εν μπορούν να ανεχτούν την κοροϊδία. Και συμφωνούν ότι “η λειτουργία του πολιτικού συστήματος στέκεται πια εμπόδιο στην ανθρώπινη πρόοδο”». Έτσι περιγράφει η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» τη ζωή σήμερα στην Πουέρτα ντελ Σολ, από τότε που καθημερινοί νέοι μετατράπηκαν από τη μια μέρα στην άλλη σε απείθαρχους και ανυπάκουους και εγκαταστάθηκαν στην πλατεία.

(πηγή)
Από το πρωί αυτή η μίνι-δημοκρατία των αγανακτισμένων βρίσκεται ήδη σε πλήρη λειτουργία. Οι πολίτες της τοιχοκολλούν στην είσοδο του Μετρό μηνύματα γραμμένα σε λευκές κόλλες. Την έχουν μετατρέψει σε μια τοιχογραφία αγανάκτησης. Χάρτες της αυτοσχέδιας δημοκρατίας τους ενημερώνουν πού βρίσκονται οι διάφορες επιτροπές της: δράση, συντονισμός, νομική υπηρεσία, περίθαλψη, καθαριότητα, υποδομές, επικοινωνίες. Το ιατρείο είναι γεμάτο φάρμακα και επιδέσμους. 

(πηγή)
Κάθε βράδυ, οι ιδιοκτήτες των μπαρ και των εστιατορίων της περιοχής προσφέρουν ό,τι μπορούν στους νέους που διανυκτερεύουν. Στον χώρο συγκέντρωσης τροφίμων καταφτάνουν νοικοκυρές με γεμάτα καροτσάκια από τα σούπερ μάρκετ. ∆ιακόσιοι δικηγόροι παρίστανται για την περίπτωση που η αστυνομία θα κάνει συλλήψεις. Και 15 νοσοκόμες. Υπάρχουν εγκατεστημένοι επτά ηλιακοί συλλέκτες. Και 15 κομπιούτερ. Στην Πουέρτα ντελ Σολ, στη Μαδρίτη, έχει στηθεί μια μικρή αυτόνομη πολιτεία που διεκδικεί τα δικαιώματά της και στέλνει τα μηνύματά της πέρα από τα «σύνορά» της.

(πηγή)
 Η οργάνωση της αυθόρμητης συμβίωσης εκατοντάδων ανθρώπων, αγνώστων μεταξύ τους, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να φάνε, να πλυθούν, να κοιμηθούν, να καθαρίσουν, να επικοινωνήσουν και κυρίως να συζητήσουν μεταξύ τους. Επιγραφές ενημερώνουν τους νεοφερμένους στην πλατεία: πού βρίσκεται η νυχτερινή ζώνη, πού μπορούν να φάνε, ακόμη και πού μπορούν να αναζητήσουν τυχόν χαμένα αντικείμενα. Οκτώ επιτροπές και υποεπιτροπές επανδρώνονται από πολλούς εθελοντές. Κάποιοι ανέλαβαν να κατασκευάσουν τέντες για προστασία από τον ήλιο και τη βροχή, που τις τελευταίες μέρες δεν λυπήθηκε αυτή την υπαίθρια πόλη και τους πολίτες της. Κάποιοι άλλοι φρόντισαν να φέρουν ντιβάνια και ράντζα. Οι ομάδες εργασίας είναι ανοιχτές σε όλους. Ένας συντονιστής δίνει τον λόγο σε όποιον τον ζητήσει. Οι συζητήσεις βαστάνε ώρες, επειδή καθένας θέλει να πει τα δικά του. Τα μηνύματά τους, μαζί με τα βιώματά τους σε αυτή την πλατεία, είναι πιο δυνατά από τα σύνορα, τόσο που φτάνουν στις τέσσερις άκρες του κόσμου. Και θα φτάνουν για πολύ ακόμη, επειδή οι νέοι της Πουέρτα ντελ Σολ αποφάσισαν να παρατείνουν την παραμονή τους εκεί. 

Άνεργοι ή άεργοι, οι νέοι οργανώνουν και ονειρεύονται σήμερα μια δική τους ζωή, στη θέση της προσωρινής που είχαν να τους προσφέρουν οι κυβερνήσεις. Έτσι κι αλλιώς, ξέρουν πως δεν έχουν να χάσουν πια τίποτα. 

(πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου